Μια αχτίδα φωτός για το μέλλον του ποδοσφαίρου μας ….

Υπάρχουν κάποιες σημαντικές αθλητικές ειδήσεις που δυστυχώς περνάνε στα ψιλά των εφημερίδων λόγω του σαθρού και σάπιου οικοδομήματος του Ελληνικού μας ποδοσφαίρου. Ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο πλην της μπάλας. Για να γίνεις πλέον αθλητικός συντάκτης θα πρέπει να έχεις, εκτός από τις απαραίτητες αθλητικές γνώσεις αλλά και τα βασικά της δημοσιογραφίας, γνώσεις δικαστικού, αστυνομικού, οικονομικού, […]

Υπάρχουν κάποιες σημαντικές αθλητικές ειδήσεις που δυστυχώς περνάνε στα ψιλά των εφημερίδων λόγω του σαθρού και σάπιου οικοδομήματος του Ελληνικού μας ποδοσφαίρου.

Ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο πλην της μπάλας. Για να γίνεις πλέον αθλητικός συντάκτης θα πρέπει να έχεις, εκτός από τις απαραίτητες αθλητικές γνώσεις αλλά και τα βασικά της δημοσιογραφίας, γνώσεις δικαστικού, αστυνομικού, οικονομικού, πολιτικού αλλά και άλλων πολλών ρεπορτάζ.

Έτσι παίζεται το ποδόσφαιρο στην χώρα μας και αυτές οι γνώσεις απαιτούνται για να μπορείς να το παρακολουθήσεις.  Γι΄ αυτό και πάμε χάλια. Αλλά ας μην μπω σε λεπτομέρειες όσον αφορά τον κλάδο μας γιατί θα στενοχωρήσω πολλούς και δεν το θέλω….Ας τους αφήσω στην ημιμάθειά τους που είναι χειρότερη και πιο επικίνδυνη από την αμάθεια.

Μία είδηση που κανονικά θα έπρεπε να κοσμεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι η πρόκριση της Εθνικής μας ομάδας Νέων στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2011. Μία αχτίδα φωτός σε όλα αυτά τα μαύρα που περνάει το δύσμοιρο και βαλλόμενο πανταχόθεν Ελληνικό ποδόσφαιρο των κασετών, της παράγκας και των τόσων άλλων δεινών. Άλλωστε το έχω ξαναγράψει ότι τα προβλήματα στο πολύπαθο Ελληνικό ποδόσφαιρο μεγαλώνουν και αυξάνονται τόσο γρήγορα όσο η διάδοση της πανούκλας και μοιάζει με την Λερναία Ύδρα όπου για κάθε κεφάλι που κόβεις φυτρώνουν άλλα 10 με πιο κοφτερά δόντια.

Η συντριπτική άρρωστη πλειοψηφία ασχολείται μόνο με τον οπαδικό αθλητισμό και όχι για το αύριο. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και κάποιοι που νοιάζονται και δουλεύουν για το μετά. Για το μέλλον. Που μπορεί να διαγράφεται ζοφερό σε όλα τα επίπεδα στην χώρα όμως όσον αφορά αυτή την γενιά των Ελλήνων ποδοσφαιριστών ίσως αποδειχθεί λαμπρό. Το έχουμε ξαναδεί το έργο, με ταλέντα που χάθηκαν γιατί δεν δούλεψαν αλλά και γιατί απογοητεύτηκαν αφού δεν βρήκαν χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους. Παραδοσιακά οι μικρές μας ποδοσφαιρικές ομάδες πήγαιναν καλά. Μετά κολλούσαμε.

Ώσπου ήρθε το 2004 και με την επική κατάκτηση του Ευρωπαϊκού τροπαίου από την Εθνική μας νομίζαμε ότι είμαστε οι κυρίαρχοι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Χάθηκε και αυτή η ευκαιρία όμως να βάλουμε τις βάσεις για κάτι καλό με προοπτική. Η προοπτική είναι μια λέξη που πρέπει κάποια στιγμή να μπει στην ζωή μας πριν μας έρθουν τα χειρότερα. Και αυτή η Εθνική Νέων έχει και προοπτική και μέλλον.

Και ας μην προβάλλεται όπως πρέπει. Και ας μην ασχολείται κανένας. Και δεν  έχουμε καταλάβει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον γιατί δεν συνειδητοποιούμε τι έχουμε στο παρόν μας. Πρόκειται για μια ομάδα που χτίστηκε με μεράκι και κόπο και έχει τα χαρακτηριστικά της παρέας. Ευτυχώς ακόμα δεν έχουν αλλοτριωθεί οι παίκτες και οι προπονητές και δεν έχει παρεκκλίνει από τον ξεκάθαρο στόχο της.  Να βάλει τις βάσεις για μία Εθνική που θα συνδυάζει θέαμα, μπάλα αλλά και ουσία. Ας είμαστε αισιόδοξοι έστω και μία φορά ότι δεν θα χαθούν και αυτοί  παίκτες.

Οι βάσεις έχουν μπει. Ο προπονητής της ομάδας Λεωνίδας Βόκολος έχει δουλέψει πάρα πολύ και αργά ή γρήγορα θα δρέψει τους καρπούς των κόπων του. Δουλεύει με ευαίσθητες ηλικίες αφού η Εθνική Νέων (είναι γνωστή και ως Εθνική U-19 ή αλλιώς under 19) περιλαμβάνει στη σύνθεσή της ποδοσφαιριστές που δεν έχουν συμπληρώσει καν τα 19 χρόνια τους. Το 2009 είχε την Εθνική Παίδων και μαζί με τους ποδοσφαιριστές προβιβάστηκε στην Εθνική Νέων την επόμενη χρονιά.

Η Εθνική Νέων κατάφερε να προκριθεί στην elite round του Ευρ. Πρωταθλήματος 2011 στην Πορτογαλία τον περασμένο Οκτώβριο. Η ελληνική ομάδα ισοβάθμησε στη δεύτερη θέση του ομίλου με το Αζερμπαϊτζάν, όμως πέρασε λόγω της νίκης της στο μεταξύ τους αγώνα. Έτσι πήγε στην Σλοβακία και έβγαλε μάτια  πριν λίγες μέρες με το απόλυτο των νικών. Η Εθνική μας ξεκίνησε με νίκη 2-1επί της Σλοβακίας και εξασφάλισε την απευθείας πρόκριση στα τελικά του EURO 2011 επικρατώντας με ανατροπή 2-1 της Γαλλίας. Το 3 στα 3 το έκανε με νίκη 1-0 κόντρα στην Λευκορωσία στην τρίτη αγωνιστική του 3ου ομίλου του elite round.Η κλήρωση της τελικής φάσης (20/7-1/8 στη Ρουμανία) θα διενεργηθεί στις 8 Ιουνίου στο Βουκουρέστι..

Μπράβο στην πιτσιρικαρία μας. Μπράβο στους νεαρούς ποδοσφαιριστές μας, την Νουβέλ – βαγκ μας. Η new generation – x έχει ως εκπρόσωπο από την Κρήτη τον επιθετικό του Εργοτέλη Νίκο Καρέλη που συνέβαλε τα μέγιστα και αυτός στον άθλο. Ας ελπίσουμε να βρει χρόνο συμμετοχής στην ομάδα της πόλης μας και να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του.

Ο Καπίνος, ο Λαγός, ο Ρουγκάλας, ο Ποτουρίδης ο Φορτούνης, ο Βέλλιος, ο Μαυρίας και όλα τα άλλα μειράκια θα μας απασχολήσουν σίγουρα τα προσεχή χρόνια. Αρκεί να διώξουμε από τα αρρωστημένα μας μυαλά όλα τα άλλα, αθλητικά και μη, που δεν μας αφήνουν να χαρούμε αλλά μας κάνουν να μιζεριάζουμε και να χαλιόμαστε..

Οι επιτυχίες δεν θα έχουν αντίκρισμα αν χάσουμε και αυτό το τρένο του μέλλοντος. Αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Γιατί πίσω από την βιτρίνα θα πρέπει να κοιτάξουμε για να δούμε τι μας ξημερώνει. Αλλά τι να λέμε τώρα όταν τόσο σημαντικές επιτυχίες περνάνε στα ψιλά των εφημερίδων . Και είναι ευθύνη όλων μας. Ας βγουν τα οπαδικά γυαλιά όμως γιατί έχει νυχτώσει επικίνδυνα και ας ασχοληθούμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ με το ποδόσφαιρο.

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook