Ποιος θέλει αυτό το ποδόσφαιρο;

Του Γιώργου Κορτσιδάκη Το  άρθρο αυτό το έγραψα στην  αθλητική εφημερίδα  Athletic Press, στις 16 Μαίου.  Πολύ πριν καταλήξει η υπόθεση αδειοδότησης του ΟΦΗ. Αφορούσε τον Ηρακλή και την παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για το ζήτημα της αδειοδότησης. Και παρότι έχουν  μεσολαβήσει από τότε […]

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Το  άρθρο αυτό το έγραψα στην  αθλητική εφημερίδα  Athletic Press, στις 16 Μαίου.  Πολύ πριν καταλήξει η υπόθεση αδειοδότησης του ΟΦΗ. Αφορούσε τον Ηρακλή και την παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για το ζήτημα της αδειοδότησης. Και παρότι έχουν  μεσολαβήσει από τότε πολλά γεγονότα έχω την αίσθηση ότι είναι επίκαιρο με αφορμή και την απόφαση καταδίκη του ΟΦΗ και την προκλητική αδυναμία που αναδεικνύεται από το Κράτος, να παρέμβει στο «σύστημα» που διοικεί το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Διαβάστε  το και θα διαπιστώσετε αρκετές από τις «αλήθειες» που σήμερα μας βασανίζουν πιο έντονα με αφορμή και την υπόθεση του ΟΦΗ…

«Η «σαπίλα» του ποδοσφαίρου μας, το οποίο είναι βέβαια και αυτό μέρος της κοινωνίας μας, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά σε ένα-κατά την άποψη μου-«μεγάλο θέμα», που «έμεινε» δυστυχώς στα «ψιλά», αλλά είχε να κάνει για μια ακόμη φορά με την «αδυναμία» του Κράτους να παρέμβει στα τεκταινόμενα.

Το «ποδόσφαιρο» στην Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι μια «υπόθεση συμφερόντων» που αφορά μια «παρέα», η οποία είναι καλά οχυρωμένη και ανεξέλεγκτη από τον κρατικό μηχανισμό. Και αυτό που κάνει το όλο ζήτημα ακόμη πιο κωμικοτραγικό είναι το γεγονός ότι αυτό το «σύστημα» χρηματοδοτείται από το Κράτος, μέσα από τα εκατομμύρια που μοιράζει κάθε χρόνο ο ΟΠΑΠ στις ομάδες.

Η «πρόσκληση» του προέδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και οι «εξηγήσεις» που έδωσε ο υπ’ αριθμόν ένα άνθρωπος του ποδοσφαίρου (ως αρχή και θεσμός) στο ζήτημα της αδειοδότησης και τις «σκιές» που αφήνει όλη αυτή η ιστορία, ήρθε να επιβεβαιώσει περίτρανα τα παραπάνω.

Οι Βουλευτές-κυρίως της Θεσσαλονίκης-με «φόντο» την υπόθεση του Ηρακλή και με την απειλή ότι «στην Βουλή, κύριε Πιλάβιε, λογοδοτεί ακόμη και ο Πρωθυπουργός» επιχείρησαν να «στριμώξουν» τον πρόεδρο της ΕΠΟ, του οποίου όμως το αυτί ούτε καν ίδρωσε!

Γιατί-πράγματι-ο Πρωθυπουργός μπορεί να ελεγχθεί, αλλά ο πρόεδρος της ΕΠΟ και το «σύστημα» που λέγεται «ποδόσφαιρο» όχι. Έχει τους δικούς του νόμους, τους δικούς του κανόνες. Είναι μια « κλειστή κοινωνία», ένα «κλειστό κλαμπ».

Ο Πιλάβιος, έχοντας ανά χείρας το έγγραφο-βόμβα για την ληγμένη ασφαλιστική ενημερότητα του «Γηραιού» και αραδιάζοντας τις γνωστές «άμυνες» του «συστήματος» του ποδοσφαίρου με το «αυτοδιοίκητο», τη «ρήτρα εμπιστευτικότητας» και του «πρωτοκόλλου εχεμύθειας» των φακέλων, έστειλε-και μάλιστα εύκολα-«αδιάβαστους» τους βουλευτές.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι  στο Ελληνικό ποδόσφαιρο θέλουν το Κράτος μέσω του ΟΠΑΠ και άλλων υπηρεσιών μεγάλο χορηγό, αλλά το κρατούν απέξω από τα συμβαίνοντα και χωρίς την δυνατότητα καμία παρέμβασης ή ελέγχου σε μια σειρά από δραστηριότητες που επιδέχονται αμφισβήτησης και προκαλούν το λαϊκό αίσθημα.

Και είναι πράγματι λυπηρό. Την ώρα που όλοι μας σε μια μικρή ή μεγάλη παράβαση είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τις συνέπειες του νόμου, τα «λαμόγια» του ποδοσφαίρου να κάθονται σε μια γωνιά και να «γελούν», για εκείνους που θέλουν να τους «ελέγξουν», καθώς θεωρούν ότι ακόμη και αν κινήσουν γη και ουρανό, αυτοί έχουν την «προστασία» και το «ακαταλόγιστο» δεδομένο. Ποιος-άραγε-θέλει αυτό το ποδόσφαιρο;

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook