Παιδικό ποδόσφαιρο… αλλαγή νοοτροπίας

Το παρακάτω θέμα, σαφώς και είναι πολύ μεγάλο και δε χωράει σε λίγες μόνο σειρές. Γράφει ο Γιώργος Χαλκιαδάκης στο blog του στο athleticradio.gr.

Το παρακάτω θέμα, σαφώς και είναι πολύ μεγάλο και δε χωράει σε λίγες μόνο σειρές. Αλλά και η στήλη το βλέπει, το Ελληνικό ποδόσφαιρο σε επίπεδο δουλειάς αλλά κυρίως σε νοοτροπία, χωλαίνει πάρα πολύ.

Έχει δίκιο ο Καρίκης όταν λέει πως πρέπει Συνταγματικά να μπει λουκέτο για λίγα χρόνια! Από τη Γ κατηγορία, μέχρι τη Σούπερ Λίγκα, υπάρχει big problem. Στις ακαδημίες τώρα, εδώ και αν έχουμε το μεγάλο πανηγύρι. Σχεδόν όλα… λάθος. Πρώτος στόχος και σκοπός είναι το οικονομικό όφελος. Άπαντες το βάζουν μπροστά αυτό. Μετά ακολουθούν τα κύπελλα, τα μετάλλια, οι νίκες και να τις προβάλουμε όσο γίνεται περισσότερο μετά. Οι βαθμοί επίσης, συχνά οι αρμόδιοι των ακαδημιών, ακόμα και σε ομίλους – κατηγορίες, που δε κρατιούνται καν βαθμολογίες, όταν πάνε καλά οι ομάδες τους, τις βγάζουν μόνοι τους!

Χαμός γίνεται και με τις αντικανονικές συμμετοχές, λόγο ηλικιακού, των νεαρών αθλητών ανά ομάδα. Και όταν δε συμπληρώνει σε αριθμό μια ομάδα, να το πράξει ένας κόουτς, το καταλαβαίνει κάποιος. Και να το αναφέρει βέβαια στον αντίπαλο συνάδελφο του. Αλλά δυστυχώς, σχεδόν πάντα, ο προπονητής χρησιμοποιεί μεγαλύτερο σε ηλικία παίχτη του, με σκοπό το βαθμολογικό όφελος και το νικηφόρο αποτέλεσμα στον αγώνα. Δεν επιτρέπεται να βλέπουμε έναν προπονητή, να μη συμπεριφέρεται σωστά στον συνάδελφο του. Ας αφήσουμε τα πολλά εφέ στα παιδικά πρωταθλήματα, καλές οι τελετές και τα σχετικά.

Αλλά χρειαζόμαστε δουλειά σε πολλά άλλα. Τα παιδικά πρωταθλήματα, οι ακαδημίες όταν άρχισαν να μπαίνουν στη ποδοσφαιρική ζωή του νομού Ηρκαλείου, είχαν άλλα οράματα, άλλους σκοπούς. Σύσφιξη σχέσεων, δημιουργία αθλητών-ανθρώπων πρώτα από όλα. Το καταλαβαίνουμε όλοι, έχει ξεφύγει από αυτά η εξέλιξη του όλου έργου.

Μπορούν κάποια στιγμή να αγωνίζονται οι ομάδες στα επίσημα ματς των ακαδημιών και να μη χρειάζονται καν να κρατάνε οι αρμόδιοι τους φακέλους με τα πιστοποιητικά; Να βλέπουμε ματς των υποδομών, μέχρι σε μια ηλικία τουλάχιστον, να αγωνίζονται… χωρίς διαιτητές; Οι γονείς να κάθονται μακριά από το γήπεδο που παίζονται τα παιχνίδια, αλλά και από εκεί που γίνονται οι καθημερινές προπονήσεις. 

Να φεύγουν από το γήπεδο και να μη ξέρουν το σκορ; Το μεγαλύτερο σκορ του αθλητισμού, είναι η συμμετοχή!

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook