Δεν νομίζω ότι ο Χριστός θα συμφωνούσε σήμερα μαζί σας

Δεν είμαι και ο πιο ειδικός να περιγράψω την θρησκευτική ευλάβεια του καθενός. Αλλά είναι ώρα να μιλήσουμε για τον σκοταδισμό που επικρατεί στην Ελλάδα εν έτει 2020. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο athleticradio.gr.

Δεν είμαι και ο πιο ειδικός να περιγράψω την θρησκευτική ευλάβεια του καθενός. Αλλά είναι ώρα να μιλήσουμε για τον σκοταδισμό που επικρατεί στην Ελλάδα εν έτει 2020. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο athleticradio.gr.

Στην σημερινή εποχή τι πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου; Ότι ο Μουσουλμανισμός είναι η πιο επιθετική θρησκεία, εκείνη που θέλει να πίνει το αίμα των Χριστιανών και πάει λέγοντας. Να, όμως που στην Σαουδική Αραβία πήραν την απόφαση να αναστείλει προσωρινά το προσκύνημα στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα για τους πολίτες της και τους υπόλοιπους κατοίκους του βασιλείου λόγω ανησυχιών για τον κοροναϊό.

Την ίδια ώρα η Ιερά Σύνοδος με καμάρι και ομαδική φωτογράφιση, όπως στις ομάδες για να το κάνουν πιο επίσημο, βγήκε και δήλωσε με θράσσος πως “ο κορονοϊός δεν είναι μεταδοτικός μέσω της θείας κοινωνίας” πηγαίνοντας κόντρα σε όλα όσα μέτρα παίρνονται μέχρι τώρα. Και άντε να βγεις να το πεις, όπως το έκανε η Ιερά Σύνοδος, το θέμα εδώ πέρα είναι ότι υπάρχουν και τόσα πρόβατα που σε πιστεύουν. Δεν μπορώ και δεν θέλω να βάλω μέσα σε εισαγωγικά την λέξη πρόβατα. Θα προσέβαλα τα συμπαθή ζώα που δεν μου φταίνε σε τίποτα.

Όμως πραγματικά εδώ φτάνουμε σε μια εποχή που βλέπουμε πως στην Ιταλία είχαν σε μια μέρα σχεδόν 130 θανάτους! Ξέρετε τι σημαίνει αυτός ο αριθμός ενώ βρισκόμαστε μέσα στο 2020; Είναι δυνατόν να υπάρχει επίσημο ανακοινωθέν εν έτει 2020 που να αναφέρει τα εξής: «Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον»;

Αυτά που ζούμε στην σημερινή εποχή δεν είναι λογικά πράγματα, η κατάσταση έχει ξεφύγει και απορώ που το συζητάμε καν. Σε μια χώρα που, προς το παρόν δεν υπάρχει νεκρός, να βγαίνει το ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο και να παίρνει τέτοια θέση με κάθε επισημότητα;

Είναι δυνατόν να βλέπουμε στην τηλεόραση ανθρώπους που επιστρέφουν στο Ισραήλ και να λέμε μπροστά στην κάμερα “δεν φέραμε τον ιό, φέραμε την θεία λειτουργία;”

Συγνώμη αλλά δεν νομίζω και δεν πιστεύω πως ο Χριστός στα κηρύγματα του επιζητούσε αυτό. Ή τουλάχιστον τα κηρύγματα του ήταν του στυλ (για να το κάνω όσο πιο απλό γίνεται) “ελάτε να κολλήσουμε έμπολα και μετά να πεθάνουμε όλοι μαζί”.

Αυτού του είδους οι συμπεριφορές από την Εκκλησία της Ελλάδας δείχνουν πως βρισκόμαστε σε μια φάση σκοταδισμού. Που αντί οι ιερείς να βρίσκονται δίπλα στον λαό και να τον κατευθύνουν σωστά, το μόνο που κάνουν είναι να τον παραπληροφορούν και με τον χείριστο βαθμό. Εάν αύριο, μεθαύριο υπάρξει θάνατος κρούσματος κορονοϊού μετά από εκκλησίασμα, τι θα βγουν να πουν;

Ας κρατήσουν αυτές τις θρησκευτικές φανφάρες για τους εαυτούς τους και για κανέναν άλλον. Εδώ πλέον δεν είναι θέμα πίστης, άλλωστε όποιος πιστεύει μπορεί να το κάνει και από το σπίτι του ή και με μια εικόνα στην τσέπη του. Το να υπάρχουν τέτοιου είδους επίσημες ανακοινώσεις, τι είναι αυτό που εξυπηρετούν;

Ανέκαθεν, ιστορικά, τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρωπότητα έγιναν προς χάριν της θρησκείας. Εδώ μιλάμε για μια απειλή που είναι μόλις στο ξεκίνημα της και ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να μας φέρει στο μέλλον.

Οι εγωιστές ιεράρχες μπορούν να κρατήσουν αυτές τις απόψεις για τους εαυτούς τους. Ζούμε άλλωστε σε μια χώρα – παρωδία όπου άλλος μπορεί να είναι φορέας και βγαίνει στο καφενείο ενώ φτάνουμε στο σημείο να βλέπουμε την παρέμβαση εισαγγελέα προκειμένου οι κάτοικοι στην Ηλεία να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιοι θα πάνε στην εκκλησία, το εξήγησα παραπάνω, πλέον όμως με νοιάζει το κοινό καλό. Να μην μπει ο κορονοϊός στο σπίτι του γείτονα μας, του συγγενή μας, του φίλου μας και πάει λέγοντας.

Και στην τελική, άλλωστε η διδασκαλία τους είναι ταυτόσημη με όσα πρεσβεύει η θρησκεία μας; Εκεί σας (τους) θέλω.

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook