Η παντοτινή μαγεία ενός τελικού του κυπέλλου Αγγλίας

Ο Τελικός του κυπέλλου Αγγλίας είναι αναντίρρητα μια τεράστια γιορτή του ποδοσφαίρου. Αυτή  η διαπίστωση είναι μια από τις πολλές κλισέ που έμαθα από μικρός, πριν ακόμα αρχίσω να διακονώ το επάγγελμα της δημοσιογραφίας, όπως και το ότι είναι ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός, το κύπελλο των εκπλήξεων και ότι η Αγγλία είναι η μητέρα του […]

Ο Τελικός του κυπέλλου Αγγλίας είναι αναντίρρητα μια τεράστια γιορτή του ποδοσφαίρου. Αυτή  η διαπίστωση είναι μια από τις πολλές κλισέ που έμαθα από μικρός, πριν ακόμα αρχίσω να διακονώ το επάγγελμα της δημοσιογραφίας, όπως και το ότι είναι ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός, το κύπελλο των εκπλήξεων και ότι η Αγγλία είναι η μητέρα του ποδοσφαίρου. Και πέρασαν τα χρόνια, το ποδόσφαιρο έχει γίνει όσο πιο επαγγελματικό δεν πάει. Τουλάχιστον στο εξωτερικό γιατί στην υποανάπτυκτη ποδοσφαιρικά και όχι μόνο χώρα μας τα πράγματα είναι απλά αστεία. Έχει μπει στο διεθνές ποδόσφαιρο η μπίζνα, τα λεφτά και όλα τα συμπαραμαρτούντα αλλά η μαγεία του Τελικού του Κυπέλλου Αγγλίας δεν χάθηκε.

Αντίθετα παραμένει ζωντανή η προσμονή όλων των ομάδων να βρεθούν στο Γουέμπλεϊ, αν και για κάποια χρόνια είχε μετακομίσει στο Κάρντιφ λόγω έργων και γκρέμισμα του παλαιού κλασικού ναού, και η χαρά του ποδοσφαιριστή να βρεθεί στο χορτάρι και να είναι μέρος της γιορτής. Να σφίξει το χέρι της βασίλισσας (αν και τα τελευταία χρόνια η χειραψία των ποδοσφαιριστών γίνεται με τον εκπρόσωπο της βασιλικής οικογένειας) και να νιώσει την υπέρτατη ηδονή όταν σηκώνει την κούπα στον ουρανό του Λονδίνου. Εμείς μεγαλώσαμε με τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας .

Αν και σχεδόν γκριζάρισαν τα μαλλιά μας και έχουμε δει τόσους τελικούς, με το Τσάμπιονς Λιγκ να έχει πλέον γιγαντωθεί, η φαντασμαγορία ενός τελικού του F.A CUP δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο.

Για τον φετινό 130ό τελικό στην ιστορία του Κυπέλλου Αγγλίας, του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού στην Ευρώπη, ο οποίος ξεκίνησε το 1872, ένα νούμερο έχω να αντιπαραθέσω που λέει πάρα μα πάρα πολλά.. 88.643. Ναι , τόσοι ήταν οι θεατές που βρέθηκαν στις κερκίδες του Γουέμπλεϊ. Οι τυχεροί αφού άλλοι τόσοι και παραπάνω έμειναν απ΄ έξω. Σιγά τα ωά θα μου πείτε. Πάντα ο Τελικός του κυπέλλου Αγγλίας ήταν sold out. Οκ ,συμφωνώ αλλά φέτος μην ξεχνάμε κάτι σημαντικό. Έπαιζαν η Μάντσεστερ Σίτι με την Στόουκ Σίτι. Δύο ιστορικά μεν αλλά όχι και τα τοπ ονόματα του Αγγλικού ποδοσφαίρου με τα τόσα μεγαθήρια.

Και αν η Μάντσεστερ Σίτι φέτος έχει σχεδόν εξασφαλίσει την έξοδό της στο Τσάμπιονς Λιγκ, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της και έχει λεφτά να φάνε και οι κότες ελέω σεϊχηδων, για την Στόουκ τι να πούμε? Και δεν μιλάμε για 60.000 οπαδούς της Μάντσεστερ Σίτι και τους άλλους της Στόουκ στον τελικό αλλά μισούς μισούς. Όχι όπως στην Ελλάδα. Αλλά ας μην αρχίσω τις συγκρίσεις γιατί δεν έχει νόημα να συγκρίνω τα ….μπετά με το χρυσάφι. Οπότε το κλείνω εδώ γιατί ότι και να γράψω θα είναι γκρίνια και θα καταδείξει την κακομοιριά μας και πάλι.

Το γήπεδο- σύμβολο του κυπέλλου Αγγλίας, το Γουέμπλεϊ,  με… βασιλικές τιμές έστρωσε το κόκκινο χαλί  και περισσότερες από 100 χώρες παρακολούθησαν την  αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με τη Στόουκ με νικήτρια την Σίτι με 1-0. Με ένα γκολ του, πρώην «ερυθρόλευκου» Γιάγια Τουρέ στο 74΄, οι «Πολίτες» ανέβηκαν  τα 107 σκαλιά που οδηγούσαν στη βασιλική σουίτα για την απονομή του τροπαίου. Η πάμπλουτη Σίτι του σεΐχη Μανσούρ ήταν το ξεκάθαρο φαβορί για τον τίτλο, αν και στο ποδόσφαιρο πολλές φορές δεν κερδίζει ο πλουσιότερος, και το επιβεβαίωσε!

Οι «πολίτες» έπαιξαν σε τελικό Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια (1981), ενώ έχουν πλέον κατακτήσει το τρόπαιο πέντε φορές, με αμέσως προηγούμενη από την φετινή το μακρινό 1969, γεγονός που έκανε την χαρά  των οπαδών της από την κατάκτηση της κούπας φέτος ακόμα μεγαλύτερη.

Πολυνίκης του θεσμού είναι η συμπολίτισσά της, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με 11 τίτλους. Έναν λιγότερο (10) έχει η Αρσεναλ και ακολουθούν με 8 τίτλους η Τότεναμ και με 7 η Αστον Βίλα και η Λίβερπουλ.

Η Σταχτοπούτα του θεσμού Στόουκ, στην παρθενική της εμφάνιση σε τελικό Κυπέλλου φιλοδοξούσε  να φορέσει το στέμμα της «βασίλισσας» για πρώτη φορά στην 150χρονη ιστορία της και κατ’ επέκταση να εξασφαλίσει και την έξοδό της στην Ευρώπη. Η Στόουκ είναι η δεύτερη -μετά τη Νοτς Κάουντι- αρχαιότερη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με καταγεγραμμένο έτος ίδρυσης το 1863. Παρόλα αυτά, η τροπαιοθήκη της περιλαμβάνει μόνο ένα Λιγκ καπ (1972) και αρκετά… κυπελλάκια μικρών κατηγοριών. Έπαιξε στα ίσα την ομάδα του Μαντσίνι, έχασε τίμια και της αξίζει το χειροκρότημα όλων μας.

Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Στόουκ Σίτι λοιπόν … Ασυνήθιστο ζευγάρι, είναι η αλήθεια, για τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Ούτε Γιουνάιτεντ, ούτε Άρσεναλ, ούτε Τσέλσι, ούτε καν Λίβερπουλ...Και ο φετινός τελικός όμως ήταν το ίδιο μαγικός . Ήταν τέτοια η μυσταγωγία και φέτος που μας έφερε στην μνήμη τις κατακτήσεις κυπέλλων της Κόβεντρι το 1987, της Γουϊμπλεντον το 1988 , της Εβερτον το 1995 αλλά και της Πόρτσμουθ το 2008 . Των μικρομεσαίων ομάδων που έγραψαν ιστορία με τα κύπελλα Αγγλίας που κατέκτησαν.  Και επιβεβαίωσαν όλα τα κλίσε που σας έγραφα πιο πάνω. Ο τελικός του αγγλικού κυπέλλου  εξακολουθεί να είναι για όλους εμάς τους υγιείς, ρομαντικούς φίλους του καλού ποδοσφαίρου μια πανδαισία του ποδοσφαίρου και του πολιτισμού.

Μια ευχάριστη νότα στην καθημερινή ποδοσφαιρική μιζέρια μας. Την είχαμε ανάγκη ειδικά φέτος. Τελικά ισχύει κάθε χρόνο και περισσότερο. Ο Τελικός του κυπέλλου Αγγλίας είναι μια μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου….

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook