Πες το κι έτσι…

Στο άρθρο της ημέρας ο Μανώλης Θέμελης γράφει για την επανέναρξη του Πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, που δεν θα… θυμίζει το ποδόσφαιρο που ξέραμε πριν την πανδημία.

Και πάνω που είχαμε φτάσει στο πιο “καυτό” σημείο της σεζον, ήρθε ο κορονοϊός και “πάγος”  σκέπασε τα πάντα.

Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1 ετοιμαζόταν να μπει σε τροχιά Πλέϊ οφ, αλλά ποτε δεν είναι αργά και αυτά θα ξεκινήσουν τελικά στις 6 Ιουνίου!

Τρεις μήνες αργότερα και μετά από καραντίνα και όλα όσα βιώσαμε, οπότε η επιστροφή στην ποδοσφαιρική δράση θα γίνει με κανόνες, αφού ο Κορονοϊός δεν λέει να φύγει μία και καλή για να ησυχάσουμε όλοι.

Έτσι και το ποδόσφαιρο θα μοιάζει με κάτι από ποδόσφαιρο. Ή πες το ποδόσφαιρο ή πες το κι έτσι…

Θα τηρείται από όλους αυστηρό Υγειονομικό πρωτόκολλο. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τους ποδοσφαιριστές της Super League 1, οι οποίοι  τους τηρούν και στις ομαδικές προπονήσεις.

Ομάδα στην οποία θα βρεθεί κρούσμα κορωνοϊού θα μπει απομόνωση πέντε ημερών σε χώρο που θα είναι προκαθορισμένος.

Κεκλεισμένων των θυρών θα είναι τα ματς και οι έδρες αποκτούν πλέον εντελώς σχετική έννοια. Δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι στις κερκίδες, αν και μπορεί να έχουμε την παρουσία θεατών στην εξέλιξη της διεξαγωγής των play off και play out του πρωταθλήματος, αφού θα ακολουθήσει νέα τριμερής συνάντηση (Υφυπουργός, SL 1 και Υγειονομικές Επιτροπές) την προσεχή εβδομάδα, με την αξιολόγηση των συνθηκών και των μέτρων ασφαλείας της επανέναρξης του πρωταθλήματος το Σαββατοκύριακο, όπου θα συζητηθεί διεξοδικά και η πρόταση της Λίγκας για παρουσία ποσοστού φιλάθλων στα γήπεδα.

Φυσικά απαγορεύονται οι χειραψίες, οι αγκαλιές και τα φιλιά, οι ομαδικές φωτογραφίσεις, το “φτύσιμο” και γενικά οτι μπορεί να μεταδόσει τον ιό. Απολύμανση και εννοείται μάσκες και αποστάσεις εκεί που χρειάζεται.

Στα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ 1 (εντός και στα πέριξ) επιτρέπεται μόνο η παρουσία 300 ατόμων συνολικά. Μάξιμουμ 300 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών, των υπαλλήλων security, των πυροσβεστών και των ιατρών-νοσοκόμων σε περίπτωση άμεσης πρώτης βοήθειας.

Οι αγώνες των πλέι οφ της Super League 1, όσον αφορά στις δύο πρώτες αγωνιστικές τουλάχιστον, θα διεξαχθούν με Ελληνες και όχι ξένους διαιτητές λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορωναιού.

Οι ρέφερι της Λίγκας ενημερώθηκαν πως θα υπάρχει γραμμή του οφσάιντ στα πλέι οφ και όχι στα πλέι άουτ, δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις του πως και το γιατί.

Για το πρωτόκολλο του VAR θα υπάρχουν πλέξιγκλας, μάσκες και γάντια. Επίσης οι παρατηρητές απαγορεύονται να μπαίνουν στα αποδυτήρια και ότι θέλουν μετά θα μιλάνε με τους διαιτητές.

Για την έναρξη του αγώνα οι διαιτητές ενημερώθηκαν πως πρώτα θα μπαίνουν στα αποδυτήρια οι φιλοξενούμενοι, μετά οι γηπεδούχοι και μετά οι ρέφερι. Σε σχέση με τους Έλληνες ρέφερι εκείνοι θα παίξουν σε πρώτη φάση στα πλέι οφ και δεν ειπώθηκε τίποτα για ξένους.

Οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ θα έχουν δικαίωμα για τρεις διακοπές στο παιχνίδι και δυνατότητα αλλαγής ή αλλαγών στο ημίχρονο.

Σε περίπτωση ταυτόχρονης αλλαγής από τις ομάδες δεν θα λογίζεται ως μία διακοπή. Θα θεωρείται ξεχωριστή παύση – διακοπή για κάθε ομάδα, άρα θα έχουν ακόμα δύο διακοπές.

Επίσης, θα υπάρξουν διαλείμματα ανάκτησης δυνάμεων (cooling breaks).

Επιπλέον, υπήρξαν σκέψεις να γίνουν όλα τα ματς σε δύο ή τρία γήπεδα ή  να προηγηθούν οι αγώνες ανάμεσα σε ομάδες που είναι στην ίδια πόλη και να γίνουν κανονικά στα γήπεδα τους, αλλά η θετική εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, άλλαξε τα δεδομένα. 

Σε κάθε περίπτωση προέχει η  Δημόσια υγεία και η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών διαφύλαξής της.

Οπότε πάμε σε δράση τώρα και από Σεπτέμβριο βλέπουμε…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook