Ο Βασιλιάς στο Ρολάν Γκαρός λέγεται Ραφαέλ Ναδάλ

Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, οι απανταχού φίλοι του τένις έχουν στραμμένα τα βλέμματα στο Παρίσι όπου λαμβάνει χώρα το διάσημο τουρνουά Ρολάν Γκαρός, ένα από τα τέσσερα της σειράς Γκραν Σλαμ . Το Ρολάν Γκαρός έχει φανατικούς φίλους λόγω της ιδιαιτερότητάς του να εξελίσσεται σε χωμάτινα τερέν και οι αναμετρήσεις που […]

Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, οι απανταχού φίλοι του τένις έχουν στραμμένα τα βλέμματα στο Παρίσι όπου λαμβάνει χώρα το διάσημο τουρνουά Ρολάν Γκαρός, ένα από τα τέσσερα της σειράς Γκραν Σλαμ .

Το Ρολάν Γκαρός έχει φανατικούς φίλους λόγω της ιδιαιτερότητάς του να εξελίσσεται σε χωμάτινα τερέν και οι αναμετρήσεις που γίνονται εκεί κόβουν την ανάσα. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει έναν και σταθερό Βασιλιά. Ο Ραφαέλ Ναδάλ και φέτος ήταν ο άρχοντας στο Παρίσι και για έκτη φορά κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Πριν έρθουμε όμως στα φετινά ας δούμε τι είναι το Ρολάν Γκαρός. Η ονομασία του έχει προέλθει από τον Γάλλο πιλότο του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, Ρολάν Γκαρός. Ο Γκαρός κατερρίφθη από τους Γερμανούς πάνω από το χωριό Βουζιέρ των Αρδεννών και έφυγε από τη ζωή. Το 1920, το γήπεδο τένις, όπου διεξάγεται οι περίφημοι αγώνες, πήρε το όνομα του όπως λίγο αργότερα και το ίδιο το τουρνουά.

Το τουρνουά διεξάγεται κάθε χρόνο και προσελκύει πλήθος κόσμου αλλά και τους διασημότερους τενίστες. Μεγάλοι τενίστες αγωνίστηκαν για να πάρουν τον τίτλο όπως οι Ρενέ Λακόστ, Φρανκ Πάρκερ, Τόνι Τρέιμπερτ, Νίκολα Πιετράντζελι αλλά και οι μεταγενέστεροι θρύλοι του αθλήματος Μπγιερν Μπιοργκ (με τις έξι κατακτήσεις, ρέκορντμαν μαζί με τον Ναδάλ πλέον), Γιανίκ Νοά, Ιβάν Λεντλ, Τζιμ Κούριερ, Γκουστάβο Κουέρτεν και άλλοι πολλοί. Και φυσικά o Ρ. Ναδάλ.Το γυναικείο Ρολάν Γκαρός ξεκίνησε το 1897 και έκτοτε χιλιάδες αθλήτριες πήραν μέρος με πιο γνωστά ονόματα που το κατέκτησαν τις Έλεν Γουίλς Μούντι, Χίλντε Κράβινκελ Σπέρλινγκ, Μορίν Κόνολι Μπρίνκερ, αλλά και τις πιο πρόσφατες  Στέφι Γκραφ, Κρις Έβερτ, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα και Ενάν. Μια ιστορία τόσων ετών και κάθε χρόνο γίνονται συναρπαστικές μάχες που μένουν στην ιστορία.

Έτσι και φέτος στην ιστορία θα μείνει μία ακόμη μονομαχία των δύο κατά τεκμήριο κορυφαίων τενιστών των τελευταίων χρόνων. Του Ισπανού κυρίαρχου του Ρολάν Γκαρος Ραφαέλ Ναδάλ και του Ελβετικού ρολογιού Ρότζερ Φέντερερ. Κάποτε ο Γκάρι Λίνεκερ είχε πει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα όπου παίζουν 11 εναντίων 11 και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί. Έτσι και το Ρολάν Γκαρός είναι ένα τουρνουά όπου ξεκινάνε 128 τενίστες και στο τέλος νικάει πάντα ο Ναδάλ. Έτσι και φέτος . Για έκτη φορά . Από το 2005 και μετά μόνο το 2009 δεν το πήρε, όταν το κατέκτησε ο Φέντερερ . Έχει ρεκόρ 45-1  στο Παρίσι. Έφτασε με τις έξι κατακτήσεις τον μύθο των δεκαετιών 1970 – 80 Σουηδό Μπιόργκ, Είναι απλά ασυναγώνιστος. Το 2005 πήρε το τουρνουά στο ντεμπούτο του κάτι που είχε κάνει μόνο ο Σουηδός  Βιλάντερ το 1982. Έχει κερδίσει πλέον 10 Γκραν Σλαμ. Κατέχει επίσης το μεγαλύτερο ρεκόρ συνεχόμενων νικών σε χωμάτινη επιφάνεια. Το σερί του φτάνει τις 81 νίκες, το μεγαλύτερο στην ιστορία του αντρικού τένις, από τον Απρίλιο του 2005 έως τον Μάιο του 2007.

Ο θείος του, Μικέλ Άνχελ Ναδάλ ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που έχει παίξει στην Μαγιόρκα, στην Μπαρτσελόνα και στην εθνική ομάδα της Ισπανίας και έτσι τον κατεύθυνε προς το ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία. Συνειδητοποιώντας ότι ο μικρός Ράφαελ είχε φυσικό ταλέντο στο τένις, ένας άλλος θείος του, ο Τόνι Ναδάλ (παλιός επαγγελματίας τενίστας) τον οδήγησε στο τένις όταν ήταν τριών χρονών. Ο Τόνι Ναδάλ τον προπονεί από τότε μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο προπονητής του επέμενε ενώ είναι εκ γενετής δεξιόχειρας ο Ναδάλ να παίζει τένις με το αριστερό για αν έχει αβαντάζ στα κορτ.

Στα 19 του χρόνια πήρε το Ρολάν Γκαρός το 2005. Φέτος πιο ώριμος από ποτέ, έξι χρόνια αργότερα, πήρε τον τίτλο επικρατώντας του Φέντερερ με 3-1 σετ (7-5, 7-6, 5-7, 6-1). Οι δηλώσεις του μετά λένε πολλά για το ήθος του και την προσωπικότητά του. «Είναι φανταστικό. Κέρδισα ξανά τον καλύτερο τενίστα στην ιστορία του αθλήματος. Συγχαρητήρια Ρότζερ. Συγγνώμη για σήμερα». Είπατε τίποτα?

Στις γυναίκες η Κινέζα Να Λι εκθρόνισε την Ιταλίδα Σκιαβόνε επικρατώντας με 2-0 σετ (6-4, 7-6). Έγινε έτσι η πρώτη τενίστρια από την χώρα της και η πρώτη Ασιάτισσα που κατακτά Γκραν Σλαμ. Άξια.

Όσον αφορά την τηλεοπτική κάλυψη και γενικά την αύρα αυτού του Τουρνουά απλά μία λέξη: ΜΑΓΕΙΑ. Ο Ναδάλ πήρε και φέτος τον τίτλο και έχει κερδίσει  εκατομμύρια ευρώ από το τένις αλλά σίγουρα το πιο σημαντικό είναι ότι έχει μπει στο πάνθεον με τους κορυφαίους. Τους θρύλους του αθλήματος. Όπως θρύλος είναι και ο Φέντερερ. Ο Ναδάλ έχει το πάνω χέρι με 17 νίκες στα 25 μεταξύ τους ματς, 6-2 νίκες σε τελικούς Γκραν Σλαμ και φυσικά το 4-0 στο Ρολάν Γκαρός. Η κόντρα τους παραμένει ανοικτή. Και όλοι μας υποκλινόμαστε και τους χειροκροτάμε. Και περιμένουμε και πάλι να έρθει η στιγμή που θα τους ξαναδούμε αντιμέτωπους στο Ρολάν Γκαρός..

Ο Γάλλος Ρολάν Γκαρός δεν υπήρξε ποτέ παίκτης του τένις. Δεν έπιασε ποτέ στα χέρια του ρακέτα και ας φέρει το όνομα του το περίφημο Γκραν Σλαμ τουρνουά του Παρισιού. Ο Γκαρός ταξίδευε στα ουράνια . Όπως ταξιδεύουμε και εμείς κάθε χρόνο τέτοιες μέρες με τους κορυφαίους τενίστες στο Παρίσι….

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook