Γιατί ψήφισαν «ναι» στην κατάργηση του υποβιβασμού για την αδειοδότηση ΟΦΗ και Εργοτέλης…

Του Γιώργου Κορτσιδάκη Η απόφαση  της Σούπερ Λιγκ περί  κατάργησης του υποβιβασμού στο «λεπτό» θέμα της αδειοδότησης ήταν το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο την εβδομάδα που πέρασε. Τόσο ο ΟΦΗ όσο και ο Εργοτέλης ψήφισαν «ναι» και μάλιστα δήλωσαν και ανακουφισμένοι για την κατάληξη του θέματος. Σημειώνεται επίσης ότι οι δυο συμπολίτες συνεργάστηκαν διοικητικά και […]

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Η απόφαση  της Σούπερ Λιγκ περί  κατάργησης του υποβιβασμού στο «λεπτό» θέμα της αδειοδότησης ήταν το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο την εβδομάδα που πέρασε.

Τόσο ο ΟΦΗ όσο και ο Εργοτέλης ψήφισαν «ναι» και μάλιστα δήλωσαν και ανακουφισμένοι για την κατάληξη του θέματος.

Σημειώνεται επίσης ότι οι δυο συμπολίτες συνεργάστηκαν διοικητικά και είχαν και κοινή πλεύση, κοινή γραμμή στις διαβουλεύσεις που έγιναν μέχρι το θέμα να φτάσει στην ψηφοφορία, ενώπιον του Δ.Σ. της Λίγκας.

Και αν για τον ΟΦΗ  με την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται είναι πιο εύκολα αντιληπτό το γιατί τάσσεται φανατικά υπέρ της απόφασης, για τον οικονομικά υγιή Εργοτέλη, που είναι τακτοποιημένος, δεν χρωστάει τόσα πολλά όσο άλλοι, ούτε δίνει κάθε εβδομάδα μάχη με τις προσφυγές, η στάση του δημιούργησε απορίες.

Και αυτό γιατί θα πει κανείς  ότι μια ομάδα που δεν  έχει  σοβαρά οικονομικά ζητήματα, πέρα από κάποιες φυσιολογικές καθυστερήσεις, που είναι «παράδεισος» για τους παίκτες, σε σχέση με την «κόλαση» που επικρατεί σε άλλες ομάδες, στις οποίες οι συνεργαζόμενοι έχουν κάτι μήνες να δουν το χρώμα του ευρώ ,  θα ήταν πιο εύκολο να ψηφίσει «όχι», ώστε να έχει την ελπίδα, αν δεν καταφέρει αγωνιστικά να σώσει την παρτίδα, να το επιτύχει ποντάροντας στα οικονομικά προβλήματα των άλλων.

Η «αλήθεια»  όμως  για την επιλογή τους να ταχθούν και εκείνοι υπέρ της κατάργησης του υποβιβασμού για την αδειοδότηση έρχεται  από τους ίδιους τους ανθρώπους του  Εργοτέλη, με μια απλή φράση: « Σήμερα είμαστε καλά, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα είμαστε αύριο!».

Ο Εργοτέλης και ο Παπουτσάκης σήμερα μπορούν να πληρώνουν στην ώρα τους  τους παίκτες και τους συνεργαζόμενους, όμως κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι στη φωτιά ότι αυτή η ιδανική εικόνα θα είναι και ισόβια. «Περιμέναμε πριν από μερικά χρόνια πως ομάδες όπως  η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός  θα είχαν τα προβλήματα που έχουν σήμερα; Εμείς γιατί να είμαστε εξαίρεση του κανόνα;» λένε στον Εργοτέλη, οι οποίοι  μέσα από αυτή  την απόφαση επιχείρησαν να φυλάξουν τα νώτα τους.

Στον ΟΦΗ παρότι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η αδειοδότηση δεν θα είναι και φέτος «θρίλερ», όπως συνέβη πέρσι, υποστηρίζουν ότι η απόφαση που ελήφθη βοηθάει τις ομάδες  να κάνουν ένα σωστό προγραμματισμό. Τις πλήττει, αλλά δεν τις καταστρέφει. Δεν τις εξαφανίζει από το χάρτη. Αλλα τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία.

Η απαγόρευση μεταγραφών και ανανεώσεων που επιβάλλεται πλέον στις ομάδες που δεν αδειοδοτούνται, μοιάζει (και είναι) ένας αργός θάνατος, αλλά σίγουρα δεν είναι και καταδίκη, όπως ο  άμεσος υποβιβασμός. Και αυτό γιατί  η ομάδα  δεν χάνει τα τηλεοπτικά έσοδα της Σούπερ Λιγκ και …προετοιμάζει ομαλά ακόμα και τον υποβιβασμό της στη Β’ Εθνική. Γιατί χωρίς μεταγραφές και ανανεώσεις , το πιθανότερο είναι ότι η ομάδα που δεν αδειοδοτείται θα πέσει τη …νέα χρονιά. Μέχρι τότε όμως θα έχει προετοιμαστεί καταλλήλως, χωρίς να καταστραφεί οικονομικά.

Για τις ομάδες που δεν παίρνουν αδειοδότηση  σημαντικό σημείο είναι και η παρακράτηση του 20% του τηλεοπτικού συμβολαίου από τη Λίγκα, ώστε τα χρήματα αυτά να πάνε προς εκείνους στους οποίους ο σύλλογος οφείλει. Τα χρήματα δεν είναι λίγα, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τηλεοπτικά έσοδα ΟΦΗ-Εργοτέλη αγγίζουν σήμερα (συνολικά) τα 2 εκ. ευρώ το χρόνο.

 *Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην Athleticpress (26/3).

 

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook