Η επανάσταση της αξιοπρέπειας είναι ανεκτίμητη….

Στα ψιλά, αφού δεν πουλάει, πέρασε κακώς μία σημαντική διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην χώρα μας από τις 26 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου. Οι Παγκόσμιοι Αγώνες των Special Olympics έγιναν φέτος στην Αθήνα και 7.000 αθλητές από 183 χώρες έλαβαν μέρος σε 22 αθλήματα ολυμπιακού τύπου. Τα Special Olympics είναι ένας μη κερδοσκοπικός […]

Στα ψιλά, αφού δεν πουλάει, πέρασε κακώς μία σημαντική διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην χώρα μας από τις 26 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες των Special Olympics έγιναν φέτος στην Αθήνα και 7.000 αθλητές από 183 χώρες έλαβαν μέρος σε 22 αθλήματα ολυμπιακού τύπου.

Τα Special Olympics είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε επισήμως το 1968, δίνοντας μορφή στο όραμα της ιδρύτριάς του, Ενρίκε Κέννεντι, αδελφής του Προέδρου των Η.Π.Α, Τζον Κένεντι. Δύο μόλις χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1968, γίνονται στο Ιλινόϊς των Η.Π.Α οι πρώτοι Διεθνείς Θερινοί Αγώνες Special Olympics .

Από τότε μέχρι σήμερα, τα Special Olympics έχουν εξελιχθεί σ’ ένα Παγκόσμιο Κίνημα που δίνει την ευκαιρία σε 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες κυρίως μέσω του αθλητισμού, να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες και με τους τρόπους αυτούς να αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη της κοινοτήτων τους.

Για αυτό είναι σημαντικοί αυτοί οι αγώνες,. Γιατί αθλητισμός δεν είναι μόνο το κέρδος και ο ανταγωνισμός αλλά είναι ανθρωπισμός, πολιτισμός και πάνω από όλα δύναμη ελπίδας. Για αυτό όλοι είναι νικητές σε αυτούς τους αγώνες. Δεν έχει σημασία πόσα μετάλλια πήρε η κάθε χώρα ή τι θέση κατέλαβε αφού δεν υπάρχουν ηττημένοι. Το χειροκρότημα τους αξίζει. Και ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η κοινωνία μας και ειδικά ο αθλητισμός μας τα μηνύματα ήταν σαφή, ξεκάθαρα και επίκαιρα όσο ποτέ.

Πολλοί αντέδρασαν διότι το κόστος για μία τέτοια διοργάνωση ήταν υπέρογκο και δεν ήταν αναγκαίο σε αυτούς τους χαλεπούς οικονομικά καιρούς που διάγουμε. Τον Μάρτιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε δραματικές περικοπές στα έξοδα για την τελετή έναρξης τους. Δυστυχώς όμως και πάλι οι αλόγιστες σπατάλες δεν αποφεύχθηκαν. Δεν άγγιξαν φυσικά την σούπερ διασπάθιση του κρατικού χρήματος των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, άλλωστε τα μεγέθη είναι μη συγκρίσιμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να γίνει μία ακόμη πιο καλή διαχείριση του χρήματος.

Οι κατηγορίες που ακούστηκαν πολλές και από επίσημα χείλη. Πολλοί κατηγόρησαν  την πρόεδρο της οργανωτικής των Αγώνων κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο για πολλά θέματα. Πολλοί είναι αυτοί που έκαναν λόγο για μεγάλους προϋπολογισμούς σε διαγωνισμούς και επιμέρους έργα, Οι αγώνες στοίχησαν τα διπλά χρήματα από ό,τι η προηγούμενη διοργάνωση που είχε φιλοξενηθεί στην Σαγκάη. Αυτά θα αποτελέσουν σίγουρα αντικείμενο ενδελεχούς ελέγχου, αν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και με αυτό το δεδικασμένο, πιστεύω ότι ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια για το τι τελικά έγινε.

Αυτό που μετράει είναι ότι η τελετή έναρξης  που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο ήταν φαντασμαγορική. Μπροστά σε χιλιάδες κόσμου το μήνυμα αισιοδοξίας αλλά και σεβασμού που εστάλη ήταν σαφές. Και αυτό έχει τεράστια αξία. Η υποδοχή των 10.000 Ελλήνων ήταν θερμή. Το Στάδιο φωτίστηκε από πυροτεχνήματα. Τη μουσική επένδυση της βραδιάς ανέλαβε ο ζωντανός θρύλος της μουσικής Στίβι Γουόντερ, και ο τενόρος Βιτόριο Γκριγκόλο ο οποίος μαζί με την Αλκηστις Πρωτοψάλτη ερμήνευσαν σε παγκόσμια πρώτη μετάδοση το ειδικά γραμμένο από τον Στέφανο Κορκολή, επίσημο τραγούδι των αγώνων.

Το Ηράκλειο συμμετείχε στο γεγονός με το πρόγραμμα «Πόλις – Αμφιτρύων»  και οι αποστολές που φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας γνώρισαν την κρητική φιλοξενία και χάρηκαν τις ομορφιές του νησιού μας λίγο πριν ξεκινήσουν οι αγώνες.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των αγώνων δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες αφού όλοι οι αθλητές είναι νικητές της ζωής. Η χώρα μας πάντως τα πήγε περίφημα με πολλά μετάλλια και εντυπωσιακές επιδόσεις. Στα Special Olympics συμμετέχουν αθλητές με διανοητική αναπηρία όλων των βαθμίδων ικανότητας. Ένα πολύ μικρό ποσοστό των αθλητών Special Olympics έχει και σωματική αναπηρία. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο δίκαιος ανταγωνισμός, οι αθλητές Special Olympics χωρίζονται σε επίπεδα ικανότητας, στις οποίες συμμετέχουν αθλητές που έχουν παρεμφερείς δυνατότητες.

Με την τελετή λήξης των Special Olympics στο Καλλιμάρμαρο, η Αθήνα αποχαιρέτισε όλους όσοι συμμετείχαν για δέκα ημέρες στην «επανάσταση της αξιοπρέπειας». «Η Ελλάδα υπάρχει. Η Ελλάδα μπορεί», δήλωσε η κα Δεσποτοπούλου και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει μόνο σκοτάδι και απαισιοδοξία. Υπάρχει αισιοδοξία, δύναμη και ανθρωπιά» και επεσήμανε ότι θα είναι στο πλευρό της Κορέας, που είναι η διοργανώτρια χώρα των Χειμερινών Special Olympics του 2013.

Συγκινητική η προσπάθεια όλων των αθλητών και μπράβο τους. Μπράβο και στις  χιλιάδες εθελοντές που ήρθαν με φόρα από το 2004, έβαλαν τη σφραγίδα τους στους αγώνες και πήραν μαθήματα ζωής.

«Τα Special Olympics διδάσκουν σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι καμία σωματική ή διανοητική δυσκολία δεν μπορεί να κάμψει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.», είπε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Μπάρακ Ομπάμα.

Η Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι τα 7.700.000 ευρώ που περίπου δαπανήθηκαν για την τελετή έναρξης των Special Olympics θα μπορούσαν να δοθούν σε προγράμματα που χρειάζονται ανάπηρα παιδιά Τελικά ήταν αναγκαία μια τέτοια διοργάνωση και πόσο κόστισαν? Οι Αγώνες πάντως αποτέλεσαν προβολή για την χώρα μας και μέσω αυτών δόθηκε η δυνατότητα σε ανθρώπους με διανοητική αναπηρία να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ικανότητες τους, Και αυτό είναι ανεκτίμητο. Όπως και η επανάσταση της αξιοπρέπειας.

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook