Ο Μητσάρας που σάρωσε τα πάντα φέτος

Ο Παναθηναϊκός στην Βαρκελώνη έραψε το έκτο αστέρι στην  φανέλα του και πλέον τείνει να γίνει αξεπέραστος μύθος. Μύθος μοναδικός σε κατακτήσεις κυπέλλων πρωταθλητριών (νυν Ευρωλίγκα) στο μπάσκετ. Μύθος όπως είναι ο προπονητής του  των τίτλων Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μύθος όπως είναι, χωρίς να χωράει αντίρρηση από κανένα, ο Μητσάρας του. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο […]

Ο Παναθηναϊκός στην Βαρκελώνη έραψε το έκτο αστέρι στην  φανέλα του και πλέον τείνει να γίνει αξεπέραστος μύθος. Μύθος μοναδικός σε κατακτήσεις κυπέλλων πρωταθλητριών (νυν Ευρωλίγκα) στο μπάσκετ. Μύθος όπως είναι ο προπονητής του  των τίτλων Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μύθος όπως είναι, χωρίς να χωράει αντίρρηση από κανένα, ο Μητσάρας του. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο παίκτης που πήρε στις πλάτες του και τον φετινό Παναθηναϊκό και τον οδήγησε σε έναν ακόμα Ευρωπαϊκό τίτλο.

Ο άνθρωπος με το «13» στην πλάτη πήρε από το χεράκι το τριφύλλι και κόντρα στις αρνητικές, για την ομάδα του, προβλέψεις στην αρχή της χρονιάς σήκωσε την κούπα και έδειξε πως το αφεντικό στο μπάσκετ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι οι πράσινοι. Οι πράσινοι του Ομπραντοβιτς μα και του Διαμαντίδη. Τα δύο μεγάλα σημεία αναφοράς της ομάδας – θρύλου του μπάσκετ στην γηραιά ήπειρο.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι το διαμάντι που κάθε προπονητής θα ήθελε στην ομάδα του. Παιχταράς, αθόρυβος, σκίζεται για την ομάδα, τα δίνει όλα , παίζει για την ομάδα και …ταϊζει συνεχώς τους συμπαίκτες του και με λίγα λόγια είναι ο Μήτσος που συμφέρει και όχι μόνο ένας αλλά πολλοί στην συσκευασία ενός. Και το πιο σημαντικό? Διαμάντι εκτός και εντός παρκέ. Αδαμάντινος χαρακτήρας , σεμνός μέχρι παρεξηγήσεως και ένας παίκτης που ποτέ δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα και έχει απασχολήσει αρνητικά τα αδηφάγα μίντια.

Δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις με άλλους έλληνες παίκτες του παρελθόντος ή του παρόντος αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα παιδιά που θα επιλέξουν να παίξουν μπάσκετ στην χώρα μας θέλουν να γίνουν σαν και αυτόν. Το να γίνεις όμως Διαμαντίδης δεν είναι καθόλου εύκολο. Άλλωστε θα πρέπει να διαθέτεις και τα σωματικά προσόντα του ,εκτός όλων των άλλων, αφού τα χέρια του δεν είναι απλά χέρια αλλά….χερούκλες. Πλοκάμια με δάχτυλα. Επίσης είναι ένας δίμετρος γκαρντ που μπορεί να κάνει τα πάντα.

Φέτος τα σάρωσε όλα. Ήταν η χρονιά του. Πήρε τον τίτλο της Ευρωλίγκα για τρίτη φορά στην καριέρα του με τον Παναθηναϊκό (όπως το 2007 και το 2009), αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Final 4, πολυτιμότερος παίκτης της φετινής διοργάνωσης, μέλος της καλύτερης πεντάδας στην φετινή Ευρωλίγκα και βγήκε ξανά κορυφαίος αμυντικός. Δεν άφησε τίποτα στο διάβα του. Πέντε τίτλοι και ένα ακόμα μεγαλύτερο…Το αιώνιο respect. Μπορεί να τον λένε 3D αλλά μάλλον είναι ..5D. Μόνο τους τίτλους στο NBA άφησε και μάλλον δεν θα τους πάρει ποτέ αφού το NBA το αποφεύγει και δεν θέλει να παίξει. Αμφιβάλλει όμως κανείς ότι θα μπορούσε? Είναι πολυτέλεια για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ η παρουσία ενός τόσο πολυσύνθετου αθλητή αλλά είναι επιλογή του οπότε εμάς δεν μας πέφτει λόγος.

Ο Καστοριανός αρχηγός έχει κατακτήσει τα πάντα στην ευλογημένη καριέρα του. Το καλοκαίρι του 2004 έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του με την μεταγραφή του από τον Ηρακλή στον Παναθηναïκό . Επί πέντε συνεχόμενες χρονιές (2005,2006,2007,2008,2009) καθώς και το 2011 αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός στην Ευρωλίγκα. Εκτός από φετινό και  το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της (MVP)..

Το 2007 ψηφίστηκε από τους αθλητικούς συντάκτες ως κορυφαίος του ελληνικού αθλητισμού. Επίσης ανακηρύχθηκε από το ιταλικό περιοδικό Superbasket ως ο κορυφαίος ευρωπαίος παίχτης της χρονιάς. Είναι ο δεύτερος έλληνας καλαθοσφαιριστής που κερδίζει αυτή τη διάκριση, μετά το Νίκο Γκάλη το 1987.

Το 2007 επίσης αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη (συγκαταλέχθηκε στην κορυφαία πεντάδα της Ευρώπης) σύμφωνα με το γνωστό δικτυακό τόπο «Eurobasket». To 2011 ήταν για δεύτερη φορά στην κορυφαία πεντάδα της Ευρωλίγκας.

Τον Ιανουάριο του 2011 έσπασε το ρεκόρ των περισσοτέρων ασίστ, ενώ λίγες μέρες αργότερα, κατάφερε να γίνει ο παίκτης με τα περισσότερα κλεψίματα στη διοργάνωση.

Και με την εθνική ομάδα έχει πάρει πολλά. Αλλά δεν θα πάρει άλλα. Κουράστηκε και αποσύρθηκε προς λύπη όλων μας. Μέχρι να πει όμως το αντίο έγραψε λαμπρή ιστορία με την γαλανόλευκη. Βασικό στέλεχος της Εθνικής Ανδρών που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς το 2004 και βασικό στέλεχος της Εθνικής των Ανδρών που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό του 2005 (κύπελλο), στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας το 2006 (2η θέση)  και στο Ευρωπαϊκό του 2007 αλλά ενώ δεν συμμετείχε στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009  έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο της Τουρκίας το 2010. Και κάτι ακόμα. ΠΟΤΕ δεν είχε συμμετοχές στις Εθνικές Εφήβων και Νέων.

Αυτός είναι ο τεράστιος αθλητής και άνθρωπος Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο αθλητής που φέτος γνώρισε την απόλυτη αποθέωση. Που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του για πάντα στο πάνθεον των Ευρωπαϊκών κυπέλλων. Και έπεται συνέχεια . Δεν τον πήραν και τα χρόνια δα. Έχει φτάσει τα 31 και δεν ..καίγεται. Είναι πιο ώριμος από ποτέ. Σαν το παλιό καλό κρασί. Ένας παίκτης να τον πιείς στο ποτήρι. Ο Μητσάρας που κοκκινίζει ακόμα από σεμνότητα  αλλά μας κάνεις όλους εμάς να φουσκώνουμε από υπερηφάνεια. Τελικά είναι ωραίο να είσαι Ελληνας.

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook