Περί FAIR PLAY…

O Mανώλης Θέμελης γράφει στο blog του στο athleticradio.gr για το περιβόητο θέμα του «ευ αγωνίζεσθαι» που έχει γίνει λάστιχο και εφαρμόζεται κατά το δοκούν…

Περί FAIR PLAY το ανάγνωσμα…FAIR PLAY ή (Un) fair play; Εδώ είναι το ερώτημα. Ένα θέμα που παραμένει «ανοικτό» και εξακολουθεί να αποτελεί θέμα τριβής ακόμα στις μέρες μας.

Το θέμα αυτό απασχόλησε ΟΦΗ και ΟΦΙεράπετρας στα ματς του περασμένου Σαββατοκύριακου με Ατρόμητο για την Σούπερ Λιγκ και ΑΕΚατσαμπά για το Περιφερειακό πρωτάθλημα αντίστοιχα.

Διαμαρτυρίες, φωνές και ανάλυση κατά το δοκούν. Που όμως κρύβεται η αλήθεια;

Στην πραγματικότητα αναφαίρετο δικαίωμα των παικτών είναι όταν διαπιστώσουν πως αντίπαλος τους υποφέρει από κάποιο κτύπημα να το εφαρμόσουν πετώντας την μπάλα πλάγιο. Πράξη που δείχνει συναδελφική αλληλεγγύη και μια ενέργεια που τους τιμά.

Ένας άγραφος νόμος που πάντως εφαρμόζεται γιατί πάνω από όλα είναι ο συναθλητής και η ευγενής άμιλλα έννοιες πάντως που στην εμπορευματοποιημένη μας εποχή έχουν χάσει το νόημά τους.

Έχουμε δει ακόμα και ματς στην Αγγλία να επαναλαμβάνεται από μη τήρηση FAIR PLAY. Είδαμε πρόσφατα ακόμα και σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ αυτό το θέμα να γίνεται πρωτοσέλιδο.

Στον αγώνα Νόρτζελαντ-Σαχτάρ Ντόνετσκ και ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ των Δανών κοντά στο κέντρο του γηπέδου ο διαιτητής έδωσε ελεύθερο. Την μπάλα πήρε παίκτης της Σαχτάρ ο οποίος στα πλαίσια του fair play πέταξε την μπάλα στην περιοχή της Νόρτζελαντ για να την πάρουν οι πρωταθλητές Δανίας και να συνεχιστεί ο αγώνας.

Όμως παρενέβη ο επιθετικός της Σαχτάρ Λουίς Αντριάνο, πήρε την μπάλα και μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων έβαλε γκολ.Η ενέργεια του αποδοκιμάστηκε κι εκείνος όμως δείχνει να μην καταλαβαίνει τι έγινε.

Αμέσως μετά τη σέντρα οι παίχτες της Σαχτάρ δεν ήξεραν τι να κάνουν. Έδειξαν να αφήνουν τους Δανούς να βάλουν κι εκείνοι γκολ όμως τελικά οι αμυντικοί  έκοψαν τον παίκτη που όδευε προς την εστία τους.

Χαμός δηλαδή. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Ακόμη και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είπαμε το θέμα αυτό είναι… λάστιχο και το τραβάμε όσο και όποτε μας συμφέρει.

Αλήθεια ο ρόλος του διαιτητή ποιος είναι;

Ακούγεται λανθασμένα πως σε καμία περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα ο διαιτητής να εφαρμόσει το φερ-πλέι. Στην πραγματικότητα, όταν ο διαιτητής διαπιστώσει πως σε μια εναέρια για παράδειγμα διεκδίκηση, χωρίς να υποπέσει κανένας από τους δυο ποδοσφαιριστές σε παράβαση του πειθαρχικού έλεγχου, πέφτοντας κάτω παθαίνει ζημιά και σφαδάζει από πόνους, ο αντίπαλος παίρνει την μπάλα και φεύγει μπροστά, τότε ο ρέφερι έχει υποχρέωση από τη στιγμή που δεν έχει σφυρίξει φάουλ, να σταματήσει τον αγώνα προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον τραυματισμένο.

Αυτό ισχύει και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν άπαντες. Ο διαιτητής έχει δικαίωμα και όπως ορίζει από την ΦΙΦΑ ο κανονισμός να διακόπτει ματς σε σοβαρό τραυματισμό.

Τώρα είναι στην κρίση του να διαπιστώσει ποιος τραυματισμός είναι και ποιος δεν είναι σοβαρός.

Για τις ομάδες και τους παίκτες είπαμε. Πάντως υπάρχουν ομάδες που έχουν δηλώσει ότι δεν θα το εφαρμόζουν και αυτό είναι απόφαση και πάγια τακτική τους.

Δικαίωμά τους. Μέχρι να αλλάξει κάτι στον κανονισμό γενικά γιατί είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης.

Παλαιότερα πάντως και τηρώντας τις αρχές του στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» είχαμε το φαινόμενο όταν ο αντίπαλός μίας ομάδας αναγκαζόταν να μείνει με παίκτη λιγότερο, τότε έβγαζε κι αυτή με τη σειρά της έναν παίκτη από τον αγωνιστικό χώρο προκειμένου η μάχη εντός των γραμμών να μην είναι άνιση εξαιτίας μιας αριθμητικής υπεροχής!

Το μοντέρνο ποδόσφαιρο βέβαια μπορεί να έχει βελτιωθεί όσον αφορά τα γήπεδα, τις εγκαταστάσεις και τον ρυθμό μέσα στο γήπεδο, ωστόσο είναι γεγονός πως έχει χάσει τον ρομαντισμό του παρελθόντος…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook