Το Αντίο του τεράστιου Σακίλ Ο΄Νιλ

Ειλικρινά με τρώει το χέρι μου να γράψω κάτι για όλα αυτά ΤΑ ΑΘΛΙΑ  που γίνονται στο Ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό. Δεν θέλω όμως καλοκαιριάτικα να χαλάσω την ψυχική μου διάθεση με γκρίνια και αρνητική ενέργεια. Επιφυλάσσομαι όμως εν ευθέτω χρόνο να γράψω και να παραγράψω γιατί πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε […]

Ειλικρινά με τρώει το χέρι μου να γράψω κάτι για όλα αυτά ΤΑ ΑΘΛΙΑ  που γίνονται στο Ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό.

Δεν θέλω όμως καλοκαιριάτικα να χαλάσω την ψυχική μου διάθεση με γκρίνια και αρνητική ενέργεια. Επιφυλάσσομαι όμως εν ευθέτω χρόνο να γράψω και να παραγράψω γιατί πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Οπότε ας ασχοληθώ με κάτι που με γεμίζει και με ευχαριστεί για δεύτερη σερί βδομάδα. Το μπάσκετ δηλαδή. Και ας μας λένε μασόνους τους μπασκετικούς. Δεν πειράζει. Δεν θα στενοχωρηθούμε κιόλας όλοι εμείς οι ρέκτες της πορτοκαλί μπάλας με τα σπυράκια. Είμαστε που είμαστε και στενοχωρημένοι το τελευταίο διάστημα με μια είδηση από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. …

Η είδηση της αποχώρησης από την ενεργό δράση του τεράστιου Σακίλ Ο΄ Νιλ μας άφησε πικρή γεύση. Ένας από τους τελευταίους μεγάλους του μπάσκετ εγκατέλειψε τα παρκέ. Εντάξει δεν ήταν δα και μικρός. Και ο πανδαμάτωρ χρόνος είναι αμείλικτος για όλους μας. Και δεν κάνει χάρες. Ούτε και σε αυτούς που αρνούνται να μεγαλώσουν και παραμένουν παιδιά στην ψυχή για πάντα. Όμως το να μην ξαναδείς το Σακ να παίζει μπάσκετ είναι τόσο ξενέρωτο σαν… να βλέπεις τον Γιώργο Αυτιά να χαμογελά.

Πριν από λίγες μέρες ο Σακίλ Ο’ Νιλ ανακοίνωσε πως σταματά από την ενεργό δράση. Σε ηλικία 39 ετών, με τέσσερα πρωταθλήματα ΝΒΑ, με μία κατάκτηση παγκοσμίου πρωταθλήματος με την «Ντριμ τιμ 2», με 28.596 πόντους στη 19χρονη καριέρα του (5η All-Time θέση) , με 13.099 ριμπάουντ καριέρας (12η All-Time θέση), με τρία βραβεία πολυτιμότερου παίκτη σε τελικούς, 15 φορές All Star, 2 φορές πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ, με δεκάδες προσωπικές διακρίσεις και έντονες στιγμές. Με, με….Με τα σέα του και τα μέα του. Σέντερ – οδοστρωτήρας και ένας σόουμαν συνδυασμού μπρουτάλ με χαβαλέ. Σπάνια μπασκετική μορφή.

Τον έχουν απoκαλέσει τέρας, γκοτζίλα, γορίλα και άλλα πολλά  Τα πιο γνωστά του παρατσούκλια είναι «Αριστοτέλης»,  «Σούπερμαν» και «Shaq». Kαι άλλα πολλά για έναν αθλητή που ήταν αυθεντικός σε όλα του.  Και οι ατάκες του πάντα έγραφαν ιστορία. Αξίζει να παραθέσουμε μερικές…

–         Το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει είναι το σύστημα. Ούτε ένας, δύο ή τρεις δεν είναι αρκετοί για να με σταματήσουν, μόνο το σύστημα. Αυτό ευθύνεται που έπεσαν οι αριθμοί μου, όχι η ηλικία.

–         Είμαι ο νούμερο 1 Νίντζα και σκότωσα όλους τους Σογκούν που βρέθηκαν μπροστά μου.

–         Είχα ένα κακό δωδεκάλεπτο, αλλά στη συνέχεια ανέβηκα. Προς εσάς όλους τους μόνους άνδρες, δεν είναι πως ξεκινάς το ραντεβού, είναι πως το τελειώνετε κύριοι. Πολλοί μπορούν να ξεκινήσουν με λουλούδια και γλυκά, αλλά αν δεν τελειώσετε το ραντεβού, καταλαβαίνετε τι εννοώ, έτσι;

–         Ξεκίνησα σαν παίκτης του αμερικανικού φούτμπολ. Μου αρέσει να προκαλώ αίμα. Στο μπάσκετ ήταν το ίδιο πράγμα.

–         Κουράστηκα να ακούω για χρήμα, χρήμα, χρήμα, χρήμα. Θέλω απλά να παίζω το παιχνίδι, να πίνω Pepsi και να φορώ Reebok.

–          Το 40% με το οποίο σουτάρω βολές είναι ο τρόπος που έχει ο Θεός για να πει πως κανείς δεν είναι τέλειος.

–         Όταν πήγε στην Αθήνα τον ρώτησαν αν επισκέφτηκε τον Παρθενώνα και απάντησε «Δεν θυμάμαι όλα τα κλαμπ που πήγαμε αλλά πρέπει να πήγα».

Απίστευτος? Παιδί για υιοθέτηση. Ένα φαινόμενο της φύσης ύψους 2,16μ. και 147 κιλών.  Σπάνιος και X – LARGE άνθρωπος.

Ποστάροντας ένα βιντεάκι διάρκειας περίπου δέκα δευτερολέπτων στον λογαριασμό που έχει στο Tweeter ο Shaq δήλωσε: «Τα καταφέραμε. 19 χρόνια. Για αυτό λέω πρώτα σε εσάς (σ.σ στον κόσμο) ότι εγκαταλείπω την ενεργό δράση. Σας ευχαριστώ. Σας αγαπάω, θα τα πούμε σύντομα!».

Ο Shaq επιλέχθηκε στο νούμερο 1 του ντραφτ του 1992 από τους Magic, στους οποίους αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια πριν μεταπηδήσει στους Lakers με τους οποίους κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα από το 2000 έως το 2002.

Το 2004 παραχωρήθηκε με ανταλλαγή στο Miami, με το οποίο έμελλε να κατακτήσει τον τέταρτο και τελευταίο τίτλο του την σεζόν 2005/06. Έκτοτε πέρασε ακόμα από τους Suns (2007-2009), τους Cavaliers (2009/2010) και τελικά τους Celtics φέτος με τους οποίους έμελλε να ολοκληρώσει την καριέρα του.

Τεράστιος, θηριώδης και πάντα θορυβώδης. “Τhe Saq Attack”…Σπάει ταμπλό για την πλάκα του και απλά με όλη του την παρουσία….ΤΑ ΣΠΑΕΙ.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του Ο’ Νιλ. Τραγουδιστής, ηθοποιός, παρουσιαστής . Αγόρασε διαμερίσματα και τα δώρισε σε άστεγους μετά τον τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη, τα Χριστούγεννα ντύνεται Αϊ Βασίλης και μοιράζει δώρα σε παιδιά, ενώ έχει δημιουργήσει ίδρυμα το οποίο φροντίζει για τη μόρφωση παιδιών που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες.

Πλέον, ο σταρ και σόουμαν Σακίλ Ο’ Νιλ απλώς αποφάσισε να δίνει τις παραστάσεις μόνο εκτός παρκέ.. Θα μας λείψει η ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΤΑ του μεγάλου Αριστοτέλη του μπάσκετ…

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook