LOST: Ο Ζόραν Ρίζνιτς που αγάπησε την μπάλα και το… ποτό!

Σήμερα ο “Μαύρος Καπνός” και το Lost του athleticradio.gr υπενθυμίζουν στον κόσμο έναν από τους μεγαλύτερους Σέρβους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Ελλάδα. Ο Ζόραν Ρίζνιτς “μιλούσε” στην μπάλα αλλά μιλούσε και στο… ποτό. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ρίζνιτς δεν έκανε μια τεράστια καριέρα που ήταν ανάλογη των προσόντων του και της μεγάλης αξίας του.

Ο Ζόραν Ρίζνιτς έγινε διάσημος στην γειτονική χώρα όχι μόνο για την μεγάλη ποδοσφαιρική του αξία αλλά και για την αγάπη που είχε για την μπύρα. Αυτή η φήμη τον ακολουθούσε σε όλη την διάρκεια της καριέρας του ωστόσο ήταν και εκείνη παράλληλα που τον εμπόδισε να κάνει πολύ μεγαλύτερα πράγματα για τα οποία προοριζόταν.

Έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, ο Σέρβος ποδοσφαιριστής μίλησε για την αγάπη του για το ποτό και δεν έδειξε μετανιωμένος σε καμία περίπτωση. “Και σήμερα υπάρχουν ποδοσφαιριστές που τους αρέσει το ποτό αλλά δεν το λένε δημόσια. Εγώ έκανα μια διαφορετική ζωή από αυτήν που έκαναν όλοι οι ποδοσφαιριστές. Μου άρεσε να βγαίνω, να πίνω τις μπύρες μου. Δεν κρυβόμουν γιατί δεν είχα τίποτα να κρύψω” είχε πει ο Ζόραν Ρίζνιτς σε ιστοσελίδα της Σερβίας.

riznic 1

Ο “Ρίζνα” ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΟΦΗ το καλοκαίρι του 1995 και αφού τα ραντάρ του Ευγένιου Γκέραρντ τον είχαν “τσιμπήσει” στην Σερβία.

Βέβαια, η πραγματικότητα είναι ότι ο Ζόραν Ρίζνιτς μόνο άγνωστος δεν ήταν στην ποδοσφαιρική Σερβία. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του Μάτσβα Σάμπατς ωστόσο έγινε γνωστός μέσω της Ραντ Βελιγραδίου στην οποία αγωνίστηκε για 5 χρόνια (1990-1995).

Τα δεκάδες κουτάκια μπύρας και το πανό των οπαδών

Ο Ζόραν Ρίζνιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 10 Απριλίου 1968. Επρόκειτο για ένα “10αρι” παλαιάς κοπής που με την φανέλα της Ραντ έκανε πράγματα και θαύματα με αποτέλεσμα να πάρει μεταγραφή για μια από τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, τον Ερυθρό Αστέρα.

Ωστόσο η μεταγραφή του στον Ερυθρό Αστέρα έμελλε να είναι και η μοναδική χρονιά που κατάφερε να παίξει στους “ερυθρόλευκους” του Βελιγραδίου.

Ο λόγος; Μα η αγάπη του για το ποτό και η ατελείωτη συνήθεια να πίνει δεκάδες μπύρες σε καθημερινή βάση! Μάλιστα, ο εθισμός του στο ποτό είχε γίνει τόσο γνωστός που όλοι στο Βελιγράδι γνώριζαν ότι ο Ρίζνιτς συνήθιζε να κατεβάζει δεκάδες κουτάκια μπύρας και καθημερινά μάλιστα.

Πριν από ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και την Παρτιζάν οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας του είχαν ανηρτήσει ένα πανό που έμεινε στην ιστορία και μνημονεύεται ακόμα. Τι έγραφε το πανό; “Ρίζνιτς στην υγειά σου”! Με αυτόν τον τρόπο οι οργανωμένοι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα ήθελαν να “πικάρουν” τον ποδοσφαιριστή της ομάδας τους που δεν έμεινε και πολύ στον σύλλογο του Βελιγραδίου.

FUDBAL - 97. DERBI - Partizan - Crvena zvezda 1:1. Delije navijaci Crvene zvezde. Beograd, 24.09.1994. photo:T.Mihajlovic
FUDBAL – 97. DERBI – Partizan – Crvena zvezda 1:1. Delije navijaci Crvene zvezde.
Beograd, 24.09.1994.
photo:T.Mihajlovic

Έφυγε γιατί… κατηγορήθηκε ότι ξεχάστηκε σε παμπ!

Το τέλος της συνεργασίας του με τον Ερυθρό Αστέρα ήρθε μετά από εννέα μήνες παρουσίας στην ομάδα. Οι Σέρβοι έδιναν παιχνίδι στην Ρωσία κόντρα στην Αγία Πετρούπολη και ο Ζόραν Ρίζνιτς δεν… εμφανίστηκε ποτέ!Ο Σέρβος φίλος μας δεν εμφανίστηκε ποτέ στην πτήση. Τότε κατηγορήθηκε από τα Σερβικά ΜΜΕ ότι δεν ταξίδεψε επειδή ξεχάστηκε να πίνει σε παμπ της ουγγρικής πρωτεύουσας. Ο ίδιος με συνέντευξη που παραχώρησε αρκετά χρόνια αργότερα είχε μιλήσει για το συγκεκριμένο περιστατικό: “Ήταν ψέμματα όσα είχαν ειπωθεί.Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες είχαν γράψει ότι ήμουν μεθυσμένος και είχα σπάσει μια τζαμαρία ενώ εγώ θυμάμαι να κάθομαι στο σπίτι μου μαζί με τον κουμπάρο μου.Λόγω των κυρώσεων που είχε υποστεί η Σερβία εγώ πήγα με τον κουμπάρο μου στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης. Καθυστέρησε ο έλεγχος με αποτέλεσμα να χάσω το αεροπλάνο για δέκα λεπτά περίπου. Έχασα την ευκαιρία να πάρω 10.000 δολλάρια αλλά και να αγωνιστώ μπροστά σε πολλούς μάνατζερ που θα έβλεπαν το παιχνίδι”.

Τελικά το συμβόλαιο του Ζόραν Ρίζνιτς λύθηκε μετά από οκτώ μόλις αγωνιστικές. Ο λόγος; Εξηγεί ο ίδιος: “Είχα τραυματιστεί και αντί να πάω για θεραπεία πήγα στο εστιατόριο ενός φίλου. Ο σύλλογος το έμαθε και έλυσε το συμβόλαιο μου”.

Ο “παράδεισος” που λεγόταν ΟΦΗ

Το καλοκαίρι του 1995 ο Ζόραν Ρίζνιτς έρχεται στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΟΦΗ. Ένας φοβερός επιτελικός μέσος με τον οποίο η μπάλα είχε… έρωτα αλλά εκείνος ανταπέδιδε την αγάπη του στα νυχτερινά μαγαζιά του Ηρακλείου.

38039

Ο “Ρίζνα” είχε ερωτευτεί την μπύρα και εκείνη την εποχή όλο το Ηράκλειο μιλούσε για τα δεκάδες κουτάκια μπύρας που κατέβαζε σε καθημερινή βάση.

Παρ όλα αυτά, ο ίδιος κάνει μια φοβερή σαιζόν σε μια από τις καλύτερες ομάδες του ΟΦΗ και σε 32 παιχνίδια πετυχαίνει 12 γκολ παρότι ο ίδιος ήταν μέσος.

Το καλοκαίρι του 1996 επιστρέφει στον ΟΦΗ ο Νίκος Νιόπλιας και μαζί του ο Ρίζνιτς πραγματοποιεί ένα εξαιρετικό δίδυμο δημιουργικών μέσων και οδηγούν την ομάδα στην 4η θέση της βαθμολογίας ενώ από τα δικά του πόδια βγαίνει η σέντρα για το γκολ του Κουτσουπιά στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό πετώντας τους “πράσινους” εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Το ΓΚΟΛ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!

Στην τρίτη και τελευταία χρονιά του στον ΟΦΗ πετυχαίνει και το ωραιότερο γκολ που είχε βάλει στην τριετία που παρέμεινε στο Ηράκλειο. Στις 5 Απριλίου 1998 ο ΟΦΗ φιλοξενεί την Παναχαϊκή και ο Μαρινάκης βγάζει την σέντρα από τα δεξιά, ο Ρίζνιτς με ένα μονοκόμματο βολ πλανέ χαρίζει τη νίκη στην ομάδα αλλά η γκολάρα που πετυχαίνει θα μείνει αξέχαστη στους φίλους του ΟΦΗ

Από τον ΟΦΗ έφτιαξε το σπίτι του

Η παρουσία του στον ΟΦΗ θα του μείνει αξέχαστη ακόμα και μετά που αποχώρησε από την ενεργό δράση όπου πάντα είχε να λέει τα καλύτερα λόγια για την ομάδα. “Την πρώτη μου χρονιά στην Ελλάδα, ο ΟΦΗ έκανε την έκρηξη και βγήκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Σε ένα πρωτάθλημα που δεν υστερούσε σε ποιότητα και που τώρα φαίνεται παράξενο, ο ΟΦΗ είχε κερδίσει Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Στον ΟΦΗ δημιούργησα μια όμορφη ελληνική οικογένεια”.

Ο ίδιος έχει να λέει και για τα λεφτά που πήρε στην Ελλάδα: “Αγωνίστηκα στην Ελλάδα για πέντε χρόνια, παίζοντας στον ΟΦΗ και την Λάρισα. Τα λεφτά που πήρα, τα επένδυσα στην οικογένεια μου για να φτιάξω το σπίτι μου. Από τον ΟΦΗ πήρα όλα τα λεφτά ενώ από την Λάρισα μου χρωστούν ακόμα”!

Η αγάπη του για τον γιο του που βαδίζει στα χνάρια του

Ο Ζόραν Ρίζνιτς πλέον δεν ασχολείται ενεργά με το ποδόσφαιρο. Αφού κρέμασε τα παπούτσια του πλέον ζει μόνιμα στο Σάμπατς, μια πόλη που βρίσκεται αρκετά μακρυά από το Βελιγράδι. Ο παλαίμαχος άσος του ΟΦΗ ασχολείται ενεργά με τον γιο του, Μπράνκο που αγωνίζεται στην τοπική ομάδα και δείχνει να βαδίζει στα χνάρια του.

riznic 2

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook