Χιλιάδες κόσμου έτρεξαν και φέτος στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Κάθε Νοέμβρη, τέτοιες μέρες , διοργανώνεται στην Αθήνα ο Κλασικός Μαραθώνιος. Έτσι και φέτος χιλιάδες κόσμου αψήφησαν το κρύο αλλά και τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που βιώνουν και συμμετείχαν ενεργά σε ένα θεσμό που έχει πλέον γιγαντωθεί. Ήταν ο 29ος αγώνας και αποτέλεσε μία μεγάλη γιορτή όπου μικροί και μεγάλοι φόρεσαν τις φόρμες τους και […]

Κάθε Νοέμβρη, τέτοιες μέρες , διοργανώνεται στην Αθήνα ο Κλασικός Μαραθώνιος. Έτσι και φέτος χιλιάδες κόσμου αψήφησαν το κρύο αλλά και τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που βιώνουν και συμμετείχαν ενεργά σε ένα θεσμό που έχει πλέον γιγαντωθεί.

Ήταν ο 29ος αγώνας και αποτέλεσε μία μεγάλη γιορτή όπου μικροί και μεγάλοι φόρεσαν τις φόρμες τους και έτρεξαν για να συμμετάσχουν σε αυτό το παγκόσμιο γεγονός. Πέρα από τους δρομείς των 42.195 μ. της κλασικής διαδρομής, έγιναν και οι αγώνες 5 χιλ. αλλά και 10 χιλιομέτρων που έχουν καθιερωθεί και αγαπηθεί.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, η βροχή και το δυνατό κρύο… δοκίμασαν την αντοχή όλων των αγωνιζόμενων. Η βροχή δεν κράτησε τους πολυάριθμους θεατές στο σπίτι τους, αν και ο αριθμός τους κατά μήκος της διαδρομής δεν πλησίασε τα περσινά νούμερα. Περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι όμως αψήφησαν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και πήραν θέση στην εκκίνηση.

Βέβαια ο  κλασικός μαραθώνιος είναι ένα από τα σπουδαιότερα αγωνίσματα των σύγχρονων Ολυμπιακών που εισάγεται στο ολυμπιακό πρόγραμμα από το 1896 ύστερα από την εισήγηση και αθλοθέτηση του καθηγητή Michel Breal της Σορβόνης, φίλου του Πιέρ ντε Κουμπερτέν σε ανάμνηση του ηρωικού κατορθώματος του αγγέλου-αγγελιοφόρου που έφερε το μήνυμα της νίκης (490 π.Χ) στους Αθηναίους.

Η απόσταση των 42.195 μέτρων της Κλασικής διαδρομής θεωρείται από τις πιο δύσκολες σε όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τίτλο τιμής για κάθε Μαραθωνοδρόμο να τη διανύσει στα βήματα του Αθηναίου οπλίτη που εστάλη από τον Μιλτιάδη για να μεταφέρει στους Αθηναίους το άγγελμα της νίκης επί των Περσών, το 490 π.Χ., δηλαδή πριν από 2.501 χρόνια.

Βέβαια μπορεί τα χιλιόμετρα να είναι τα ίδια σε όλους τους μαραθωνίους και σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά ο ορίτζιναλ μαραθώνιος είναι ένας και η διαδρομή  Μαραθώνας – Αθήνας είναι αυτή που έχει καθιερωθεί ως ο κλασικός Μαραθώνιος.

Η εκκίνηση για το Μαραθώνιο Δρόμο δόθηκε και φέτος από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αφετηρίας (Μαραθώνας).

Στο τελευταίο κομμάτι της Μαραθώνιας Διαδρομής οι δρομείς κατευθύνθηκαν αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού (41,2 χλμ) περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου οι δρομείς αντίκρισαν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απέμεναν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν).

Νικητής στον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας αναδείχθηκε ο Μαροκινός Αμπντελκερίμ Μπούμπκερ και μάλιστα με μεγάλη επίδοση. Ο Μπούμπκερ “έσπασε” το σερί της Κένυας που μετρούσε εννέα νίκες τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεύτερος τερμάτισε ο Κενυάτης Σάμι Τσούμπα σε 2:13.27 και τρίτος ο νικητής στον μαραθώνιο “Μέγας Αλέξανδρος”, Ντάνιελ Γκαθέρου επίσης από την Κένυα με 2:16.12.  Ο περσινός νικητής Ράιμοντ Μπετ εγκατέλειψε μετά το 21ο χιλιόμετρο.

Ο Χίκαμ Ελ Γκερούζ ήταν μέχρι πρότινος ο τελευταίος μεγάλος Μαροκινός νικητής στην Αθήνα. Επτά χρόνια μετά το νταμπλ του σπουδαίου δρομέα στα 5.000 και στα 10.000 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004 ο συμπατριώτης του, Μπούμπκερ πήρε την πρώτη θέση.

Ο πρώτος μαραθώνιος υπό την αιγίδα της UNESCO, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στο Βαλκανιονίκη και μεγάλο αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, ολοκληρώθηκε με χαμόγελο παρά τις αντίξοες συνθήκες. Μάλιστα τον στήριξαν και τα διάσημα μοντέλα Σίντι Κρόφορντ και Ζιζέλ, μεταφέροντας στις δημόσιες εμφανίσεις τους τα μηνύματα και τους σκοπούς του Διεθνούς Οργανισμού. Δυναμικό «παρών» στον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας έδωσαν  αστέρες ελληνικής καταγωγής, πολιτικοί, ηθοποιοί, αθλητές αλλά και ξένοι από ολόκληρο τον κόσμο. Κάποιος μάλιστα έτρεξε ντυμένος …Λεωνίδας με κανονική πανοπλία.

“Ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ημέρες, είναι πάρα πολύ σημαντικό να βλέπουμε ότι οι άνθρωποι συμμετέχουν με κέφι σε αυτή την αγωνιστική δοκιμασία”, είπε ο δήμαρχος Αθηνών, Γ. Καμίνης.

Το κορυφαίο αθλητικό, πολιτιστικό, και κοινωνικό γεγονός της χρονιάς είχε και φέτος μεγάλη συμμετοχή και διοργανώθηκε άψογα έστω και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

«Ένας αγώνας για όλους». Η γέφυρα που ενώνει το θρύλο με την ιστορία και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής. Σορτσάκι, μπλουζάκι, καλή διάθεση και φύγαμε για .. τρέξιμο. Όλοι έδωσαν ραντεβού για το 2012.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει…..

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook