ΟΦΗ με άρωμα τίτλων σε κάθε γωνιά του κόσμου

Τα Summervibes του athleticradio.gr ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη ψάχνοντας και βρίσκοντας κάθε διεθνή τίτλο που είχε “ασπρόμαυρο” χρώμα.

Στις 18 Ιουνίου η Νάπολι των Τζενάρο Γκατούζο και Ορέστη Καρνέζη στέφθηκε κυπελλούχος Ιταλίας με τον ΟΦΗ να έχει αρκετό “άρωμα” στην κατάκτηση αυτού του τίτλου καθώς στους “παρτενοπέι” υπήρχαν ένας πρώην προπονητής και ένας πρώην ποδοσφαιριστής του.

Τα καλοκαιρινά SummerVibes, εν μέσω καραντίνας, δεν δίστασαν να βγάλουν διαβατήρια και να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να καταγράψουν το δικό τους report γύρω από κάθε τίτλο που είχε… “άρωμα” ΟΦΗ. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκπροσώπησαν και τον ΟΦΗ στην διεθνή καριέρα τους.

Παίκτες που αγωνίστηκαν σε μερικές από τις κορυφαίες και πιο ιστορικές ομάδες του κόσμου και άλλοι που έκαναν την δική τους καριέρα εκτός ελληνικών συνόρων και τα ονόματα τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του ΟΦΗ.

Ξεκινάμε από τον ΟΦΗ και τον αντιπρόεδρο του Γιώργο Σαμαρά που είναι ο πλέον πολυνίκης στο εξωτερικό. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ κέρδισε με την φανέλα της Σέλτικ 4 πρωταθλήματα Σκωτίας και δύο κύπελλα καθώς και ένα Σούπερ Καπ. Μετά την αποχώρηση του από την Σκωτία, πανηγύρισε ακόμα έναν τίτλο με την Αλ Χιλάλ κερδίζοντας το Κύπελλο Σαουδικής Αραβίας το 2015.

Από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που έφυγαν από τον ΟΦΗ και κέρδισαν τίτλους ήταν ο Νίκος Μαχλάς. Πέραν των τεράστιων προσωπικών επιδόσεων, ο Νίκος Μαχλάς κέρδισε το ντάμπλ με τον Άγιαξ την σεζόν 2001 – 2002. Την σεζόν 2006 – 2007 κατέκτησε το πρωτάθλημα Κύπρου με το ΑΠΟΕΛ και έναν χρόνο αργότερα, στην τελευταία του χρονιά ως ποδοσφαιριστής, στέφθηκε Κυπελλούχος Κύπρου.

Πρωταθλητής Ολλανδίας στέφθηκε και ο Γιάννης Αναστασίου φορώντας, επίσης, την φανέλα του Άγιαξ την σεζόν 2003 – 2004. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε πως ο Αναστασίου έγινε ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε τίτλο στο εξωτερικό καθώς την χρονιά 1999 – 2000 στέφθηκε πρωταθλητής Βελγίου με την Άντερλεχτ έχοντας ως συμπαίκτη έναν άλλον πρώην παίκτη και αρχηγό του ΟΦΗ το Νίκο Κουνενάκη.

Ακόμα σπουδαιότερα είναι τα επιτεύγματα του Μαχαμαντού Ντιαρά που κατέκτησε δύο πρωταθλήματα με την Ρεάλ Μαδρίτης και ένα κύπελλο, τέσσερα Γαλλίας με την φανέλα της Λυών και ακόμα τρία κύπελλα.

Ο Μάιρον Τζορτζ έκανε, για λογαριασμό του ΟΦΗ, το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι φεύγοντας από την Κόστα Ρίκα και πριν από μερικές εβδομάδες στέφθηκε κυπελλούχος Ουγγαρίας με την φανέλα της Χόνβεντ.

O τεράστιος Άνχελ Ιορντανέσκου ήρθε στον ΟΦΗ στην δύση της καριέρας του και ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Ρουμανίας φορώντας τα “ασπρόμαυρα” για δύο χρονιές (1982 – 1984). Μετά την αποχώρηση του από την Κρήτη, επέστρεψε στην αγαπημένη του Στεάουα Βουκουρεστίου με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 1986 έχοντας μάλιστα διπλό ρόλο ως παίκτης – προπονητής. Οι τίτλοι που κατέκτησε ως προπονητής είναι ακόμα περισσότεροι τόσο στην Ρουμανία, όσο και στην Σαουδική Αραβία όπου εργάστηκε στην Αλ Χιλάλ.

Πρωταθλητής Κύπρου στέφθηκε και ο Ευγένιος Γκέραρντ, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση του από τον πάγκο του ΟΦΗ. Την σεζόν 2001 – 2002 εργάστηκε στο ΑΠΟΕΛ με το οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα Κύπρου.

O Φώτης Παπουλής συμπλήρωσε 8 χρόνια στον Απόλλωνα Λεμεσού με τον οποίο κατέκτησε τρεις φορές το Κύπελλο Κύπρου και μια το Σούπερ Καπ.

Ο Ντάνουτ Λούπου είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα του ΟΦΗ. Τέσσερα χρόνια μετά (1998) την αποχώρηση του από τον ΟΦΗ, ο Λούπου οδηγεί την Ραπίντ Βουκουρεστίου στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ρουμανίας και λίγους μήνες μετά και σε αυτήν του Σούπερ Καπ.

Μπορεί με τον ΟΦΗ να μην κατάφερε να κερδίσει έναν τίτλο όμως ο Ρόναλντ Γκόμεζ παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς που φόρεσαν την φανέλα του. Μετά την αποχώρηση του από το Ηράκλειο και την Ελλάδα, ο Κοσταρικανός επιθετικός κέρδισε το 2005 το Τσάμπιονς Λιγκ Κεντρικής Αμερικής με την Σαπρίσα και έναν χρόνο αργότερα στέφθηκε πρωταθλητής Κύπρου με το ΑΠΟΕΛ.

Ο συμπατριώτης του Γκόμεζ, Μαουρίσιο Σολίς μετά την αποχώρηση του από τον ΟΦΗ επέστρεψε στην Κόστα Ρίκα όπου κέρδισε το πρωτάθλημα της πατρίδας του με την Αλαχουελένσε.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook