Ο Μπολτ επισκίασε τα πάντα στην Νταεγού

Μία σημαντική αθλητική διοργάνωση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και προσέφερε συγκινήσεις, απρόοπτα και εντυπωσιακά συναισθήματα. Το 13΄Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ανήκει στην Ιστορία. Από 27 Αυγούστου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου όλη η αφρόκρεμα του βασιλιά του πραγματικού αθλητισμού παρέλασαν από τα μάτια δισεκατομμυρίων τηλεθεατών από όλον τον πλανήτη και όλων όσοι είχαν την δυνατότητα να […]

Μία σημαντική αθλητική διοργάνωση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και προσέφερε συγκινήσεις, απρόοπτα και εντυπωσιακά συναισθήματα. Το 13΄Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ανήκει στην Ιστορία. Από 27 Αυγούστου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου όλη η αφρόκρεμα του βασιλιά του πραγματικού αθλητισμού παρέλασαν από τα μάτια δισεκατομμυρίων τηλεθεατών από όλον τον πλανήτη και όλων όσοι είχαν την δυνατότητα να βρεθούν στην πόλη Νταεγού της Ν. Κορέας που φιλοξένησε τους αγώνες.

Το μεγάλο ραντεβού των καλύτερων αθλητών του κλασικού αθλητισμού μπορεί να μην  επιφύλασσε στην Ελλάδα κάποιο μετάλλιο αλλά τηρουμένων των αναλογιών, και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών της χώρας μας, τα πήγαμε αρκετά καλά. Με 12 συμμετοχές στην διοργάνωση και συνολικά τρεις τελικούς ο Ελληνικός Στίβος έδειξε ότι μπορεί να σταθεί ακόμα σε υψηλό επίπεδο παγκοσμίως και έστειλε αισιόδοξα μηνύματα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το ερχόμενο καλοκαίρι. Στα άλματα κυρίως θα μπορούσαμε να πούμε ότι επικεντρώνεται πλέον η δύναμη των Ελλήνων αθλητών. Ο Δημήτρης Χονδροκούκης ήρθε πέμπτος στο ύψος με επίδοση 2,32 μ. ενώ ο Κώστας Φιλιππίδης ήταν έκτος στο επί κοντώ με 5,75 μέτρα.  Στο επί κοντώ διακρίθηκε και η άτυχη , λόγω ασθένειας, Νικόλ Κυριακοπούλου που κατέλαβε την όγδοη θέση τελικά.

Μπράβο σε όλους αν και θα έπρεπε από την Πολιτεία να τους δοθεί το κίνητρο να κάνουν το κάτι παραπάνω. Αλλά εδώ ασχολούνται με την τρόικα με τέτοια θα ασχολούνται. Τέλος πάντων.  Αυτό το οποίο μας έμεινε από αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σίγουρα είναι η πιο ανόητη άκυρη εκκίνηση στην ιστορία του αθλήματος των 100μ. Και δεν έγινε από κάποιον τυχαίο αθλητή. Έγινε από τον κορυφαίο των κορυφαίων. Ο Γιουσέϊν Μπολτ ακυρώθηκε στα 100μ και δεν θα μάθουμε ποτέ τι  χρόνο θα μπορούσε να κάνει φέτος. Γιατί να μην κέρδιζε θα ήταν αδύνατο. Εκτός και αν δεν έτρεχε. Και δεν έτρεξε. Για αυτό και όλοι σοκαρίστηκαν.

Ο Τζαμαϊκανός υπεραθλητής έκανε μια αστεία εκκίνηση για την κλάση του και ακυρώθηκε. Βιάστηκε υπερβολικά να φύγει από τον βατήρα. Λες και το ήθελε.  Κανείς δεν ξέρει πως και γιατί αν και ακούστηκαν πάρα πολλά. Κανείς δεν έδωσε όμως τα δέοντα και στον νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητή. Τον Αμερικάνο Γιόχαν Μπλεϊκ που εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Μπολτ και με το αστείο, για τον Τζαμαϊκανό, 9,92 πήρε από.. σπόντα το χρυσό. Λένε ότι η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή. Η αξία όμως του ακυρωμένου τι δίνει; Αυτό το συμβάν όμως ίσως φέρει αλλαγές για τον κανονισμό των άκυρων εκκινήσεων αφού τα μηνύματα κατά της ΙAAF ( Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου) είναι πάρα πολλά.

Ο Μπολτ μπορεί να μην κέρδισε στα 100 μ αλλά στα 200μ πήρε το αίμα του πίσω. Βροντοφώναξε ότι αυτός είναι το νούμερο ένα. Η «αστραπή» έκανε περίπατο στα 200 μ. και με 19,40 έκλεισε στόματα. Το σόου του ήταν εκπληκτικό. Έκανε την τέταρτη καλύτερη επίδοση που έχει γίνει ποτέ στο αγώνισμα. Και μετά χόρεψε μπροστά στο κοινό που τον αποθέωνε. Το Παγκόσμιο ρεκόρ βέβαια 19,19 είναι δικό του και μπορεί να το σπάσει μόνο ο ίδιος. Ίσως στο Λονδίνο του χρόνου. Όπως και στο Πεκίνο το 2008. Που ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος.  Και στην Νταγεού όμως δεν έμεινε στο ένα χρυσό. Πήρε το χρυσό και στα 4 επί 100 με την υπόλοιπη τρελοπαρέα από την Τζαμάϊκα. Οι Κάρτερ, Φρεϊτερ , Μπλέϊκ και Μπόλτ έσπασαν τα χρονόμετρα και με το ασύλληπτο 37,04 έκαναν το μοναδικό Παγκόσμιο ρεκόρ των αγώνων.  Και χωρίς τον Ασάφα Πάουελ.

Κατά τα άλλα οι Η.Π.Α πήραν τα περισσότερα μετάλλια 25 στον αριθμό ενώ τα 12 από αυτά ήταν χρυσά. Ακολούθησε η Ρωσία με 19 μετάλλια και η Κένυα με 17. Στον πίνακα των μεταλλίων μπορεί να μην υπάρχει η Ελλάδα αλλά βλέπουμε χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Γρενάδα, τα νησιά Σεντ Κιτς και Νέβις, οι Μπαχάμες και η Ζιμπάμπουε. 41 χώρες συνολικά πήραν από ένα τουλάχιστον μετάλλιο. 2.000 και πλέον αθλητές από 200 χώρες έλαβαν μέρος σε αυτήν την διοργάνωση που πάντως δεν απέσπασε και τα πλέον κολακευτικά σχόλια για την αρτιότητά της.

Αν και η λίστα με τα στατιστικά στοιχεία των διοργανωτών εντυπωσιάζει, αφού σύμφωνα και με τα αναλυτικά νούμερα που δόθηκαν, εκτός των αθλητών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα έδωσαν το παρόν, περισσότεροι από 10.500 παράγοντες και εθελοντές, 4.000 εκπρόσωποι των ΜΜΕ, 500.000 θεατές ενώ από τις τηλεοράσεις τους απόλυσαν το θέαμα συνολικά 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Και για όσους εντυπωσιάζονται με τους αριθμούς, η IAAF ανακοίνωσε ότι έδωσε στους αθλητές χρηματικά έπαθλα αξίας 7 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ στη διοργανώτρια πόλη ήρθαν έσοδα της τάξεως των 80 εκατ. δολάρια. Όχι και πολύ άσχημα δηλαδή.

Μια ακόμη σημαντική στιγμή των αγώνων που δεν εκτιμάται σε χρήματα και αριθμούς έχει να κάνει με την δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Ο Νοτιοαφρικανός Όσκαρ Πιστόριους έγινε ο πρώτος στην ιστορία αθλητής με κινητική αναπηρία, με τεχνητά μέλη, που έλαβε μέρος σε αγώνες στίβου για αρτιμελείς αθλητές. Ο «Blade Runner» έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και κατάφερε να γράψει ιστορία στον Παγκόσμιο αθλητισμό. Από την ημέρα που δικαιώθηκε στο CAS, τρία χρόνια πριν, αυτή η στιγμή βρισκόταν διαρκώς στο μυαλό του. Επόμενος στόχος του η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Πιστόριους κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ, τα 200μ και τα 400μ των Παραολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου το 2008.

Πάει και αυτή η μεγάλη αθλητική διοργάνωση. Επόμενο ραντεβού του χρόνου στο Λονδίνο και σε δύο χρόνια από τώρα , το 2013 στην Μόσχα της Ρωσίας. Μεγάλοι αθλητές ,σπουδαίες επιδόσεις και τεράστιες συγκινήσεις. Κάθε δύο χρόνια το ραντεβού είναι γνωστό. Άγνωστο παραμένει τι θα κάνει η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Στίβο τα επόμενα χρόνια. Σημασία πάντως έχει να δίνουμε το παρόν και ας μην παίρνουμε μετάλλια όπως παλιά. Η συμμετοχή έχει σημασία και αυτήν την δύσκολη περίοδο για την χώρα μας σε όλους τους τομείς μοιάζει με άθλο. Λέμε Αντίο στην Νταγεού λοιπόν και περιμένουμε το επόμενο ραντεβού του κλασικού αθλητισμού.

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook