Ήττα και γύμνια του «συστήματος»

Του Γιώργου Κορτσιδάκη Το παιχνίδι της 10ης Ιανουαρίου στα Γιάννενα και ότι ακολούθησε αυτού εντός και εκτός γηπέδου, εντός και εκτός του δικαστηρίου, είναι παρελθόν.  Χρειάστηκε να περάσει ένας περίπου μήνας για να «λήξει» αυτή η υπόθεση, που «βασάνισε» τα  μυαλά και τις καρδιές μας και πλήγωσε την αισθητική μας. Αλλά, ας είναι. Μια ανακούφιση […]

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Το παιχνίδι της 10ης Ιανουαρίου στα Γιάννενα και ότι ακολούθησε αυτού εντός και εκτός γηπέδου, εντός και εκτός του δικαστηρίου, είναι παρελθόν.  Χρειάστηκε να περάσει ένας περίπου μήνας για να «λήξει» αυτή η υπόθεση, που «βασάνισε» τα  μυαλά και τις καρδιές μας και πλήγωσε την αισθητική μας. Αλλά, ας είναι. Μια ανακούφιση πρέπει να είναι ότι αυτή η «τρέλα» φεύγει από την καθημερινότητα μας. Ο ΟΦΗ έχει κάνει έφεση κατά της «αθωωτικής» απόφασης για τον ΠΑΣ Γιάνεννα, αλλά είναι σαφές ότι η κίνηση αυτή έγινε περισσότερο για τα «μάτια του κόσμου» παρά για την ουσία.

Ο ΟΦΗ έχασε. Έχασε στο γήπεδο, έχασε και στο δικαστήριο. Και όμως! Τόσο στο γήπεδο όσο και στο δικαστήριο, ο ΟΦΗ ήταν «καλύτερος» από τον αντίπαλο του. Στο αγωνιστικό μέρος του παιχνιδιού η ήττα ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί για τον ΟΦΗ, με βάση την εικόνα των δυο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο. Του ακυρώθηκε κανονικό γκολ και ακόμη και αν έπαιξε με παίκτη λιγότερο το μεγαλύτερο διάστημα του «αγώνα», το τελικό 1-0 τον αδικεί.

Και στο δικαστήριο, όμως, έγινε προσπάθεια από τους ανθρώπους που χειρίστηκαν την υπόθεση, άσχετα αν και εκεί το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Οι δικηγόροι  του ΟΦΗ κέρδισαν τις εντυπώσεις ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής, αλλά τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί από την ολοκλήρωση του ματς, το «κλείσιμο» του φύλλου αγώνα και το ανύπαρκτο νομικό πλαίσιο δεν άφηναν και μεγάλα περιθώρια δικαίωσης του ΟΦΗ.

Οι άνθρωποι που δίκασαν την υπόθεση αυτή έβγαλαν μια απόφαση με το γράμμα του νόμου. Και δεν έχω καμία διάθεση να αμφιβάλω για αυτό. Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι που έχουν εικόνα της υπόθεσης αυτής «από την στιγμή που ολοκληρώθηκε το παιχνίδι στα Γιάννενα, τα περιθώρια να κερδίσει ο ΟΦΗ το παιχνίδι στα χαρτιά ήταν πολύ στενά. Ήταν από δύσκολο έως αδύνατο, από τη στιγμή που το παιχνίδι τελείωσε και υπήρχε και αποτέλεσμα στην αναμέτρηση. Δεν είχε περιθώρια δικαίωσης ο ΟΦΗ να κερδίσει το παιχνίδι στα χαρτιά. Ούτε υπήρχαν μεγάλα περιθώρια αφαίρεσης βαθμών από τον ΠΑΣ Γιάννενα, από την στιγμή που το παιχνίδι δεν διεκόπη οριστικά. Αν συνέβαινε αυτό, τότε ασφαλώς και θα υπήρχε δυνατότητα τέτοιας απόφασης». Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν επίσης ότι «αυτή η Επιτροπή δεν μπορεί να βγάλει απόφαση μεγαλύτερη από αυτήν που έβγαλε και με τα δεδομένα που υπήρχαν, από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε το παιχνίδι. Δεν υπάρχει προηγούμενο να πάρει μια ομάδα το παιχνίδι στα χαρτιά από την στιγμή που ολοκληρώνεται». Ενώ επιμένουν ότι ο ΟΦΗ δεν έχει δυνατότητες να δικαιωθεί στην έφεση που θα καταθέσει. Περισσότερες πιθανότητες-λένε- έχει ο ΠΑΣ Γιάννενα να «ρίξει» το χρηματικό πρόστιμο των 105 χιλιάδων ευρώ που του έχει επιβληθεί!

Οι  δικαστές λοιπόν ήταν με το «γράμμα του νόμου». Κινήθηκαν στα πλαίσια της νομιμότητας. Κοίταξαν τον τύπο και όχι την ουσία. Έβγαλαν μια απόφαση με βάση το νόμο και άφησαν στην άκρη το ηθικό μέρος του πράγματος. Αυτό, δηλαδή, που στα μάτια της κοινής γνώμης ήταν και το δικαιότερο: Εισβολή φιλάθλου στο γήπεδο, χτύπημα σε ποδοσφαιριστή αντίπαλης ομάδας, τιμωρία δυο αγωνιστικών και χρηματικό πρόστιμο 105 χιλ. ευρώ είναι πολύ… βαρύ για όλους τους σοβαρούς παρατηρητές που ασχολούνται με το θέμα «ελληνικό ποδόσφαιρο».

Είναι μια ακόμη «ήττα» για όλο το «σύστημα» που «ξεγυμνώνεται» με τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες δίνουν αφορμές για υποτιμητικά σχόλια και πληγώνουν το ίδιο το άθλημα. Δημιουργούν δε, και επικίνδυνα δεδικασμένα για ανάλογα περιστατικά στο μέλλον και μάλιστα σε μια «εκρηκτική» περίοδο για την κοινωνία μας και ότι μας συμβαίνει.

Σε μια εποχή που ευνοεί ακραίες αντιδράσεις, οι άνθρωποι που υποτίθεται είναι η ασπίδα του νόμου δίνουν άλλοθι σε «τραμπούκους» και «παράξενα στοιχεία» που έχουν ως σήμα κατατεθέν την βία. Αν όλοι αυτοί αντιληφθούν (που αυτή η απόφαση τους δίνει την ευκαιρία να το καταλάβουν αρκετά καλά…) ότι ο νόμος δεν τους αγγίζει, τότε ας ετοιμαστούμε για το μνημόσυνο που έρχεται… Κάποια στιγμή όλοι αυτοί, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του κράτους, θα χτυπήσουν…

Και τότε όλοι αυτοί που έβλεπαν το λάθος, αλλά δεν είχαν τα κότσια να κάνουν κάτι για να το διορθώσουν, θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ για την μεγάλη ευκαιρία που είχαν για να αποτρέψουν το μοιραίο, αλλά την πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων…

 *To άρθρο αυτό δημοσιεύεται στην Athleticpress (7/2).

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook