Σε έξαρση το φαινόμενο των αυτοκτονικών τάσεων στον χώρο του ποδοσφαίρου

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Σε έξαρση βρίσκεται το φαινόμενο των αυτοκτονικών τάσεων που καταγράφονται στον χώρο του ποδοσφαίρου το τελευταίο διάστημα. Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να προβληματίσει τους πάντες και δεν πρέπει να περάσει από κανέναν απαρατήρητο και να θεωρηθεί ως κάτι το μεμονωμένο. Σίγουρα οι εποχές που […]

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Σε έξαρση βρίσκεται το φαινόμενο των αυτοκτονικών τάσεων που καταγράφονται στον χώρο του ποδοσφαίρου το τελευταίο διάστημα.

Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να προβληματίσει τους πάντες και δεν πρέπει να περάσει από κανέναν απαρατήρητο και να θεωρηθεί ως κάτι το μεμονωμένο.

Σίγουρα οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες από κάθε άποψη και κυρίως οικονομική. Όμως αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο που τείνει να γίνει σχεδόν καθημερινό με απανωτά κρούσματα συγκλονίζει όλους τους εμπλεκόμενους στον αθλητισμό και όχι μόνο.

Συγκλονισμένα είναι τα εκατομμύρια φίλων του ποδοσφαίρου στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο από το δράμα του διαιτητή Μπάμπακ Ραφάτι , ο οποίος επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του λίγη ώρα πριν τη σέντρα του αγώνα ανάμεσα στο Μάιντζ και την Κολωνία πριν από λίγες ημέρες.

Ο Ιρανογερμανός -στην καταγωγή- ρέφερι επιχείρησε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του την ώρα που βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε.
Ευτυχώς όμως δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημιά στον εαυτό του, ώστε να χάσει την ζωή του, και νοσηλευτηκε σε νοσοκομείο ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που τον οδήγησαν ένα βήμα πριν τον θάνατο.

Μετά την απόπειρα του Γερμανοϊρανού διαιτητή Μπαμπάκ Ραφάτι να βάλει τέλος στη ζωή του ένα ακόμη κρούσμα, σημειώθηκε, αυτή τη φορά στο Βέλγιο.

Ο αγώνας της δεύτερης κατηγορίας, ανάμεσα στην Τούμπιζε και τις Βρυξέλλες αναβλήθηκε, για τον λόγο ότι ο εκ των βοηθών του διαιτητή, Εφόνγκ Ενζόλο,Κρις Σέλστρετε, αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Ο 37χρονος ρέφερι, βρέθηκε στις τουαλέτες των αποδυτηρίων των διαιτητών με κομμένες τις φλέβες του, κρατώντας στο χέρι του φωτογραφία με τη γυναίκα και την κόρη του. Η μεταφορά του στο νοσοκομείο ήταν άμεση, που είχε ως αποτέλεσμα να του σώσει τη ζωή!

Η Βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία με ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαίωσε το περιστατικό, και παράλληλα συνεχάρη τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ταχύτατη αντίδρασή τους.

Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η νέα είδηση – ΣΟΚ. Ο Γκάρι Σπιντ, Ουαλός πρώην διεθνής μέσος και από το Δεκέμβριο του 2010 ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ομάδας της χώρας, έφυγε από τη ζωή στα 42 του μόλις χρόνια, καθώς βρέθηκε απαγχoνισμένος στην οικία του. Βάσει της έρευνας, δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως υπήρξε ξένη παρέμβαση γι’ αυτή την τραγική κατάληξη και οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του.

Ο εκλιπών έκανε αξιόλογη καριέρα ως μέσος στα αγγλικά γήπεδα με Λιντς, Έβερτον, Νιούκαστλ, Μπόλτον και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, προτού αποσυρθεί το 2010 σε ηλικία 40 ετών.

Στην τελευταία εργάστηκε για λίγο και ως προπονητής, αφότου κρέμασε τα παπούτσια του. Παράλληλα υπήρξε 85 φορές διεθνής σημειώνοντας 7 γκολ. Η εθνική Ουαλίας είχε παρουσιάσει σημαντικά σημάδια βελτίωσης με τον ίδιο στον πάγκο μετρώντας πέντε νίκες στα τελευταία δέκα ματς, με τελευταία το επιβλητικό 4-1 επί της Νορβηγίας στις 12 Νοεμβρίου.

Ο Γκάρι Σπιντ προστέθηκε στη μακρά λίστα με παίκτες και προπονητές που έχουν αυτοκτονήσει ή αποπειράθηκαν κάτι τέτοιο κάτι όμως που ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες είναι σε επικίνδυνη έξαρση.

Σίγουρα, η αυτοκτονία του Ρόμπερτ Ένκε στις 10 Νοεμβρίου του 2009 θα μείνει χαραγμένη για πολλά χρόνια στη μνήμη των φιλάθλων της Γερμανίας και όχι μόνο. Ο τερματοφύλακας του Ανόβερου ζούσε ένα δράμα, αλλά κανείς δεν γνώριζε μέχρι πού θα έφτανε. Σε ηλικία 32 ετών ο Ένκε έχασε τη ζωή του σε σιδηροδρομική διάβαση στο Νόισταντ του Ρούμπερνβερτ της Γερμανίας, με το τρένο να πηγαίνει με 160 χιλιόμετρα την ώρα και να πέφτει πάνω στη μαύρη Mercedes στο χωριό Eilvese, 2,5 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του άτυχου πορτιέρο.

Ο λόγος της αυτοκτονίας του ήταν επειδή στις 17 Σεπτεμβρίου του 2006 θρήνησε τον θάνατο της δίχρονης κόρης τους, Λάρα, λόγω προβλήματος εκ γενετής στην καρδιά, και άρχισε να έχει ψυχολογικά προβλήματα. Στη Γερμανία υπάρχουν τα πιο πολλά κρούσματα κατάθλιψης που στο τέλος οδηγούν στην αυτοκτονία.

Και στην χώρα μας όμως είχαμε όμως ένα τραγικό συμβάν πριν από τρία χρόνια.

Το 2008 αυτοκτόνησε ο 25χρονος ποδοσφαιριστής του Διαγόρα, Γιάννης Κοσκινιάτης. O Κοσκινιάτης αντιμετώπιζε πολλά ψυχολογικά προβλήματα καθώς είχε χάσει τον αδελφό του σε δυστύχημα και είχε «χτυπήσει» τατουάζ με το όνομα του εκλιπόντος με κινέζικους χαρακτήρες. Πήρε το μηχανάκι του και ανέβηκε στον Προφήτη Ηλία στην Κοσκινού και έπεσε στον γκρεμό. Πραγματικά συγκλονιστικό!

Και έχουν γίνει και άλλα περιστατικά με αθλητές στην χώρα μας κατά το παρελθόν.

Ας μην συνεχιστεί πάντως αυτό το κακό που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και τείνει να γίνει μάστιγα παγκοσμίως τις τελευταίες μέρες. Ψυχραιμία χρειάζεται και καθαρό μυαλό για να αντιμετωπιστούν ακόμα και οι πιο δύσκολες καταστάσεις. Κανείς δεν είναι από σίδερο ούτε άτρωτος. Όλοι είναι άνθρωποι. Ακόμα και οι αθλητές είναι άνθρωποι με αδυναμίες και προβλήματα.

Οικονομικά και πάσης φύσεως.  Και λυγίζουν ακόμα και οι δυνατοί. Και είπαμε σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση. Ας μην μακρύνει και άλλο η μακάβρια λίστα και ας μην συνεχιστούν οι αυτοκτονικές τάσεις των τελευταίων ημερών. Μακάρι να γίνει αυτό….

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook