Ουρουγουάη, η νέα βασίλισσα της Λατινικής Αμερικής

H  σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση για το 2011 ανήκει στο παρελθόν εδώ και λίγες μέρες. Το 43ο Κόπα Αμέρικα που έγινε φέτος στα γήπεδα της Αργεντινής ανέδειξε την νέα βασίλισσα. Η Ουρουγουάη ανέβηκε στον θρόνο και πήρε για 15η φορά στην μακρά ιστορία της το βαρύτιμο τρόπαιο. Τι κι αν τα μεγάλα ονόματα της Λατινικής Αμερικής […]

H  σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση για το 2011 ανήκει στο παρελθόν εδώ και λίγες μέρες. Το 43ο Κόπα Αμέρικα που έγινε φέτος στα γήπεδα της Αργεντινής ανέδειξε την νέα βασίλισσα. Η Ουρουγουάη ανέβηκε στον θρόνο και πήρε για 15η φορά στην μακρά ιστορία της το βαρύτιμο τρόπαιο. Τι κι αν τα μεγάλα ονόματα της Λατινικής Αμερικής είναι η Βραζιλία και η Αργεντινή, η Σελέστε το πήρε δίκαια και χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Η Ουρουγουάη δείχνει μια σταθερότητα τα τελευταία χρόνια και μετά την τέταρτη θέση στο περυσινό Μουντιάλ έδειξε και φέτος τα δόντια της σε μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση. Στην πιο σπουδαία της Λατινικής Αμερικής. Εκεί όπου το ποδόσφαιρο λατρεύεται σαν θρησκεία. Εκεί όπου το θέαμα είναι σε πρώτο πλάνο. Άσχετα με το αν οι Ουρουγουανοί γενικά δεν φημίζονται για το.. φανταζί παιγνίδι τους και αρέσκονται στην δύναμη που καμία φορά εξελίσσεται και σε βιαιότητα.

 To Κόπα Αμέρικα (αλλιώς “Κύπελλο Αμερικής”) είναι η κυριότερη διοργάνωση των εθνικών ομάδων ανδρών της λατινοαμερικάνικης Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Πρόκειται για την αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο. Η Ουρουγουάη ήταν η πρώτη ομάδα που το κατέκτησε το μακρινό 1916 στα γήπεδα της Αργεντινής. Τι σύμπτωση…Η ιστορία επαναλήφθηκε και φέτος. Αν και όλα δεν ήταν από την αρχή υπέρ της..

Η ομάδα του Οσκαρ Ταμπάρες ξεκίνησε με γκέλα όπως και τα περισσότερα φαβορί άλλωστε στην φετινή διοργάνωση. Το 1-1 της πρώτης αγωνιστικής με το μετέπειτα τρίτο Περού ήταν ένα ηχηρό για την συνέχεια καμπανάκι. Η Ουρουγουάη το άκουσε . Τα άλλα φαβορί ακόμα χτυπάνε το κεφάλι τους από την καμπανιά….

Στις άλλες δύο αναμετρήσεις της στο πλαίσιο του τρίτου ομίλου η Σελέστε ήρθε 1-1 με την Χιλή και πήρε νίκη – πρόκριση επί του Μεξικού με 1-0 με γκολ του Αλβάρο Περεϊρα που σκόραρε και στα δύο ματς. Έτσι με 5 βαθμούς τερμάτισε στην δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Χιλή.

Στα προημιτελικά στον δρόμο της ήρθε η οικοδέσποινα και μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης Αργεντινή. Το έργο της ήταν a priori δύσκολο. Η Ουρουγουάη όμως έκανε την μεγάλη έκπληξη αφήνοντας την Αργεντινή των μεγάλων ονομάτων εκτός ημιτελικών. Την  νίκησε με 5-4 στα πέναλτι. Η κανονική διάρκεια του ματς και η παράταση ολοκληρώθηκαν με 1-1 ( το γκολ ο Πέρες), ενώ μοιραίος ήταν ο Τέβες, καθώς ο ήρωας, Μουσλέρα, απέκρουσε την εκτέλεσή του στα πέναλτι.

Οι  Αργεντινοί βυθίστηκαν στην πίκρα και την στενοχώρια. Οι Ουρουγουανοί πέταξαν στον έβδομο ουρανό. Η μεγαλειώδης πρόκριση τους ήρθε ανήμερα του εορτασμού της κατάκτησης του Μουντιάλ του 1950 μέσα στην έδρα της Βραζιλίας, Τότε που η ήττα των Βραζιλιάνων εξελίχθηκε σε εθνική τραγωδία….

Στα ημιτελικά η Ουρουγουάη βρήκε στον δρόμο της ξανά το Περού. Στην φάση των  ομίλων δεν το είχε κερδίσει αλλά τώρα δεν υπήρχε καιρός για χωρατά. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σουάρες που πέτυχε και τα δύο γκολ η θέση της ήταν έτοιμη για τον μεγάλο Τελικό της 24ης Ιουλίου. Προκρίθηκε άξια.

Στον Τελικό βρήκε απέναντί της την απίθανη Παραγουάη. Οι Παραγουανοί έφτασαν εκεί με πέντε ισοπαλίες(!!) παρακαλώ και δύο προκρίσεις στα πέναλτι…Μπορεί να πέταξαν έξω την Βραζιλία όμως έφτασαν πιο μακριά από όσο ενδεχομένως άξιζαν. Και στον τελικό αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Σε υγιεινό περίπατο μετέτρεψε το ματς η Ουρουγουάη επικρατώντας με 3-0. Σε καμία περίπτωση δεν απειλήθηκαν από τους αντιπάλους τους, οι οποίοι έδειξαν να έχουν ξεμείνει από δυνάμεις. Η κυριαρχία τους ήταν πέρα έως πέρα δίκαιη. Το σκορ άνοιξε ο Σουάρες και μετά ανέλαβε δράση ο τεράστιος Ντιέγκο Φορλάν. Δύο γκολ έβαλε στον τελικό και ενώ  είχε να σκοράρει 12 σερί ματς με την Σελέστε. Η αφλογιστία του τερματίστηκε όταν έπρεπε. Άλλωστε οι μεγάλοι σκόρερ είναι για τους Τελικούς και τα μεγάλα ματς. Όταν η μπάλα καίει. Και ο MVP του περυσινού Μουντιάλ το ήξερε καλά. Με τα δύο γκολ στον τελικό ο Φορλάν έφτασε τα 31 με την Ουρουγουάη και ισοφάρισε το ρεκόρ του πρωταθλητή κόσμου το 1930 Σκαρόνε στην πρώτη θέση όλων των εποχών των σκόρερ της εθνικής Ουρουγουάης. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό…

Ο Φορλάν τήρησε και τις… οικογενειακές παραδόσεις, αφού κατακτώντας το Κόπα Αμέρικα επανέλαβε το κατόρθωμα του παππού και του πατέρα του! Την αρχή έκανε ο παππούς Χουάν Κάρλος Κοράτσο για να παραλάβει τη σκυτάλη ο 66χρονος σήμερα Πάμπλο Φορλάν, ο οποίος είχε αγωνιστεί με την Εθνική Ουρουγουάης και στις τελικές φάσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 1966 και του 1974. Φοβερό;

Ο Λουίς Σουάρες, παρτενέρ του Φορλάν στην επίθεση της Ουρουγουάης, αναδείχτηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης, όπου με 4 γκολ κατετάγη δεύτερος σκόρερ πίσω από τα 5 τέρματα του Περουβιανού Γκερέρο. Όσο για την Ορουγουάη, είναι πλέον η πολυνίκης του θεσμού με 15 Κόπα Αμέρικα στην τροπαιοθήκη της έναντι των 14 της Αργεντινής.

Το 43ο Κόπα Αμέρικα ανήκει στην ιστορία. Και μπορεί να μην είδαμε το σούπερ θέαμα ούτε ματς που θα μας μείνουν για πάντα χαραγμένα στην μνήμη όμως η ιστορία έγραψε και αυτό δεν σβήνει. Η Ουρουγουάη κατέκτησε το φετινό Κόπα Αμέρικα, και επέστρεψε στην κορυφή της διοργάνωσης μετά από 16 «στείρα» χρόνια αφού ο τελευταίος της τίτλος ήταν το 1995 στην έδρα της επικρατώντας στα πέναλτι της Βραζιλίας.

Το περυσινό καλοκαίρι στην Ν. Αφρική η Ουρουγουάη απέκτησε φίλους και συμπάθειες. Τώρα απολαμβάνει τον σεβασμό όλων. Ακόμα και των μεγάλων φαβορί της Λατινικής Αμερικής που φέτος καταποντίστηκαν. Το 2015 το Κόπα Αμέρικα θα γίνει στην Βραζιλία και εκεί θα πάει ως εστεμμένη η Ουρουγουάη. Η νέα βασίλισσα της Λατινικής Αμερικής…..

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook