Θέμα: Το… εύλογο χρονικό διάστημα και ο… Βισκαδούρος

Το ματς Ζαρός – Ηρόδοτος δεν ξεκίνησε λόγω μη έγκαιρους προσέλευσης του γιατρού και στο μυαλό μας ήρθε το Μινωϊκή – Α.Ο.Τ του 2013 πάλι με ρέφερι τον Βισκαδούρο. Γράφει στο blog του στο athleticradio.gr ο Μανώλης Θέμελης.

Το θέμα με την παρουσία γιατρού σε κάθε ματς εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τα τοπικά μας πρωταθλήματα.

Σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε τουλάχιστον ένα περιστατικό που… διαιωνίζει την κατάσταση και σηκώνει θύελλα διαμαρτυριών και συζητήσεων.

Η παρουσία γιατρού είναι αναγκαία και αν δεν υπάρχει, τότε δεν πρέπει να ξεκινάει ματς αφού πάνω από όλα είναι η υγεία των παικτών.

Το αναφέρει και η προκήρυξη της ΕΠΣΗ:

“Η ύπαρξη ιατρού στον αγώνα αποτελεί υποχρέωση της  γηπεδούχου ομάδας. Πριν την έναρξη του αγώνα Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου, ο ιατρός υπογράφει το φύλλο αγώνος με ευθύνη του διαιτητή του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση απουσίας  του ιατρού, ο αγώνας δεν διεξάγεται με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας. Η γηπεδούχος ομάδα χάνει τον αγώνα και της επιβάλλεται πρόστιμο 200€ το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής. Σε περίπτωση διεξαγωγής του αγώνα χωρίς την παρουσία ιατρού ο διαιτητής παραπέμπεται στην Πειθαρχική”.  

Το να αργήσει να βρεθεί στο γήπεδο ένας γιατρός είναι αυτό που… σηκώνει κουβέντα αφού εδώ υπάρχει το εύλογο χρονικό διάστημα, που λέμε οτι “πρέπει” να περιμένει ο ρέφερι πριν “κλείσει” το φύλλο αγώνος, αν και δεν το αναφέρει ο κανονισμός.

Εδώ είναι που λέμε το “γράμμα” του κανονισμού και το “πνεύμα” του.

Και πάμε τώρα στα καθέκαστα:

Όπως υποστηρίζουν οι γηπεδούχοι πριν το ματς Ζαρός – Ηρόδοτος για την 28η αγωνιστική της Α1 ΕΠΣΗ την περασμένη Κυριακή, ο γιατρός την αναμέτρησης έφτασε στο γήπεδο πέντε λεπτά μετά την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της αναμέτρησης και καθυστέρησε να πάει στ’ αποδυτήρια, με τον διαιτητή Βισκαδούρο να μην δέχεται να ξεκινήσει το παιχνίδι και παρά τις προτροπές από την πλευρά του Ζαρού, εκείνος έκλεισε το φύλλο αγώνα, με σκορ 0-3 υπέρ του Ηροδότου.

Αυτό εξαγρίωσε τους ανθρωπους της Μεσαρίτικης ομάδας με τους φίλους της να διαμαρτύρονται έντονα και όπως αναφέρει το φύλλο αγώνα: “Ο ένας εξ αυτών να εισέλθει εντός και να χτυπήσει με μπουνιά τον Β’ βοηθό διαιτητή, κ. Περτσελάκη Γ., χωρίς να γνωρίζουμε τα στοιχεία του εν λόγω φιλάθλου».

Και μετά για να αποχωρήσει από το γήπεδο ο διαιτητής μαζί με τους βοηθούς του, χρειάστηκε η συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Τα ερώτηματα είναι: Έπρεπε να γίνουν όλα αυτά; Θα μπορούσαν να αποφευκτούν; Θα μπορούσε ο διαιτητής να κάνει.. τα στραβά μάτια για λίγα ακόμα λεπτά (αφού μιλάμε για το εύλογο χρονικό διάστημα) και να ξεκινήσει το ματς έστω και με καθυστέρηση; Θα ήταν όλα αυτά σύμφωνα με το… “γράμμα”  ή με το “πνεύμα” του κανονισμού;

Φαίνεται οτι επειδή ο διαιτητής Βισκαδούρος την είχε πατήσει στο παρελθόν οδηγήθηκε σε αυτη την απόφαση αφου όπως λένε “όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι”.

Τον Νοέμβριο του 2013 έγραφα στο ρεπορτάζ μου στο athleticradio.gr για το ματς Μινωϊκή  – Α.Ο.Τ για την Α1:

“Οριστική διακοπή στο 10΄είχαμε στο ματς της 10ης αγωνιστικής της Α1 Μινωϊκή – Α.Ο.Τυμπακίου λόγω μη έγκαιρης προσέλευσης γιατρού.

Το ματς πάντως ξεκίνησε κακώς από τον διαιτητή Μαριο Βισκαδούρο αφού από την στιγμή που δεν υπήρχε γιατρός δεν έπρεπε να ξεκινήσει, κάτι που έχει ξαναγίνει φέτος στο Πατούχας – ΟΦΑ.

Πόσο άλλωστε όταν στο 10′, τραυματίστηκε ο Κουρουθιανάκης του Α.Ο.Τ, ευτυχώς όχι σοβαρά, και δεν υπήρχε γιατρός να τον εξετάσει!

Τώρα θα δοθεί συνέχεια στα γραφεία της ΕΠΣΗ, όπου οι άνθρωποι της Μινωϊκής θα προσπαθήσουν να μην χάσουν στα χαρτιά το ματς αφού το φύλλο αγώνος έχει κλείσει εις βάρος τους υποστηρίζοντας οτι ο γιατρός είχε τροχαίο ατύχημα,  ενώ και ο διαιτητής Βισκαδούρος θα δώσει εξηγήσεις γιατί το ξεκίνησε από την στιγμή που δεν υπήρχε γιατρός”!

Έχει σχέση το ένα ματς με το άλλο; Ή όχι;

Τότε σίγουρα το ματς κακώς ξεκίνησε, μήπως τώρα κακώς δεν άρχισε αφού θα μπορούσε να κάνει λίγο υπομονή ο Βισκαδούρος αν όντως η καθυστέρηση του γιατρού ήταν ολιγόλεπτη.

Και κάπου εδώ έρχεται και η ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαιτητών Ηρακλείου:

«Σήμερα στον Ζαρό συνέβησαν γεγονότα που γυρίζουν το ποδόσφαιρο πολλά χρόνια πίσω μόνο και μόνο επειδή ένας διαιτητής τόλμησε να εφαρμόσει τον κανονισμό. Οι υπεύθυνοι θα κληθούν σύντομα να δώσουν εξηγήσεις στην δικαιοσύνη. Αν κάποιοι από αυτούς νομίζουν ότι θα κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία τους είναι γελασμένοι».

Εννοείται πως καταδικάζουμε την βία και οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά στα γήπεδα, αλλά χρειάζεται και λίγη… διπλωματία από την πλευρά των διαιτητών για να… προλάβουμε γεγονότα.

Και δυστυχώς το θέμα θα το ξανά βρούμε μπροστά μας…

Αχ, αυτό το “εύλογο χρονικό διάστημα”!

Υ.Γ Οι δυο ομάδες, Ζαρός – Ηρόδοτος, σε λίγες μέρες θα αναμετρηθούν στον Τελικό του Κυπέλλου ΕΠΣΗ αν και φυσικά η ένταση που υπήρξε δεν “αγγίζει” την σχέση των δύο ομάδων.

Stoiximan.gr. Live streaming στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα (Primera Division, Bundesliga, Campionato, NBA, Euroleague).

 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook