Αφιέρωμα στην Α΄ Γαλλίας…

Σήμερα ξεκινάει το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα του κόσμου. Τεράστιο και φέτος το ενδιαφέρον στην Α΄ Γαλλίας με τα αστέρια να αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο.     ΑΖΑΞΙΟ: Παρά την παραμονή της αποφάσισε να αλλάξει προπονητή και να πάρει τον έμπειρο Ντυπόν, με καλή δουλειά 3 χρόνια στην Μπρέστ. Μεταγραφικά ενισχυμένη, στόχος αποκλειστικός η σωτηρία, θα […]

Σήμερα ξεκινάει το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα του κόσμου. Τεράστιο και φέτος το ενδιαφέρον στην Α΄ Γαλλίας με τα αστέρια να αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο.

 

 

ΑΖΑΞΙΟ: Παρά την παραμονή της αποφάσισε να αλλάξει προπονητή και να πάρει τον έμπειρο Ντυπόν, με καλή δουλειά 3 χρόνια στην Μπρέστ. Μεταγραφικά ενισχυμένη, στόχος αποκλειστικός η σωτηρία, θα παλέψει με καλές πιθανότητες.

ΜΠΑΣΤΙΑ: Πρωταθλήτρια με χαρακτηριστική άνεση πέρυσι στην Λιγκ 2, κράτησε τον προπονητή της χρονιάς Ανζ αλλά και τον βασικό της κορμό. Απέκτησε έμπειρους ποδοσφαιριστές και δεν έχασε κάποια βασική μονάδα της περσινής ομάδας, με την δυνατή της έδρα, μπορεί την παραμονή, ίσως καταφέρει και κάτι παραπάνω.

ΜΠΟΡΝΤΟ: Εξαιρετική ομάδα κυρίως στον  β΄ γύρο, δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα, θα δούμε τα ίδια πρόσωπα και φέτος. Στόχος η Ευρώπη, είναι εφικτός. Μόνη απώλεια ο μεσοαμυντικός Σανέ που πήγε στην Νανσί.

ΜΠΡΕΣΤ: Μετά την φυγή Ντυπόν, πήρε προπονητή τον 43χρόνο Σοβέν ο οποίος πάντως πέρυσι δεν έδειξε ιδιαίτερα πράγματα με την Νάντ (δεν έχει κοουτσάρει ποτέ ομάδα της Λιγκ 1). Σημαντική απώλεια η φυγή του εξαιρετικού κίπερ Ελανά αλλά και των Πογιέ – Ζεμά, πήρε πολλούς παίκτες, δεν θα μου κάνει εντύπωση με τόση ανακατωσούρα να είναι μια από τις 3  που θα υποβιβαστεί.

ΕΒΙΑΝ: Κράτησε τον κόουτς Κορέα, έχασε τους καλούς μέσους Λερουά – Πόουλσεν – Κάλενμπεργκ  ενώ μεταγραφικά απέκτησε παίκτες – στοιχήματα. Στόχος η παραμονή, λογικά θα τερματίσει χαμηλότερα από φέτος, ίσως δυσκολευτεί να μείνει.

ΛΙΛ: Παραχώρησε τον καλύτερο της παίκτη, Αζάρ στην Τσέλσι, ενώ οι Κόουλ και Τσέτο γύρισαν πίσω στις ομάδες τους. Αντικαταστάτης του πρώτου ο Μάρτιν της Σοσό ενώ αποκτήθηκε ο χαφ Καλού για την επίθεση. Σημαντική προσθήκη του τερματοφύλακα Ελανά. Στόχος η είσοδος στην τριάδα και ότι …προκύψει.

ΛΟΡΙΑΝ: Δεν άλλαξε πολλά, συνεχίζει στον πάγκο ο ΄μάστορας΄ Γκουρκύφ, ενισχύθηκε με τον παικταρά Τραορέ της Οσέρ ενώ απέκτησε και τον έμπειρο Ζουλί. Αναμένω πορεία καλύτερη από πέρυσι, λογικά θα πλασαριστεί κάπου στην 10άδα.

ΛΥΩΝ: Κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς, δεν πήρε κανένα ποδοσφαιριστή, έδωσε τον Κάλστρομ στην Σπαρτάκ Μόσχας. Έφυγαν επίσης Μενσά και Έντερσον. Θέλει το πρωτάθλημα αλλά είναι πίσω…

 ΜΑΡΣΕΙΓ: Απογοητευτική χρονιά γι αυτήν πέρυσι, περίεργη απόφαση η πρόσληψη του τεχνικού Μπο, προηγούμενη ομάδα του η Ναντ, από την οποία απολύθηκε πρόπερσι. Στα θετικά η απόκτηση του καλού επιθετικού Ρασπεντίνο, δεν αποδυναμώθηκε ιδιαίτερα. Κάπου στην εξάδα, δύσκολα για παραπάνω.

ΜΟΝΠΕΛΙΕ: Πραγματοποίησε το ακατόρθωτο την προηγούμενη χρονιά, κατακτώντας το πρωτάθλημα με εξαιρετικές εμφανίσεις. Έχασε τον σκόρερ Ζιρού και τον αναπληρωματικό χαφ Ντερνίς. Καλές προσθήκες αυτές των Σαμπονιές – Μουνιέ και Κορνιέ ενώ ο Χιλιανός επιθετικός  Ερέρα αποτελεί στοίχημα. Δύσκολα και φέτος πρωτάθλημα, στην 5αδα σίγουρα πάντως.

ΝΑΝΣΙ: Έχασε τον παιχταρά μέσο Μπακαρί Τραορέ που πήγε στην Μίλαν, μεταγραφικά απέκτησε παίκτες κυρίως από την Λιγκ 2.  Συνεχίζει από πέρυσι ο Φερναντέζ. Θεωρητικά αποδυναμωμένη, από τις υποψήφιες για υποβιβασμό καθώς πέρυσι στάθηκε τυχερή σε αρκετά παιχνίδια.

ΝΙΣ: Έχει αποδυναμωθεί πολύ, έχασε τους δύο καλύτερους της παίκτες, τον Μουνιέ και τον Μουλουνγκί. Καλός ο Μποτεό από την Ντιζόν, τελευταίο μεγάλο απόκτημα ο επιθετικός Τσβίτανιτς από Άγιαξ. Από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό, όμως στα φιλικά έδειξε ωραία πράγματα. Από τα ερωτηματικά της κατηγορίας…

ΠΑΡΙ: Μακράν η βασίλισσα των μεταγραφών καθώς η μεταγραφική τριπλέτα  Ιμπραϊμοβιτς – Λαβέζι – Σίλβα δεν υπάρχει όμοια της σε ομάδα της Ευρώπης. Διαθέτει πλέον ρόστερ πολύ υψηλού επιπέδου, παίζεται κοντά στο 1.30 για κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν έχασε κάποιον σημαντικό παίκτης, λογικά φέτος θα κάνει αυτό που δεν έκανε πέρυσι.

ΡΕΜΣ: Δεν είναι τυχαία ομάδα. Στο παρελθόν έχει κατακτήσει έξι πρωταθλήματα Σαμπιονά και ανέβηκε μετά από το 1978 στην μεγάλη κατηγορία, έχασε σημαντικούς ποδοσφαιριστές, πήρε όμως τους καλούς Φοφανά – Ντεβό από Τουλούζ, τον σκόρερ Φοβέργκ.  Διαθέτει καλή έδρα και αυτό ίσως την βοηθήσει να πάρει κάποια ματς. Στόχος φυσικά η σωτηρία.

ΡΕΝ: Κράτησε τον βασικό της κορμό και απέκτησε έναν από τους καλύτερους παίκτες πέρυσι στην Λιγκ 2, τον αριστερό χαφ Αλεσαντρινί της Κλερμόν. Κάποιες παλιοσειρές μόνο αποχώρησαν. Παραμένει ο καλό κόουτς Αντονετί, κάπου κοντά στην εξάδα.

ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ: Έχασε τους αμυντικούς Παουλάο και Μάρσαλ, απέκτησε παίκτες μεσοεπιθετικά και σε γενικές γραμμές δεν άλλαξε πολλά. Καλή μεταγραφή ο πιτσιρικάς Αμουμά από Καέν ενώ καλές κινήσεις οι Κοάντ και Κλέρκ! Κάπου στην 10άδα την περιμένω.

ΣΟΣΟ: Στο πρώτο μισό την είχαν όλοι …τελειωμένη όμως στην συνέχεια έκανε εκπληκτικά πράγματα και παρέμεινε. Έχασε τους δύο καλύτερους της παίκτες, Μαϊγκά και Μάρτιν, αυτούς που απέκτησε δεν μπορεί να κάνει κανένας την διαφορά. Και αυτή στις ομάδες για την σωτηρίας.

ΤΟΥΛΟΥΖ: Έχασε κόσμο και …ντουνιά και οι μεταγραφές της ήταν ο γερόλυκος Μπλοντέλ και ακόμα πιο μεγάλος Ζεμπινά. Δεμένη ομάδα τα τελευταία χρόνια με τον Καζανόβα στον πάγκο αλλά φέτος ίσως αλλάξει η ισορροπία της. Ίσως αποτελέσει την δυσάρεστη έκπληξη της χρονιάς.

ΤΡΟΥΑ: Έκανε την μεγάλη έκπληξη και ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία. Έχασε ένα από τα όπλα της, τον επιθετικό Κάσερες αλλά και άλλους πολύτιμους παίκτες. Η καλύτερη της μεταγραφή ο έμπειρος μέσος Νιβέ ενώ απέκτησε δανεικούς από Λυών και Παρί. Διαθέτει το λιγότερο ποιοτικό ρόστερ της κατηγορίας.

ΒΑΛΕΝΣΙΕΝ: Από τις ομάδες που δεν άλλαξαν πολλά, κράτησε τον προπονητή της αλλά και τους περισσότερους βασικούς της παίκτες. Μόνο ο Κοάντ έφυγε και ήρθε στην θέση του ο καλός Νέρι από την Σεντ Ετιέν. Στόχος η γρήγορη παραμονή, ίσως να μην τα καταφέρει τόσο εύκολα όσο πέρυσι.

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook