ΑΕΚ – Κανείς εδώ δεν τραγουδά…

Μέχρι πριν λίγες μέρες τρείς ήταν οι ομάδες που δεν είχαν υποβιβαστεί ποτέ από την Α’ Εθνική (νυν Α1) στην πιο κάτω κατηγορία. Ο Άρης, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Τώρα πια είναι μόνο δύο. Η «βασίλισσα» του ελληνικού μπάσκετ, η πρώτη ελληνική ομάδα μπάσκετ που κατέκτησε Ευρωπαϊκό τρόπαιο το 1968, η ΑΕΚ, ανήμερα Μεγάλη […]

Μέχρι πριν λίγες μέρες τρείς ήταν οι ομάδες που δεν είχαν υποβιβαστεί ποτέ από την Α’ Εθνική (νυν Α1) στην πιο κάτω κατηγορία. Ο Άρης, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Τώρα πια είναι μόνο δύο. Η «βασίλισσα» του ελληνικού μπάσκετ, η πρώτη ελληνική ομάδα μπάσκετ που κατέκτησε Ευρωπαϊκό τρόπαιο το 1968, η ΑΕΚ, ανήμερα Μεγάλη Πέμπτη είπε το δικό της…«Τετέλεσται».

Ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος υποβιβασμού. Το γυρόφερνε όλα αυτά τα χρόνια αλλά κανείς δεν πίστευε ότι θα ερχόταν γιατί η φανέλα ήταν βαριά. Όσο βαριά όμως είναι όμως η φανέλα της άλλο τόσο βαριά άρρωστη είναι από τα προβλήματα που την γονάτισαν. Πολλοί, και δικαίως έλεγαν, ότι δεν έπρεπε καν να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα μία ομάδα που χρωστούσε σε όποιον μιλάει…Ότι φυτοζωούσε και το οξυγόνο της είχε σωθεί. Ότι αν την έβγαζε και φέτος τότε αργά ή γρήγορα θα ερχόταν η ώρα της. Τελικά ήρθε η ώρα της. Η 21η Απριλίου του 2011 είναι η πιο μαύρη σελίδα μιας ομάδας με την οποία γαλουγήθηκαν και μεγάλωσαν γενιές και γενιές φιλάθλων.

Ποιος να το έλεγε πριν δέκα χρόνια, την σεζόν 2001-02, όταν η ΑΕΚ ήταν η μοναδική ομάδα στην ιστορία των πλεϊ οφ που ανέτρεψε σκορ σε τελικούς Α1 από 0-2 και με 3-2 πήρε τον τίτλο του πρωταθλητή με προπονητή τον Σάκοτα ότι θα γίνονταν ρεντίκολο λίγα χρόνια μετά. Τώρα θα μου πείτε και άλλες ομάδες υποβιβάστηκαν αλλά δεν χάθηκαν, ότι και στην Ευρώπη ομάδες που πήραν ακόμα και ευρωπαϊκά τρόπαια (πχ Λιμόζ) εξαφανίστηκαν , τα προβλήματα όμως της ΑΕΚ είναι τόσα πολλά και συσσωρευμένα που δύσκολα θα την κάνουν να ορθοποδήσει ξανά σύντομα.

Στην πραγματικότητα είναι μια προβληματική κατάσταση και η διάλυση και ο υποβιβασμός της ομάδας στην Β΄Εθνική, αν δεν βρεθεί λύση , είναι μονόδρομος. Φταίει μόνο ο …«γιαουρτάς» Φιλίππου που παραμένει μεγαλομέτοχος αλλά έχει εξαφανιστεί ? Φταίνε οι διοικήσεις ? Φταίει ο κόσμος? Φταίνε οι παίκτες ? Φταίνε όλοι μαζί ? Είναι κάτι άλλο ? Στην περίπτωση της ΑΕΚ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια. Ομάδα μοντέλο που έγινε ..φουρνέλο.

Δεν της άξιζε πάντως τέτοια αντιμετώπιση. Η «Βασίλισσα» είχε χάσει προ πολλού την αίγλη και τα σκήπτρα της,. Στην πραγματικότητα η …«βασίλισσα» ήταν γυμνή. Μία ομάδα που το 1968 έκανε τους πάντες να δακρύσουν  στο «Καλλιμάρμαρο» όταν παρουσία 80.00 θεατών (μπήκε στο βιβλίο Γκίνες) νικούσε την Σλάβια Πράγας με 89-82 και κατακτούσε το κύπελλο Κυπελλούχων. Η περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου ανατριχιαστική. Η ομάδα του Νίκου Μήλα (με Τρόντζο, Ζούπα κ.α) συγκλονιστική. Το 1998 με τον Γιάννη Ιωαννίδη στην τεχνική ηγεσία βίωνε την δική της επιστροφή στα Ευρωπαϊκά σαλόνια. Ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Φάϊναλ 4 της Βαρκελώνης ανήκε στην Βίρτους Μπολόνια αλλά η ΑΕΚ είχε καταφέρει να μπει ξανά στην ελιτ και στον χάρτη του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ήταν όμως αχτίδες φωτός και μια παρένθεση που απλώς κράτησε λίγο και έφυγε. Πήρε το κύπελλο Σαπόρτα το 2000 όπως και το κύπελλο Ελλάδας το 2000 και 2001, το Πρωτάθλημα το 2002 με την επική ανατροπή ενώ ήταν στον ημιτελικό της Ευρωλίγκα το 2001, και μετά …χάθηκε. Μπήκε στο τούνελ της ανυποληψίας. Βίωσε τον δικό της κατήφορο. Ο εφιάλτης του υποβιβασμού ήταν κοντά. Στην πραγματικότητα ήταν αναπόφευκτος αφού όλα είχαν αφεθεί στην τύχη τους λες και μόνο το όνομα ΑΕΚ ήταν ικανό να την κρατάει ζωντανή. Χωρίς όμως χρήμα δεν πας μπροστά.. Και χρήμα δεν υπήρχε ούτε για δείγμα. Μόνο ψυχή και αυταπάρνηση από κάποιους παίκτες που έμειναν μέχρι το τέλος για να πιούν το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού.

Η ΑΕΚ των 9 πρωταθλημάτων, των 3 κυπέλλων Ελλάδος, των 2 Κυπελλούχων, η πρώτη ομάδα που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα το 1967-68,η ΑΕΚ των 1.290 αγώνων και των 781 νικών στην πρώτη εθνική και την Α1, αλλά και η ομάδα με τις 48 συνεχόμενες συμμετοχές στο πρώτο τη τάξει  πρωτάθλημα μπάσκετ της χώρας μας από την σύστασή του , του χρόνου είναι άγνωστο σε ποια κλειστά θα. .βολοδέρνει. Το μέλλον αβέβαιο, το δεν παρών ζοφερό και μαύρο. Όχι κιτρινόμαυρο.

Πριν από 43 χρόνια ήταν βασίλισσα της Ευρώπης , πριν από 9 χρόνια ήταν η βασίλισσα της Ελλάδας, τώρα είναι ..Εσταυρωμένη και ταπεινωμένη έγραφε εύστοχα ο αθλητικός τύπος την επομένη του υποβιβασμού της. Κρίμα για τον Γιώργο Αμερικάνο, που δίνει την δική του μάχη για την ζωή το τελευταίο διάστημα .Κρίμα και  χιλιάδες δάκρυα με απέραντη στενοχώρια. Η βασίλισσα βιώνει τη  δική της τραγωδία. Ήταν κάποτε μια ΑΕΚ θα πούνε οι απαισιόδοξοι… και θα θυμηθούν τους στίχους από τον τραγούδι του αείμνηστου Νίκου Παπάζογλου : “Ραγίζει απόψε η καρδιά με το μπαγλαμαδάκι, πολλά κομμάτια έγινε, σπασμένο ποτηράκι….Κανείς εδώ δε τραγουδά κανένας δε χορεύει ακούνε μόνο την πενιά κι ο νους τους ταξιδεύει”…..ενώ οι πιο αισιόδοξοι θα θυμηθούν τους εξής διαχρονικούς στίχους : «…Η Δέσποινα ταράχθηκε κι εδάκρυσαν οι εικόνες….”Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι”……».

Y.Γ. Το άρθρο αυτό γράφτηκε πριν την απόφαση του  Μονομελούς Πρωτοδικείου που έκανε δεκτή την έφεση της ΑΕΚ κατά του  Ηλυσιακού εξέλιξη που θα οδηγήσει αν τελικά ισχύσει την ομάδα των Ιλισίων στην Α2. Η απόφαση είναι εφέσιμη συνεπώς ακόμα τίποτα δεν είναι τελεσίδικο.

Η έφεση της ΑΕΚ,  η οποία είχε κατατεθεί  πριν τη τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Α1, έκανε λόγο για νοθεία στο πρωτάθλημα με αφορμή την σχέση του Ηλυσιακού με τον Τάκη Δελημπαλταδάκη , γνωστό μάνατζερ πολλών καλαθοσφαιριστών .Οπότε έπεται συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες…..

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook