Στο νούμερο ένα ο…χορτοφάγος Τζόκοβιτς

Πριν από λίγες βδομάδες γράφαμε για τον κυρίαρχο του Ρολάν Γκαρός, τον βασιλιά των χωμάτινων επιφανειών, Ραφαέλ Ναδάλ. Σήμερα θα γράψουμε για τον νέο βασιλιά του τένις, τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Αυτός είναι το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης.  Αυτός ήταν και ο νικητής του φημισμένου τουρνουά Γουϊμπλεντον για φέτος. Ο 24άχρονος Σέρβος ανέβηκε στην κορυφή […]

Πριν από λίγες βδομάδες γράφαμε για τον κυρίαρχο του Ρολάν Γκαρός, τον βασιλιά των χωμάτινων επιφανειών, Ραφαέλ Ναδάλ.

Σήμερα θα γράψουμε για τον νέο βασιλιά του τένις, τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Αυτός είναι το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης.  Αυτός ήταν και ο νικητής του φημισμένου τουρνουά Γουϊμπλεντον για φέτος.

Ο 24άχρονος Σέρβος ανέβηκε στην κορυφή του παγκόσμιου τένις «σπάζοντας» την κυριαρχία των Φέντερερ και Ναδάλ που βρίσκονταν στο νούμερο 1 τα τελευταία 7 χρόνια! Ο Τζόκοβιτς γίνεται έτσι ο έκτος εν ενεργεία τενίστας που ανεβαίνει στο νούμερο 1 (Φέντερερ, Ναδάλ, Χιούιτ, Ρόντικ και Φερέρο). Ο Ναδάλ του παραχώρησε την πρωτιά μετά από 102 εβδομάδες παρουσίας στο Νο1.

Λίγο μετά την αναρρίχηση του στο υψηλότερο σκαλοπάτι, ο νέος ένοικος της κορυφής στην παγκόσμια κατάταξη, ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατέκτησε το τουρνουά Γουίμπλεντον στο Λονδίνο και πήρε στα χέρια του το χρυσό κύπελλο, επικρατώντας του περυσινού νικητή Ράφα Ναδάλ σε τέσσερα σετ με 3-1 (6-4, 6-1, 1-6, 6-3).

Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια αυτό που συμβαίνει. Είναι η καλύτερη ημέρα στη ζωή μου. Είναι το αγαπημένο μου τουρνουά και αυτό που ονειρευόμουν πάντα να κατακτήσω “, υποστήριξε ο “Νόλε” που τον περασμένο Ιανουάριο σήκωσε για δεύτερη φορά το Αυστραλιανό Όπεν.

Οι Σέρβοι…ξαναπίστεψαν στο τένις με τον Τζόκοβιτς να γίνεται ο πρώτος Σέρβος που πιάνει στα χέρια του το Γουίμπλεντον. Το πόσο σημαντικό… περιουσιακό στοιχείο είναι για τη χώρα το δείχνει η παρουσία του προέδρου της χώρας, Μπόρις Τάντιτς, στο κορτ, δίπλα στη μητέρα του την ώρα του Τελικού στο Λονδίνο.

Ο τρόπος πανηγυρισμού του ήταν πρωτότυπος. Έκοψε λίγο χορτάρι και το έβαλε στο στόμα του. Το μάσησε. Αν και ο ίδιος δεν μασάει. «Δεν ξέρω γιατί έφαγα το γρασίδι. Ένιωσα σαν.. κτήνος. Ήθελα να δω πως είναι, τι γεύση έχει. Το έκανα ενστικτωδώς. Δεν είχα σχεδιάσει να το κάνω»., είπε ο….χορτοφάγος Τζόκοβιτς. Χορτοφάγος αλλά και αχόρταγος συνάμα. Ακόρεστος και ασταμάτητος.

Ο Σέρβος πρωταθλητής έχει φέτος ρεκόρ 48-1 και έπεται συνέχεια. Με τους 13.285 βαθμούς μάλιστα που έχει συγκεντρώσει δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη για το 2011.

Ο Νόλε Τζόκοβιτς φέτος εκτός από τα δύο τρόπαια, έχει κερδίσει παραπάνω από τρία εκατ. ευρώ!!! Με το που κατέκτησε το Γουίμπλεντον έβαλε στον λογαριασμό του το ποσό των 1.221.000 ευρώ που είναι το χρηματικό βραβείο για το νικητή. Ο Σέρβος είχε κατακτήσει στις αρχές του έτος και το Αυστραλιανό Όπεν που του απέφερε 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η παρουσία του στα ημιτελικά του Roland Garros του έδωσε ακόμα 300.000. Και ενώ απομένει επίσης και το Αμερικάνικο Όπεν το φθινόπωρο. Και χωρίς να περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα, μικρότερα τουρνουά ούτε οι χορηγοί…

Το χρήμα όμως δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή μας. Και αυτό το ένιωσε ο Τζόκοβιτς όταν επέστρεψε θριαμβευτής στο Βελιγράδι. Περισσότεροι από 100.000 σέρβοι βγήκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου για να τον υποδεχθούν και να τον αποθεώσουν.

Ο σέρβος τενίστας αποθεώθηκε από τον κόσμο που γέμισε την πλατεία του κοινοβουλίου και συγκινημένος πήρε το μικρόφωνο και τόνισε:

“Θα σας χρωστάω πάντα για αυτή τη βραδιά, γιατί πετύχατε να κάνετε αυτή τη μέρα την καλύτερη της ζωής μου. Αυτό το τρόπαιο είναι αφιερωμένο σε σας, αυτό το τρόπαιο είναι αφιερωμένο στη Σερβία”.

Στη συνέχεια, στην Πλατεία στήθηκε ένα μεγάλο πάρτι μετά μουσικής και όλοι διασκέδασαν με την ψυχή τους τη μεγάλη επιτυχία του σπουδαίου σέρβου τενίστα. Τζοκοβιτς – μανία! Πανικός και λατρεία!

Ο Τζόκοβτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1987 στην τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Από τότε άλλαξαν πολλά. Αυτό που δεν θα αλλάξει ποτέ είναι οι φοβερές του μιμήσεις. Εκτός γηπέδου αρέσκεται να μιμείται τους αντιπάλους του.  Μεταξύ αυτών που μιμείται είναι ο Ναδάλ., ο Φέντερερ ακόμα και ….η Μαρία Σαράποβα. Μέχρι και την Σακίρα έχει μιμηθεί. Ο ίδιος όμως ο Τζόκοβιτς είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Οι γονείς του διατηρούν τρία εστιατόρια το ένα από τα οποία ονομάζεται “Νόβακ”. Αν και ο ίδιος δεν τρώει ούτε πίτσες, ούτε ψωμί, ούτε ζυμαρικά γιατί του τα έχει απαγορέψει δια ροπάλου ο διαιτολόγος του. Η συνήθεια όμως που δεν κόβεται με τίποτα είναι η νίκη. Ο σέρβος μοιάζει πεινασμένος για την νίκη και δεν χορταίνει με τίποτα.

Ο Τζόκοβιτς το 2011 μοιάζει σεληνιασμένος. Και η δήλωση του ποδοσφαιριστή της Ιντερ, Ντέγιαν Στάνκοβιτς τα λέει όλα: «Είναι ο καλύτερος αθλητής όλων των εποχών στη Σερβία». Υπερβολικό? Είναι ή θα γίνει δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι ο Τζοκοβιτς δεν θα σταματήσει εδώ αφού θέλει να είναι πρωταγωνιστής και απόλυτος πρωταθλητής του τένις.

Και την φετινή χρονιά ήταν και τα δύο. Ο Σέρβος κατακτητής είναι αλλεργικός στην ήττα. Και οι αντίπαλοί του όμως βγάζουν σπυριά όταν τον αντιμετωπίζουν. Ο Τζόκοβιτς με τον πλέον εμφατικό τρόπο είναι για φέτος το απόλυτο νούμερο 1.

Πανηγυρίζει ο ίδιος, πανηγυρίζει και η Σερβία. Ένα ολόκληρο έθνος στα πόδια του. Το μέλλον του τένις στα χέρια του. Ο νέος βασιλιάς του τένις είναι Σέρβος.

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook