Μουντιάλ χωρίς καινοτομίες είναι φαϊ χωρίς αλάτι. Έτσι από το κανόνα δεν μπορούσε να ξεφύγει και το Μουντιάλ που διεξάγεται αυτές τις μέρες στα γήπεδα της Βραζιλίας.
Οι φίλαθλοι σε κάθε ματς από την περασμένη Πέμπτη βλέπουν εικόνες που τους παραξενεύουν.
Η ΦΙΦΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή κάποιων καινοτόμων πρακτικών με σκοπό να βοηθήσει είτε το παιχνίδι είτε τους ποδοσφαιριστές.
Πάμε να δούμε τι ισχύει στο φετινό Μουντιάλ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ:
Η λειτουργία «goal line», το ηλεκτρονικό σύστημα, που βοηθάει στη σωστή τήρηση των κανονισμών και την αποτροπή εξόφθαλμων λαθών.
Η τεχνολογία εισχωρεί για τα καλά στα λημέρια της «στρογγυλής θεάς» και θέλει να βάλει ένα τέλος στις αμφισβητούμενες φάσεις για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή ή όχι. Πλέον, ο διαιτητής φοράει ένα ειδικό ρολόι που του δείχνει αν η μπάλα έχει μπει γκολ!
Η εφαρμογή ονομάζεται «Τεχνολογία γραμμής τέρματος» («Goal line technology») και η πληροφορία βγαίνει από την εικόνα που στέλνουν οι 14 κάμερες Hawk-Eye που βρίσκονται περιμετρικά στο γήπεδο με φόκους στην κάθε εστία. Η συγκεκριμένη τακτική εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στο τένις.
Ήδη είχαμε την εφαρμογή στην πράξη, για πρώτη φόρα,στον αγώνα ανάμεσα στην Γαλλία και την Ονδούρα.
Συγκεκριμένα, στην φάση της επίτευξης του 2ου τέρματος των Γάλλων (τελικό αποτέλεσμα 3-0) η μπάλα κτυπά στο δοκάρι, αρχικά, κινείται παράλληλα με την γραμμή τέρματος ανάμεσα στα κάθετα δοκάρια και τελικά ο τερματοφύλακας προσπαθεί να “βγάλει” την μπάλα, σε μια πολύ οριακή φάση.
Με την χρήση της νέας τεχολογίας βλέπουμε ότι στην πρώτη φάση η μπάλα δεν έχει περάσει, ενώ στην δεύτερη, καθαρά, έχει περάσει ολόκληρη, οπότε το σύστημα εμφανίζει ενημέρωση στο ρολόι του Διαιτητή κι αυτός καταλογίζει το γκολ.
Μία ακόμα καινοτομία αφορά στο ότι οι διαιτητές ορίζουν πλέον με ακρίβεια την τοποθέτηση του τείχους στις στημένες φάσεις όταν αυτή απαιτείται με το νέο σπρέι Βραζιλιάνικης και Αργεντίνικης καταγωγής.
Πρόκειται για ένα σπρέι λευκού χρώματος και 100% οικολογικού το οποίο εξαφανίζεται σε διάστημα ενός λεπτού από την τοποθέτηση του χωρίς να βλάπτει το χορτάρι και δεν μένουν σημάδια στον αγωνιστικό χώρο ενώ αποφεύγονται και οι αψιμαχίες που δημιουρούνται σε μια επικίνδυνη εκτέλεση φάουλ.
Ακόμα μία νέα εικόνα έρχεται σε όλους μας σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού οι ποδοσφαιριστές έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ανάσες και να δροσιστούν. Ακούγεται λογικό όταν τα παιχνίδια γίνονται σε αρκετούς βαθμούς Κελσίου (μπορεί να πιάσουν και 35άρια) και οι περισσότεροι αθλητές δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις. Ο διαιτητής τότε καλείται να δίνει τάιμ άουτ. Πρόκειται για ένα τρίλεπτο στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία οι παίκτες να πάρουν ανάσες.
Πριν από τη σέντρα πάντως ο διαιτητής ενημερώνει τις δύο ομάδες αν πρόκειται να κάνει χρήση των τάιμ άουτ λόγω ζέστης. Στην περίπτωση αυτή το ματς θα διακόπτεται για τρία λεπτά, στο 30ό και στο 75ο λεπτό.
Ακόμα υπάρχει βιντεοσκόπηση όλων των ποδοσφαιριστών «ανφάς» και προφίλ για τις ανάγκες της παρουσίασης της βασικής ενδεκάδας κάθε αγώνα από τα μάτριξ των γηπέδων ενώ το τερέν πριν από την έναρξη του αγώνα, αλλά και στο ημίχρονο, βρέχεται.
Οι διαιτητές που σφυρίζουν στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έτυχαν ειδικής εκπαίδευσης για τη χρήση των νέων συστημάτων προκειμένου να είναι όλοι εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία.
Η τεχνολογία έχει εισβάλει για τα καλά στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα και βοηθάει σε φάσεις όπου με γυμνό μάτι θα ήταν δύσκολο να κρίνει τόσο ο ίδιος όσο και οι βοηθοί από την γραμμή του πλαγίου.
Αλλαγές λοιπόν και στο ποδόσφαιρο όπως και σε όλα τα πράγματα που καθημερινά αλλάζουν, εξελίσσονται και βελτώνονται. Βέβαια το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των ανθρώπινων λαθών και αυτά δεν πρόκειται σταματήσουν να υπάρχουν ποτέ όσο και να μπει η τεχνολογία σε αυτό.
Προτεραιότητα πάντως της ΦΙΦΑ είναι η προστασία της εικόνας του παιχνιδιού, ο σεβασμός στην έννοια του αθλητισμού και να μην υπάρχουν λάθη που κρίνουν αποτέλεσματα, προκρίσεις και τίτλους αλλά να υπάρχει δικαιοσύνη.
Το ποδόσφαιρο αλλάζει πρόσωπο και το διαπιστώνουμε καθημερινά παρακολουθώντας το Μουντιάλ της Βραζιλίας…
Μένει να δούμε στην πράξη αν τελικά θα βοηθήσουν το άθλημα που καθημερινά εξελίσσεται και αν οι μεταρρυθμίσεις στεφθούν με επιτυχία…