Ιούλιος, ώρα για μεταγραφές και όχι για σκάνδαλα

Διανύουμε πλέον τις πρώτες μέρες του Ιουλίου και ενώ έχει ξεκινήσει και επίσημα η σεζόν 2011-12  στην προηγμένη ποδοσφαιρικά Ευρώπη με την διεξαγωγή των πρώτων γύρων των Ευρωπαϊκών κυπέλλων, στην …..τεταρτοκοσμική χώρα μας ακόμα δεν έχουμε τελειώσει την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Και που είσαι ακόμα. Με τον ορυμαγδό των εξελίξεων που γίνονται και τον κυκεώνα […]

Διανύουμε πλέον τις πρώτες μέρες του Ιουλίου και ενώ έχει ξεκινήσει και επίσημα η σεζόν 2011-12  στην προηγμένη ποδοσφαιρικά Ευρώπη με την διεξαγωγή των πρώτων γύρων των Ευρωπαϊκών κυπέλλων, στην …..τεταρτοκοσμική χώρα μας ακόμα δεν έχουμε τελειώσει την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.

Και που είσαι ακόμα. Με τον ορυμαγδό των εξελίξεων που γίνονται και τον κυκεώνα των προβλημάτων βλέπω να μένουμε ακόμα στο…πέρυσι. Ημερολογιακά βέβαια γιατί σε επίπεδο οργάνωσης , αξιοπιστίας, προγραμματισμού, θεάματος αλλά και άλλων σημαντικών θεμάτων είμαστε αιώνες πίσω.

Τουλάχιστον στην λαμογιά, στην ξερολίαση, στην βρωμιά είμαστε πρώτοι. Τόσο πολύ που έχουμε τόσο συνηθίσει την μπόχα και την δυσωδία από τον βόθρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου που ούτε οι αντιασφυξιογόνος μάσκες μας χρειάζονται. Έχουμε πάθει ανοσία. Θα επανέλθω όμως σύντομα σε αυτό το «καυτό» θέμα που θα μας απασχολεί για παρά πολύ καιρό. Ας σταματήσει το απόστημα και ας μην γίνει «γαργάρα». Είμαστε τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από μια καλύτερη μέρα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο ας μην την χάσουμε και αυτή την ευκαιρία.

Αρκετά όμως και πάλι με την μιζέρια μας. Ας περάσουμε σε κάτι πιο ουσιαστικό. Αυτήν την περίοδο ξεκινάνε τις προπονήσεις τους οι ομάδες, κάνουν την προετοιμασία τους και φυσικά διαμορφώνουν το ρόστερ τους. Για να δούμε τι μεταγραφές έχουν γίνει μέχρι τώρα στο Ευρωπαϊκό διεθνές στερέωμα αφού με αυτά που γίνονται στην χώρα μας έχουμε χάσει τις εξελίξεις. Ας βγούμε λίγο από την άθλια γυάλα μας.

Φυσικά οι μεταγραφές θα κρατήσουν ακόμα αλλά ας δούμε τις πρώτες κινήσεις που δείχνουν και μία τάση. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε  μετά – Μουντιαλική περίοδο και προ – Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος χρονιά. Οπότε οι ομάδες έχουν την δυνατότητα να κάνουν κινήσεις, οι ποδοσφαιριστές να μην καταπονούνται τόσο και ήρεμοι να κάνουν τις επαφές τους. Και ας υπάρχουν διεθνείς διοργανώσεις σε εξέλιξη όπως το Κόπα Αμέρικα και πριν λίγες μέρες το Gold Cup.

Λοιπόν ξεκινάμε από την Αγγλία. Η Μάντσεστερ Γ. πήρε ως διάδοχο του Φαν Ντερ Σαρ το Ντε Χέα από την Ατλέτικο Μ. αλλά και τους Άσλεϊ Γιανγκ (Άστον Βίλα) και τον Φιλ Τζόουνς (Μπλάκμπερν). Η Τσέλσι έκλεισε για προπονητή τον νέο Μουρίνιο, Βίλας Μπόας με τρελά λεφτά αφού πληρώθηκε  η ρήτρα των 15 εκατομμυρίων ευρώ για την αποδέσμευσή του που είχε βάλει η Πόρτο. Η Τότεναμ πήρε τον γκολκίπερ Φρίντελ, η Σίτι τον Κλισί και μετά λίγα πράγματα μέχρι τώρα αφού ακόμα δεν έχουμε τις τοπ μεταγραφικές κινήσεις από τις άλλες ομάδες. Αναμένεται να πέσει κλασικά αρκετό χρήμα από Τσέλσι και τους σεϊχηδες της Μάντσεστερ Σίτι.

Στην Ισπανία η Ρεάλ έχει πάρει τους Σαχίν (Ντόρτμουντ),Χαμίτ Αλτιντόπ (Μπάγερν),  Καγεχόν (Εσπανιόλ) και τον Βαράν από την Λανς. Η μισητή της Μπαρτσελόνα  δεν έχει κάνει το μεταγραφικό μπαμ, αφού ακόμα δεν έχει πάρει τον Φάμπρεγας,  αλλά αναμένεται να δράσει έστω και αν είναι τόσο που και η ίδια ομάδα να μείνει δεν θα έχει πρόβλημα. Η Σεβίλλη απέκτησε τον Τροχόβσκι από το Αμβούργο ενώ η Μάλαγα με τα πετροδολάρια των Σεΐχηδων έχει σκάσει και πάλι τρελό χρήμα με επτά σούπερ μεταγραφές . Ξεχωρίζουν οι  Χοακίν (Βαλένθια), Τουλαλάν (Λιόν), Φαν Νίστελροοϊ, Ματάισεν (Αμβούργο) και ο Μπουονανότε (Ρίβερ Πλέιτ).

Στο Καμπιονάτο έχουμε αρκετές μεταγραφές μέχρι αυτήν την στιγμή. Η Μίλαν έχει κάνει ως πιο σημαντικές προσθήκες τους Μεξές (Ρόμα) και Ταΐβο (Μαρσέιγ). Η Λάτσιο πήρε τον Κλόζε, η Γιουβέντους τον Πίρλο, η Τζεζένα τον Μούτου . Και έπεται συνέχεια αφού οι Ιταλοί αποδεικνύονται ιδιαιτέρως γαλαντόμοι στο μεταγραφικό παζάρι.

Τέλος στην Γερμανία η Μπάγερν πήρε έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα από την Σάλκε, τον Νόϊερ. Η νεοφώτιστη Χέρτα τους Κραφτ και Αντρέας Οτλ (Μπάγερν).Η Στουγκάρδη τους  Κβιστ (Κοπεγχάγη) και Ιμπραϊμά Τραορέ (Άουγκσμπουργκ) ενώ η Βέρντερ τους Σμιτς και Στεβάνοβιτς από την Σάλκε. Η πρωταθλήτρια Ντόρτμουντ έχει ενισχυθεί με τους Ιβάν Πέρισιτς (Μπριζ)  και Ιλκαΐ Γκεντογάν (Νυρεμβέργη). Το προσεχές βέβαια διάστημα θα πέσει πιο χοντρό χρήμα αφού η Μπουντεσλίγκα είναι σταθερή αξία μεταγραφικά.

Μεταγραφές βέβαια γίνονται παντού και κάθε μέρα σε όλες τις χώρες. Ενώ φυσικά τα μεταγραφικά σενάρια είναι και φέτος… άπειρα αν και η οικονομική πολιτική των ομάδων είναι πιο σφιχτή από τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα οι σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να περιορίσουν όσο το δυνατό περισσότερο τις δαπάνες τους για μετεγγραφές και να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις ακαδημίες τους αλλά και στην κατασκευή ή ανακατασκευή νέων γηπέδων. Θα πρέπει οι ομάδες να κάνουν καλύτερο έλεγχο. Οι δαπάνες πλέον θα πρέπει να περιορίζονται στο 60% των ετήσιου κύκλου εργασιών.

Οι μεταγραφές λοιπόν κυριαρχούν στην Ευρώπη και τα σκάνδαλα στην Ελλάδα. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Που θα πάει θα έρθει και η μέρα που θα συμβαδίζουμε με τους Ευρωπαίους σε αυτονόητα για την εποχή πράγματα.

Είμαστε Ιούλιο άλλωστε μην το ξεχνάμε αν και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο ζούμε ακόμα στο βαρύ καταχείμωνο….

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook