Η οικονομική εξυγίανση περνάει (μόνο) …

  Του Γιώργου Κορτσιδάκη Ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτή είναι η «μαγική» λέξη για να μπορέσει να αδειοδοτηθεί ο ΟΦΗ και να μη δώσει αφορμές σε περίπτωση που πετύχει το στόχο. Στην (οικονομική) κατάσταση που βρίσκεται ο ΟΦΗ τα νούμερα «τρομάζουν» αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και πρέπει να τη δεχθούμε. Είναι «αφέλεια» και «κοροϊδία» […]

 

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτή είναι η «μαγική» λέξη για να μπορέσει να αδειοδοτηθεί ο ΟΦΗ και να μη δώσει αφορμές σε περίπτωση που πετύχει το στόχο. Στην (οικονομική) κατάσταση που βρίσκεται ο ΟΦΗ τα νούμερα «τρομάζουν» αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και πρέπει να τη δεχθούμε. Είναι «αφέλεια» και «κοροϊδία» σε αυτές τις κρίσιμες ώρες να χρησιμοποιούνται «ευγενικές» κουβέντες για μια ομάδα που είναι πασιφανές ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα. Ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει τη «γυμνή αλήθεια». Και οι μέτοχοι το ίδιο. Όσο σκληρή και αν είναι. Γι’ αυτό και ο Μαχλάς και οι συνεργάτες του έπραξαν ορθά να παρουσιάσουν την «πραγματική» κατάσταση και όχι μια «εικονική» πραγματικότητα στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας.

Ο ΟΦΗ χρειάζεται  τον επόμενο ενάμιση μήνα ένα εκατομμύριο ευρώ για να «καλυφθεί» στον φάκελο της αδειοδότησης και να εμφανιστεί οικονομικά «τακτοποιημένος» ενώπιον της Επιτροπής που θα μοιράσει τις άδειες.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Δεν είναι όμως και αδύνατο. Πρόπερσι το καλοκαίρι σε μια αντίστοιχη διαδικασία για να μαζευτεί «ρευστό» και να μπορέσει να «κινηθεί» η ομάδα, μετά τη μεταβίβαση των μετοχών(από το Βατσινά στον Κουράκη), οι γνωριμίες του δημάρχου και η αφύπνιση στο εσωτερικό της οικογένειας του ΟΦΗ, έφεραν στα ταμεία της ΠΑΕ ένα ποσό κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αυτό το «έβαλαν» 39 άνθρωποι οι οποίοι, στην υφιστάμενη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ ΟΦΗ, εμφανίζονται ως «μεγαλομέτοχοι», καθώς αγόρασαν μετοχές από 10 έως 75 χιλιάδες ευρώ έκαστος.

Χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ίδιοι άνθρωποι θα ανταποκριθούν ξανά, καθώς οι περισσότεροι εξ’ αυτών σήμερα λένε ότι «εμείς κάναμε το καθήκον μας, να το κάνουν και κάποιοι άλλοι», είναι σαφές ότι ο ΟΦΗ πρέπει να αναζητήσει-από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος επενδυτής στον ορίζοντα- τους «επόμενους» 39,49,59 ή 109,που θα τραβήξουν το κουπί. Θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και θα αγοράσουν μετοχές, που συνολικά θα αποφέρουν τα χρήματα που απαιτούνται.

Είναι πράγματι μίζερο σε ένα ολόκληρο νησί και για μια ομάδα με την ιστορία του ΟΦΗ να στήνεται τέτοιο πανηγύρι για ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά είπαμε: Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η «γυμνή αλήθεια». Ο μαραθώνιος των παραγόντων του ΟΦΗ πρέπει να εστιαστεί στους ανθρώπους εκείνους που θα πουν το «ναι» και σε αυτό το κάλεσμα. Και αυτοί δεν μπορεί να είναι πάλι οι απλοί φίλαθλοι που βάζουν και με το παραπάνω από το υστέρημά τους για τη σωτηρία της ομάδας. Πρέπει να είναι κάποιοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

Βέβαια, επειδή μιλάμε για την οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ ΟΦΗ, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό το ένα εκατομμύριο ευρώ, για το οποίο σήμερα γίνεται λόγος, αποτελεί μια ασπιρίνη στο πρόβλημα του ΟΦΗ. Μια τονωτική ένεση που θα τον κρατήσει ζωντανό για το στόχο μέχρι νεοτέρας. Η πραγματική οικονομική εξυγίανση της ομάδας περνάει μόνο από την αγωνιστική επιτυχία. Δηλαδή την επίτευξη της ανόδου στην μεγάλη κατηγορία. Εκεί, με ένα καλό κουμάντο από τα έσοδα, μπορεί σε βάθος χρόνου ο ΟΦΗ να ξεσφίξει λίγο τη θηλιά που σήμερα έχει τυλιχθεί γύρω από το λαιμό του και απειλεί την ύπαρξή του. Πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι ο ΟΦΗ έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορέσει να αναπνεύσει αν δεν πετύχει το στόχο. Απλά με το ένα εκατομμύριο μέχρι τα τέλη του Μάρτη, θα έχει τις προϋποθέσεις να διεκδικήσει τον «απεγκλωβισμό» του από αυτήν την κατηγορία της φθοράς και της σαπίλας που βρίσκεται σήμερα…

*Με τίτλο «Η οικονομική εξυγίανση του ΟΦΗ περνάει (μόνο) από την αγωνιστική επιτυχία…»  το άρθρο αυτό δημοσιεύεται στην Athletic Press (21/2) 

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook