Τα πλέι-οφ της Α1 κατηγορίας

Αύτη τη φορά στο άρθρο μου θα ασχοληθώ με το τρόπο διεξαγωγής των φετινών πλέι οφ της Α1 κατηγορίας εάν και εφόσον αυτά τα δούμε στη πράξη και φέτος.

Αύτη τη φορά στο άρθρο μου θα ασχοληθώ με το τρόπο διεξαγωγής των φετινών πλέι οφ της Α1 κατηγορίας εάν και εφόσον αυτά τα δούμε στη πράξη και φέτος. Με την ευκαιρία ότι το πρωτάθλημα της ”μεγάλης” κατηγορίας της ΕΠΣΗ βρίσκεται και αυτό στη τελική του ευθεία. Το ”άρωμα” τους υπάρχει τα τελευταία τέσσερα χρονιά όμως πέρυσι το ”μυρίσαμε” για πρώτη φορά! Τα πλέι οφ πέρυσι χρειαστήκαν για να αναδείξουν το… τελικό πρωταθλητή της Α1, όπου ήταν ο Ζαρός κερδίζοντας την ΑΕΚ κάνοντας τη παρθενική του εμφάνιση στο περιφερειακό πρωτάθλημα.

Για το τρόπο διεξαγωγής τους μέχρι πέρυσι δε θα σταθώ δε χρειάζεται. Θα το πράξω όμως για αυτά που αναφέρει η φετινή προκήρυξη. Θεωρώ ότι η ΕΠΣΗ προσπαθεί να δώσει ένα ακόμα πιο ”ευέλικτο” τρόπο διεξαγωγής τους αλλά και να δώσει ένα ακόμα πιο ”ισχυρό” πλεονέκτημα στη ομάδα που θα τερματίσει πρώτη μέσα από τη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Πριν σας αναλύσω (και υπενθυμίσω) τι αναφέρεται στη προκήρυξη για τα (πιθανά) πλέι’ οφ υπενθυμίζω ότι δε συμφωνω με την ύπαρξη τους. Όμως σέβομαι τη προκήρυξη της ΕΠΣΗ.

Πιστεύω ότι τα πλέι οφ είναι χρήσιμα μέχρι τη 30η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Μετά είναι… επικίνδυνα!

Πάμε λοιπόν μια ανακεφαλαίωση της προκήρυξης.

Τα πέντε πρώτα σωματεία της κανονικής περιόδου της α1 θα αγωνιστούν για την ανάδειξη του πρωταθλητή με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η διαφορά βαθμών στην τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου δεν θα είναι μεγαλύτερη από οκτώ βαθμούς. Δηλαδή στη διαφορά της 1ης από τη 2η θέση αν είναι μέχρι και επτά βαθμούς γίνονται πλέι οφ. Αν είναι από οκτώ και πάνω η πρώτη ομάδα κατακτά το τίτλο αμέσως.

Α΄ φάση πλέι οφ

Οι ομάδες που κατέλαβαν την 2η και 3η θέση στη κανονική περίοδο θα αγωνιστούν στην έδρα τους σε απλό αγώνα αντίστοιχα με τις ομάδες που κατέλαβαν την 4η και 5η θέση και έτσι θα προκύψουν τα ζευγάρια 2-5 και 3-4.

Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγαριών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επομένη φάση.

Β’ φάση

Συμμετέχουν οι δυο νικήτριες ομάδες της προηγούμενης φάσης. Οι ομάδες αυτές θα αναμετρηθούν μεταξύ τους σε μονό αγώνα (παράταση και πέναλτι) στην έδρα της ομάδας που κατέλαβε την υψηλότερη θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.

Τελική φάση

Συμμετέχουν η πρώτη ομάδα της κανονικής περιόδου και η νικήτρια της β’ φάσης των πλέι οφ. Οι ομάδες αυτές θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε μονό αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο που θα ορίσει η ΕΠΣΗ. Σε περίπτωση νίκης ή ισοπαλίας σε αγώνα των 90 λεπτών (χωρίς παράταση και πέναλτι) της ομάδας που κατέκτησε τη πρώτη θέση στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος η ομάδα αύτη ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια. Σε περίπτωση ήττας της ομάδας αυτής (1η καν. Περιόδου) διεξάγεται νέος αγώνας πάλι σε ουδέτερο γήπεδο και σε μονό παιχνίδι (παράταση και πέναλτι) ανακηρύσσεται ο πρωταθλητής της α1 κατηγορίας. Οπού φυσικά τα σενάρια τα φετινά λένε ότι θα παιχτούν νέα ματς ”κατάταξης” μεταξύ των τεσσάρων πρωταθλητών Κρήτης ανά νομό για την ανάδειξη δυο ομάδων που θα προβιβασθούν στη παραπάνω κατηγορία. Τα ματς αυτά θα είναι διπλά με σύστημα βαθμολογίας.

 

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook