Στην Ελλάδα των σεναρίων όλα επιτρέπονται…

Του Γιώργου Κορτσιδάκη Στη φράση του εκνευρισμένου Σοφοκλή  Πιλάβιου «θέλετε αδειοδοτήσεις μόνο για τις ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη;», που διατύπωσε στον περίγυρό του, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, κρύβεται ένα εναλλακτικό πλάνο που, κατά την άποψή μου, αποτελεί και τη μεγαλύτερη ελπίδα του ΟΦΗ! Αδειοδοτήσεις μόνο για τους Ευρωπαίους! Στην Ελλάδα των […]

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Στη φράση του εκνευρισμένου Σοφοκλή  Πιλάβιου «θέλετε αδειοδοτήσεις μόνο για τις ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη;», που διατύπωσε στον περίγυρό του, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, κρύβεται ένα εναλλακτικό πλάνο που, κατά την άποψή μου, αποτελεί και τη μεγαλύτερη ελπίδα του ΟΦΗ! Αδειοδοτήσεις μόνο για τους Ευρωπαίους!

Στην Ελλάδα των σεναρίων όλα επιτρέπονται. Και εδώ που τα λέμε, αυτό που ξεστομίζει δήθεν ως «απειλή»  ο πρόεδρος της ΕΠΟ είναι και μια «διέξοδος»  για τον ίδιο, σε αυτό το ολοκαύτωμα που επιτελείται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τις  καθημερινές αποκαλύψεις-φωτιά και τα σκάνδαλα που διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι πληροφορίες  και τα μηνύματα που αναδύονται από τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος της ΕΠΟ να «οδηγηθεί» σε παραίτηση. Έχει εκτεθεί, έχει εκθέσει, το σύστημα φαίνεται να μην τον αντέχει άλλο.

Σε αυτήν τη «φαρσοκωμωδία» που η ΕΠΟ την ονομάζει «αδειοδότηση» και με όλα αυτά που έχουν συμβεί, τα οποία πλήττουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία αλλά και τη νομιμότητα της διαδικασίας, ίσως η μόνη λύση, είναι η διαγραφή όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και ένας επανασχεδιασμός των κριτηρίων που η ΟΥΕΦΑ επιτάσσει για την καλυτέρευση του επιπέδου του ποδοσφαίρου.

Υπάρχει και το άλλο, το οποίο συζητιέται ανοιχτά στους κύκλους της ΕΠΟ. Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα της Β’ Εθνικής να έχει τα ίδια κριτήρια αδειοδότησης, με μια ομάδα που έχει κερδίσει την έξοδό της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ ή ακόμη στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο ένας εισπράττει ένα σωρό χρήματα από τα τηλεοπτικά και τα εισιτήρια και ο άλλος βολεύεται με «ψίχουλα» σε μια κατηγορία μπόχας και δυσωδίας, όπως είναι το δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου.

Είναι σαφές ότι το θέμα της αδειοδότησης , από τη μια δεν έχει εφαρμοστεί σωστά και από την άλλη  δεν εφαρμόζεται με ισονομία στη χώρα μας. Ωστόσο παρατηρούνται με τις διορισμένες επιτροπές μεγάλα νομικά κενά, τα οποία στα πολιτικά δικαστήρια που προσφεύγουν οι ομάδες, όπως καλή ώρα ο ΟΦΗ, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ως χάρτινοι πύργοι.

Γιατί το Εφετείο και η αίθουσα ενός πολιτικού δικαστηρίου δεν είναι η «έδρα» της ΕΠΟ. Τις υποθέσεις επιλαμβάνονται δικαστές, όπως  ο πρόεδρος του Εφετείου Αθηνών, ο οποίος σήμερα θα αποφανθεί για τη διαταγή που έχει ζητήσει ο ΟΦΗ, για να μπλοκάρει τις διαδικασίες. Και όχι  κάποιοι «διορισμένοι» της ΕΠΟ για τους οποίους ο καθένας μπορεί να αμφισβητήσει το ρόλο και τη στάση τους.

Αδειοδοτήσεις λοιπόν μόνο για τους Ευρωπαίους! Είναι μια λύση, ίσως και η ιδανική στο «πρόβλημα» που εντοπίζεται στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο.  Θα πρέπει να πούμε ότι στην κατηγορία αυτή δεν μπορεί να συμπεριληφθεί είτε έτσι, είτε αλλιώς ομάδα, που αποδείχθηκε ότι είχε  «πλαστά» χαρτιά (φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα), όπως συνέβη με τον Ηρακλή, ο οποίος αναγκαστικά πρέπει να οδηγηθεί εκεί που επιτάσσουν οι διαδικασίες…

Αυτά λένε τα «σενάρια», τα οποία θα περιμένουμε να δούμε αν είναι «θερινής νυκτός» ή αν πρόκειται για κάτι βαθύτερο.

Ακόμη, τίθεται μεγάλο ζήτημα για τα πλέι-οφ. Οι ημερομηνίες πλέον δεν  τα «χωρούν». Τα συμβόλαια των παικτών με τις ομάδες λήγουν στις 30/6,  το λουκέτο στην ΕΠΟ και οι εκκρεμοδικίες καθιστούν εξαιρετικά μετέωρη, έως και αδύνατη τη διεξαγωγή τους.

Και κάτι τελευταίο… Τα  σενάρια της ποδοσφαιρικής «πιάτσας» λένε  ακόμη  ότι «παίζει» και το ενδεχόμενο των 18 ομάδων  στη Σούπερ Λιγκ. Δύσκολο, καθώς ακόμη και αν αποφασιστεί φέτος κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ισχύσει από του χρόνου, αλλά με όλα αυτά που γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, υπάρχει έστω και ένας που να βάζει το χέρι του στη φωτιά και για οτιδήποτε;

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται στην εφημερίδα Athletic Press το Σάββατο 6/6.

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook