Το μεγάλο στοίχημα της Βραζιλίας….

Το 2004 η χώρα μας διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα. Έξι χρόνια μετά, στην χώρα μας τα πάντα έχουν αλλάξει και φέρουν ευθύνη και οι Ολυμπιακοί αγώνες . Η οικονομική κρίση μαστίζει τους πάντες, η ανεργία καλπάζει , ο πληθωρισμός στα ύψη και τα χρήματα σε όλους μας γίνονται ολοένα και […]

Το 2004 η χώρα μας διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα. Έξι χρόνια μετά, στην χώρα μας τα πάντα έχουν αλλάξει και φέρουν ευθύνη και οι Ολυμπιακοί αγώνες . Η οικονομική κρίση μαστίζει τους πάντες, η ανεργία καλπάζει , ο πληθωρισμός στα ύψη και τα χρήματα σε όλους μας γίνονται ολοένα και λιγότερα αφού μειώνεται η αγοραστική τους δύναμη. Και άλλα πολλά δεινά που έχουν ρίξει την ψυχολογία του Έλληνα, ανεξάρτητα από την ηλικία του, στο ναδίρ. Όσον αφορά την περίφημη μετά-ολυμπιακή χρήση των έργων τα πράγματα είναι από άθλια έως τραγελαφικά. Κρίμα γιατί θα μπορούσαμε να τα χαιρόμαστε και εμείς και τα παιδιά μας και να νιώθουμε υπερήφανοι ότι κάτι καλό μας έμεινε από κείνες τις μέρες του Αυγούστου. Κρίμα γιατί όχι μόνο χάθηκε η ευκαιρία κυρίως στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια και δη στο Ηράκλειο. Πάει η ευκαιρία όμως. Χάθηκε.
Στην ίδια θέση που βρισκόμασταν εμείς στις αρχές του 2000 βρίσκεται τώρα και ακόμα χειρότερα η Βραζιλία. Μία χώρα που φημίζεται για τον καφέ, το καρναβάλι, το ποδόσφαιρο και την σάμπα της θα ..χορέψει στους ρυθμούς των πολυεθνικών και καλείται να φέρει σε πέρας ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Να διοργανώσει δηλαδή το Μουντιάλ ποδοσφαίρου το 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016.Θα αντέξει η ήδη πληγωμένη οικονομία μιας αχανούς χώρας και μαστιζόμενης από τεράστια οικονομικά προβλήματα αυτό το τεράστιας δυσκολίας εγχείρημα ? Και αν ναι , αξίζει ? Ή θα το βρουν και σε αυτούς μπροστά τους τα παιδιά τους και θα υποφέρουν σε λίγα χρόνια όπως εμείς ?
Διάβαζα τις προ άλλες για το παγκόσμιο σοκ που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη από το λουτρό αίματος που εξελίχθηκε μια αστυνομική επιχείρηση ‘’εκκαθάρισης’’ των φτωχογειτονιών του Ρίο εν όψει των δύο μεγάλων αυτών γεγονότων. Επιχείρηση που σκοπό έχει να καθαρίσει τις περιοχές αυτές για να γίνουν έργα αλλά και να πατάξει την εγκληματικότητα και την διακίνηση ναρκωτικών γιατί η χώρα πρέπει να δείξει ένα καλύτερο προς τα έξω πρόσωπο. Οδομαχίες και πυροβολισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ η αστυνομία προειδοποιεί για ακόμη μεγαλύτερη σκληρότητα. Δεκάδες νεκροί καθημερινά μεταξύ και αυτών μικρά παιδιά. Η επιχείρηση σκούπα στις ‘’φαβέλες’’ που κατακλύζονται από συμμορίες αλλά και από αθώους έχει αφήσει ασυγκίνητη την κοινή γνώμη. Αλήθεια αυτά  όλα συνάδουν με το Ολυμπιακό ιδεώδες? Τι θα έλεγε άραγε αν ζούσε ο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν?
Πολύ ρομαντικός θα μου πείτε ότι είμαι αλλά αξίζει να αναλαμβάνουν χώρες μεγάλες διοργανώσεις και να την πληρώνουν αθώοι? Για να πλουτίζουν οι μεγάλοι ? Για να δούμε το θέαμα των Αγώνων και του Μουντιάλ πρέπει να θυσιάζονται ακόμα και μικρά παιδιά στον βωμό του χρήματος ? Αναπάντητα , ρητορικά ερωτήματα .Πάντως ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Ζέπ Μπλάτερ και ο αντίστοιχος της ΔΟΕ Ζάγκ Ρογκ κοιμούνται σκοπίμως τον ύπνο του δικαίου. Και το μόνο που θέλουν είναι να γίνουν τα έργα ανεξάρτητα με το κόστος και τις απώλειες. Ας μην τους ζητούσαν λένε .Ας πρόσεχαν. Όπως και εμείς .Ας προσέχαμε.
Για να καταλάβετε πάντως περί τίνος πρόκειται αρκεί και μόνο να αναφέρουμε τι πρέπει να γίνει ακόμα στην Βραζιλία τα προσεχή χρόνια για να είναι όλα τέλεια. Οι δώδεκα πόλεις που πήραν το χρίσμα να γίνουν αγώνες ποδοσφαίρου είναι οι Ρίο ντε Τζανέιρο, Σάο Πάουλο, Πόρτο Αλέγκρε, Μπραζίλια, Κοριτίμπα, Μπέλο Οριζόντε, Κουιάντα, Φορταλέζα, Νατάλ, Ρεσίφε, Σαλβαδόρ, αλλά και το Μανάους, μια πόλη μόλις δέκα χιλιόμετρα μακριά από τη ζούγκλα του Αμαζονίου. Για το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 2014 απαιτούνται και έχουν εγκριθεί να γίνουν ακόμα επτά γήπεδα πέρα από τα ήδη υπάρχοντα. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις όμως και μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της FIFA, τα κύρια έργα για το Μουντιάλ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2012.Αποκλείεται λένε οι ειδικοί.
Υπενθυμίζουμε ότι η Βραζιλία θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ ύστερα από 64 χρόνια, αφού τελευταία φορά που το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού δόθηκε στα γήπεδά της ήταν το 1950, όταν οι διοργανωτές έχασαν τον τίτλο από την Ουρουγουάη, μετά την ήττα με 2-1 στο κατάμεστο από 199.954 άτομα «Μαρακανά». Τότε, τα στάδια που φιλοξένησαν αγώνες ήταν τα μισά από αυτά του σήμερα, με μόλις έξι πόλεις να υποδέχονται τις καλύτερες εθνικές ομάδες της εποχής.
Το 2016 το Ρίο Ντε Τζανέϊρο θα διοργανώσει τους 31ους Ολυμπιακούς αγώνες και εκεί τα έργα που απαιτούνται είναι αμέτρητα. Θα αντέξει άραγε η Βραζιλία ? Θα τα καταφέρει? Θα κερδίσει η Βραζιλία το μεγάλο στοίχημα και θα μας βάλει τα γυαλιά ? Και μέχρι τότε πόσα θύματα ακόμα θα θρηνήσουμε ? Και εμείς είχαμε το 2004 όραμα και θέληση. Άσχετα με το αν τώρα για την Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών του 2012 δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Τώρα δεν μας νοιάζει. Τότε όλα ήταν διαφορετικά. Τότε υπήρχε στην χώρα μας λαμπρότητα και επισημότητα. Τώρα….

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook