Η αεροπορική τραγωδία της Ρωσίας συγκλονίζει

Αθλητισμός δεν είναι μόνο χαρές. Είναι και λύπες. Είναι και τραγωδίες. Ο Σεπτέμβρης δεν μπήκε καλά ούτε για την πόλη μας, με τον θάνατο του 21χρονου στην παραλιακή, ούτε όμως και για τον παγκόσμιο αθλητισμό γενικότερα. Και αν στην χώρα μας ο θάνατος προήλθε από ένα ραντεβού θανάτου αποτέλεσμα του τυφλού φανατισμού, την παγκόσμια κοινή […]

Αθλητισμός δεν είναι μόνο χαρές. Είναι και λύπες. Είναι και τραγωδίες. Ο Σεπτέμβρης δεν μπήκε καλά ούτε για την πόλη μας, με τον θάνατο του 21χρονου στην παραλιακή, ούτε όμως και για τον παγκόσμιο αθλητισμό γενικότερα. Και αν στην χώρα μας ο θάνατος προήλθε από ένα ραντεβού θανάτου αποτέλεσμα του τυφλού φανατισμού, την παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίζει η είδηση της αεροπορικής τραγωδίας που ουσιαστικά εξαφάνισε μια από τις κορυφαίες ομάδες χόκεϊ της Ρωσίας, της Λοκομοτίβ Γιάροσλαβ.

Το επιβατικό αεροσκάφος τύπου Yakοvlev-42 τυλίχθηκε στις φλόγες λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο Τούλοσνα στο Γιάροσλαβ, αρκετά χιλιόμετρα βορείως της Μόσχας. Σε αυτό το δυστύχημα έχασαν την ζωή τους αρχικά 44 άνθρωποι. Και ξεκληρίστηκε ουσιαστικά  η Λοκομοτίβ Γιάροσλαβ που πήγαινε στην Λευκορωσία για φιλικό τουρνουά.. Χάθηκαν οι παίκτες της,  το προπονητικό τιμ και τέσσερις “μικροί” από την ομάδα Νέων.

Ανάμεσα στα θύματα δεν ήταν μόνο ρώσοι αθλητές αλλά και αρκετοί ξένοι επαγγελματίες παίκτες που αγωνίζονταν με την ομάδα, ανάμεσα στους οποίους και γνωστά ονόματα του χόκεϊ όπως ο σουηδός χρυσός ολυμπιονίκης Στέφαν Λιβ, ο γερμανός διεθνής Ρόμπερτ Ντίτριχ, οι τρείς πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές με την εθνική ομάδα της Τσεχίας Γιαν Μάρεκ, Κάρελ Ράσουνεκ και Γιόζεφ Βάσιτσεκ, ο σλοβάκος διεθνής Πάβολ Ντέμιτρα αλλά και πολλοί παίκτες που στο παρελθόν είχαν αγωνιστεί στο επαγγελματικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ  NFL. Γιατί Θεέ μου; Μπορεί οι γνώσεις μας για το παγκόσμιο χόκεϊ να μην είναι σπουδαίες όμως μία τέτοια τραγωδία ξεπερνά τα στενά όρια του αθλητισμού. Άλλωστε ο αθλητισμός είναι ενιαίος και οικουμενικός.

Τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους θα γίνουν γνωστά αλλά δεν έχει και τόση σημασία.. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ρωσικών αρχών, το τραγικό δυστύχημα -τέταρτο από τον Ιούνιο στη Ρωσία- οφείλεται ή σε λάθος του πιλότου ή σε μηχανικό πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συντριβή και από την άμορφη μάζα σώθηκαν μόλις δύο άνθρωποι, ο μηχανικός του αεροσκάφους Yak-42, Σιζόφ, και ο παίκτης του χόκεϊ ο Αλεξάντρ Γκαλίμοφ. Ο τελευταίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο και γιατροί έδωσαν μάχη για να σώσουν τη ζωή του. Δεν άντεξε όμως ούτε αυτός. .

Ο Αλεξάντερ πέθανε μετά από τέσσερις μέρες έπειτα από τα πολλαπλά τραύματα τα οποία υπέστη κατά την πτώση. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό πως αντιμετώπιζε προβλήματα στο 90% του σώματός του. Πλέον, ο μόνος που βρισκόταν στη μοιραία πτήση και εξακολουθεί να ζει είναι το ένα μέλος του πληρώματος, ο οποίος δίνει τη δική του μάχη σε νοσοκομείο της Μόσχας. Ο Γκαλίμοβ ήταν από τους ελάχιστους παίκτες της Λοκομοτίβ που δεν έκαναν καριέρα στο εξωτερικό, κυρίως στο αμερικανικό NHL, αλλά παρέμειναν στην πόλη όπου μεγάλωσε. Και τελικά έχασε η ζωή του.

Aίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο αρχικός επίσημος απολογισμός των ρωσικών αρχών έκανε λόγο για 36 νεκρούς, περιλαμβανομένων και των μελών της ομάδας χόκεϊ της Λοκομοτίβ, που είχε κατακτήσει το εγχώριο πρωτάθλημα τρεις φορές στο πρόσφατο παρελθόν (1997, 2002, 2003). Μετά γεννήθηκαν τα ερωτήματα αναφορικά με το πώς τελικά ο αριθμός αυτός αυξήθηκε μέσα σε λίγες ώρες στους 44…Που έγιναν 45.

Mε νωπά τα δάκρυα για αυτήν την αεροπορική τραγωδία στη ρωσική πόλη Γιάροσλαβ, όπου ξεκληρίστηκε η ομάδα χόκεϊ επί πάγου Λοκομοτίβ Γιάροσλαβ, τα συνεργεία διάσωσης βρήκαν τις σορούς των θυμάτων.

Η είδηση της τραγωδίας της Λοκομοτίβ, που επρόκειτο να μεταβεί στη Λευκορωσία για αγώνα με τη Ντιναμό Μινσκ «βύθισε» το Γιάροσλαβ στο πένθος. Οι δρόμοι της πόλης γέμισαν με σύμβολα της ρωσικής ομάδας και αναμμένα κεριά, ενώ 2.000 οπαδοί της Λοκομοτίβ συγκεντρώθηκαν στο παγοδρόμιο «Αρένα 2000» με λουλούδια, φανέλες της ομάδας και φωτογραφίες ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των αδικοχαμένων παικτών, που κηδεύτηκαν με τιμές. Μεγάλη συγκίνηση, πάντως, έχει προκαλέσει στους φίλους της ομάδας το ενδιαφέρον 30 παικτών άλλων ρωσικών συλλόγων να αγωνιστούν στη Λοκομοτίβ Γιάροσλαβ στην προσπάθεια να «αναγεννηθεί η ομάδα από τις στάχτες της».

Επίσης αυτό που έγινε στο γήπεδο του Μινσκ την ώρα που ήταν να γίνει ο αγώνας της Λοκομοτιβ έκανε το γύρο του κόσμου και συγκλονίζει. Οι διοικούντες την Ντιναμό Μινσκ αποφάσισαν να τιμήσουν τη θρυλική Λοκομοτίβ Γιάροσλαβ και τους παίκτες που είχε και έχασαν τη ζωή τους. Την ώρα της προγραμματισμένης έναρξης του αγώνα, ξεκίνησε μια εκδήλωση στη μνήμη των αδικοχαμένων μελών της Λοκομοτίβ. Μια κηδεία μέσα στο χώρο που όλοι αγαπούσαν, το γήπεδο με τον πάγο.

Μόλις εμφανίστηκαν τα 37 πορτρέτα των παικτών και του τεχνικού τιμ της Λοκομοτίβ Γιάροσλαβ που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα όλοι πάγωσαν, όλοι σιώπησαν. Με τη συνοδεία ορχήστρας άπαντες είπαν το τελευταίο αντίο στους φίλους τους, σε μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες του χόκεϊ που ανήκαν στην Γιάροσλαβ.

Δεν πάντως η πρώτη φορά που ένα κλαμπ ξεκινάει με ελπίδες και προσδοκίες διάκρισης αλλά αυτές καταλήγουν σε τραγωδία. Η μακάβρια λίστα είναι δυστυχώς μεγάλη. Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τορίνο το 1949 χάθηκε μετά από συντριβή του αεροπλάνου που την μετέφερε από την Λισαβόνα στην κορυφή του λόφου της Σουπέργκα. Η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ στις 6 Φεβρουαρίου του 1958 στην αεροπορική τραγωδία του Μονάχου έχασε οκτώ παίκτες.  Τραγικό θάνατο βρήκε η εθνική ομάδα της Ζάμπια, το 1993, όταν το αεροπλάνο που τη μετέφερε στο Ντακάρ για τον προκριματικό αγώνα για το Μουντιάλ κόντρα στη Σενεγάλη, έπεσε στον Ατλαντικό Ωκεανό. Και άλλα πολλά….

Με νεώτερη την αεροπορική τραγωδία του Γιάροσλαβ που έμελλε να εξελιχθεί σε ομαδικό “τάφο” για την ομάδα χόκεϊ της Λοκομοτίβ. Στην  ιστορία δεν γράφονται μόνο επιτυχίες, μετάλλια και χαρές. Γράφονται ανεξίτηλα πίκρες αλλά και τραγωδίες. Και μία από αυτές συγκλόνισαν τον αθλητικό κόσμο στις 7 Σεπτεμβρίου του 2011. Αθάνατοι.    

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook