Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι αλλά και οι ανύπαρκτοι της σεζόν

Φτάνουμε προς το τέλος Μάιου και στην ποδοσφαιρικά τριτοκοσμική Ελλάδα ασχολούμαστε με όλα τα άλλα πλην από αυτά που παίζονται μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Άλλωστε ο έλεγχος πλέον έχει χαθεί και όλα είναι ανεξέλεγκτα. Ένας αχταρμάς, ένα μπάχαλο και μία αηδία που η μπόχα του δεν σε αφήνει να αναπνεύσεις. Εμείς όμως θέλουμε […]

Φτάνουμε προς το τέλος Μάιου και στην ποδοσφαιρικά τριτοκοσμική Ελλάδα ασχολούμαστε με όλα τα άλλα πλην από αυτά που παίζονται μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Άλλωστε ο έλεγχος πλέον έχει χαθεί και όλα είναι ανεξέλεγκτα. Ένας αχταρμάς, ένα μπάχαλο και μία αηδία που η μπόχα του δεν σε αφήνει να αναπνεύσεις. Εμείς όμως θέλουμε να ασχοληθούμε με μπαλίτσα. Δεν μας ενδιαφέρουν οι κλίκες, οι παρέες, οι ανομίες, τα ύποπτα και άκρως διεφθαρμένα ματς και οι παράγοντες – λουλούδια που λυμαίνονται σε αυτό το κάτι σαν ποδόσφαιρο όπου υπάρχει στην χώρα μας και που όλοι μας κοροϊδεύουν παγκοσμίως.

Εμείς κανονικά τώρα, λίγο πριν το κατακαλόκαιρο, θα έπρεπε να μιλάμε για νικητές, χαμένους και ηττημένους της σεζόν 2010-11 μέσα στο γήπεδο όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες όπου τα πρωταθλήματα ολοκληρώθηκαν στην ώρα τους και όχι στις δικαστικές αίθουσες. Αλλά ότι και να λέμε για τα δρώμενα στην χώρα μας η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Συνεπώς ας αλλάξουμε λίγο κλίμα και ας ξεφύγουμε από την δυσώδη Ελληνική πραγματικότητα. Για να κάνουμε μία ανασκόπηση στα τέσσερα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης για τη  φετινή αγωνιστική περίοδο.

Στην Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ το 19ο πρωτάθλημα στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γιορτάστηκε περισσότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα, αφού μετά την κατάκτηση του οι «κόκκινοι διάβολοι» ξεπέρασαν τη μισητή Λίβερπουλ που έχει κολλήσει στα 18..Η Τσέλσι  μπορεί να τερμάτισε δεύτερη, αλλά οι 71 βαθμοί που συγκέντρωσε είναι οι λιγότεροι από τότε που ο Αμπράμοβιτς ανέλαβε το σύλλογο και ήταν ένας από τους λόγους που απολύθηκε ο Αντσελότι.. Η κυπελλούχος  Μάντσεστερ Σίτι εξασφάλισε τελικά την 3η θέση και αφήνει την Άρσεναλ να ασχολείται με την αυγουστιάτικη ταλαιπωρία των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «πολίτες» έχουν να παίξουν από το 1977 στο Πρωταθλητριών . Η Λίβερπουλ με τον Νταγκλίς ανέβηκε αλλά έμεινε τελικά εκτός Ευρώπης.. Το απίστευτο όμως είναι ότι δύο εκ των ομάδων που υποβιβάστηκαν από το φετινό πρωτάθλημα  θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν! Εκτός από την Μπέρμιγχαμ, που είχε κατακτήσει το Λιγκ Καπ, και η Μπλάκπουλ θα έχει την ευκαιρία να προκριθεί στους ομίλους του Europa League, αφού κατέκτησε το βραβείο Fair Play της σεζόν.

Στην Ισπανική Πριμέρα Ντιβιζιόν, τον τίτλο πήρε η φοβερή και τρομερή Μπαρτσελόνα με 30 νίκες σε 38 ματς και 95 γκολ στην επίθεση. Δεύτερη η  Ρεάλ Μ. του Μουρίνιο που έβαλε 102 γκολ με τον Ρονάλντο να σπάει τα κοντέρ και με τα 40 γκολ που έβαλε φέτος να ξεπερνάει το ρεκόρ των  Θάρα και Ούγκο Σάντσες, όσον αφορά στην καλύτερη επιθετική επίδοση σε μία σεζόν στην Ισπανία.. Η  άλλοτε κραταιά Λα Κορούνια ήπιε το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού στη Segunda Division. Η πρωταθλήτρια του 2000 έπεσε μετά από 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Πριμέρα.

Στην Γερμανική Μπουντεσλίγκα  η χρονιά φέτος ανήκε ολοκληρωτικά στην Ντόρτμουντ που κατέκτησε δίκαια την.. πιατέλα του πρωταθλητή. Δεύτερη η Λεβερκούζεν που θα μπει απευθείας στο Ch. League, ενώ η τρίτη Μπάγερν Μ, που απογοήτευσε, θα πρέπει να περάσει τον “σκόπελο” των play off. Εντυπωσίασαν Αννόβερο και Μάϊντς που θα μιλήσουν ..Ευρωπαϊκά του χρόνου. Μετά από έξι χρόνια στην μεγάλη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου η Άιντραχτ Φρ. των Ελλήνων (Γκέκα, Τζαβέλλα, Αμανατίδη) υποβιβάστηκε ξανά στην Τσβάιντελίγκα.

Τέλος στο Ιταλικό Καμπιονάτο, η Μίλαν πήρε το σκουντέτο για 18η φορά στην ιστορία τους και πρώτη μετά το 2004 και την κυριαρχία της Ιντερ που βγήκε δεύτερη. Η Νάπολι θα είναι του χρόνου στα σαλόνια του Τσ. Λιγκ ενώ και η Ουντινέζε που έθελξε με την απόδοσή επιστρέφει στα σαλόνια του Ch. League, έστω και στα προκριματικά. Εκτός Ευρώπης η Γιουβέντους που απογοήτευσε όπως και η Σαμπντόρια που θα αγωνίζεται του χρόνου στην Serie B. μετά από μία τραγική σεζόν.

Χαρές , λύπες, κούπες, υποβιβασμοί και φέτος σε μία χρονιά που είχε όπως κάθε χρόνο νικητές και ηττημένους. Όπως έτσι είναι ο αθλητισμός. Τίμια , μέσα στο γήπεδο γιατί θα πρέπει να ξέρουμε και να χάνουμε και να έχουμε αίσθηση του μέτρου γενικά σε όλα. Είτε χαρά είτε στενοχώρια. Αρκεί να υπάρχει αθλητική δικαιοσύνη. Όχι δικαιοσύνη κατά το δοκούν και για τους λίγους «εκλεκτούς» στα μέτρα τους όπως έχουμε μάθει εδώ στο..Ελλάντα. Γιατί τότε το άδικο σε πνίγει.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά και για τις εκπληκτικές Λιλ και Πορτο που σάρωσαν σε Γαλλία και Πορτογαλία φέτος και για άλλα πολλά που έγιναν φέτος στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Α, ναι πρωτάθλημα έγινε και στην Ελλάδα νομίζω. Η μνήμη μου το έχει διαγράψει όμως. Όπως άλλωστε DELETE μας έχουν κάνει από πολλού οι ξένοι που μας θεωρούν , και όχι άδικα, ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ποδοσφαιρικά. Γιατί μόνο σε μία ανύπαρκτη ποδοσφαιρικά χώρα έρχεται το κατακαλόκαιρο και ακόμα δεν ξέρεις ούτε τι έγινε πριν ούτε τι θα επακολουθήσει. Αφού ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο, εκτός από την μπάλα. ΆΞΙΟΙ….

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook