«Καυτή πατάτα» το θέμα του ΟΦΗ στα χέρια του Πιλάβιου…

Του Γιώργου Κορτσιδάκη Με μια αφέλεια και μια απλότητα αντιμετωπίζεται από μια σημαντική μερίδα του Τύπου, μέχρι τώρα το θέμα του ΟΦΗ. Ίσως επειδή όμοια υπόθεση δεν έχει απασχολήσει την «αθλητική οικογένεια» της χώρας. Ίσως επειδή η «πληροφόρηση» από την ΕΠΟ είναι πιο προσιτή και αναγκαία από τα αθηναϊκά μέσα. Ίσως επειδή ο αγώνας που […]

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Με μια αφέλεια και μια απλότητα αντιμετωπίζεται από μια σημαντική μερίδα του Τύπου, μέχρι τώρα το θέμα του ΟΦΗ. Ίσως επειδή όμοια υπόθεση δεν έχει απασχολήσει την «αθλητική οικογένεια» της χώρας. Ίσως επειδή η «πληροφόρηση» από την ΕΠΟ είναι πιο προσιτή και αναγκαία από τα αθηναϊκά μέσα. Ίσως επειδή ο αγώνας που δίνει ο ΟΦΗ δεν έχει συγκινήσει κάποιους, που επιμένουν ότι η κρητική ομάδα έχει «λερωμένη τη φωλιά της» και  μοιάζει με το σκυλί που «γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει». Έτσι  το θέμα, πλην ελαχίστων έμπειρων συναδέλφων, δεν έχει μπει στη σωστή του βάση.

Όλοι γράφουν για «προσφυγή του ΟΦΗ στα πολιτικά δικαστήρια». Κανείς όμως δεν αναφέρει για «δικαίωση του ΟΦΗ στα πολιτικά δικαστήρια». Γιατί, όσοι δεν το έχουν αντιληφθεί, πρέπει να το καταλάβουν  ότι ο ΟΦΗ δεν έχει απλά προσφύγει στην τακτική δικαιοσύνη. Έχει στα χέρια του μια απόφαση δικαίωσης από το Εφετείο Αθηνών και με αυτήν ως «σημαία» πηγαίνει  στη δίκη της 7ης Ιουλίου ως φαβορί στους νομικούς κύκλους και όχι ως αουτσάιντερ, για να τινάξει την μπάνκα στον αέρα!

Ένα ακόμη ατού στην υπόθεση του ΟΦΗ είναι η καταγεγραμμένη και διαπιστωμένη ανάλυση του δικαστή Γυφτάκη, ο οποίος μέσα από μια αναλυτική νομική επεξεργασία του ζητήματος έχει ταχθεί ως πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής αδειοδότησης υπέρ του ΟΦΗ. Ο πρόεδρος του Εφετείου Αθηνών, παρατηρώντας  και αυτό το στοιχείο, μεταξύ άλλων, έδωσε με συνοπτικές διαδικασίες την προσωρινή διαταγή που ζητούσε ο ΟΦΗ.

Αλήθεια,  ποιος δικαστής σε ένα πολιτικό δικαστήριο δεν θα δεχτεί ως βασικό επιχείρημα την έκθεση ενός συναδέλφου του δικαστή (Γυφτάκη), αλλά θα προτιμήσει την έκθεση δυο «διορισμένων», ενός λογιστή και ενός δικηγόρου;

H εμπεριστατωμένη έκθεση του Γυφτάκη στο ζήτημα της αδειοδότησης και η θετική του γνωμοδότηση, είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των ανθρώπων του ΟΦΗ στον δικαστικό αγώνα που κάνουν.

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι νομικοί της χώρας  παρακολουθούν με ενδιαφέρον την υπόθεση και προβληματίζονται, ενώ άλλοι (νομικοί)  που έχουν σχέση με θέμα FIFA, ΟΥΕΦΑ και ζητημάτων  διεθνής επίλυσης  οικονομικών διαφορών (CAS), ζητούν ενημέρωση  από τους δικηγόρους του ΟΦΗ, για να εμπλουτίσουν όπως λένε το αρχείο τους, για παν ενδεχόμενο. Γιατί αν ο ΟΦΗ πετύχει τη δικαίωσή του σε όλη αυτήν την ιστορία, τότε πραγματικά επιτυγχάνει μια νομική ανατροπή, που θα  προκαλέσει νέα δεδομένα στο θέμα του «αυτοδιοίκητου»,  αλλά  και αλυσιδωτές συνέπειες στους πρωταγωνιστές.

Γιατί η δίκη της 7ης Ιουλίου, αν φτάσουμε τελικά σε αυτήν, θα αποφασίσει για το θέμα του αιτήματος επανεξέτασης του φακέλου του ΟΦΗ, αλλά και για την παράνομη σύνθεση της Επιτροπής που έβγαλε αποφάσεις. Την απόφαση του δικαστηρίου δεν μπορούμε να την προβλέψουμε, αλλά αν δικαιωθεί ο ΟΦΗ και σε αυτήν την ιστορία, αντιλαμβάνεται κανείς, ότι πέρα από την άμεση εφαρμογή του νόμου, θα πρέπει να αναζητηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες, που θα προκύψουν.

Οι συνεχείς συσκέψεις του Πιλάβιου με την πολιτεία, την Σούπερ Λιγκ και την ΕΠΑΕ, δείχνουν ξεκάθαρα την ανησυχία του. Όπως και η άφιξη της αξιωματούχου της FIFA Εύα Πασκιέ, και της ΟΥΕΦΑ τις επόμενες ημέρες, για να περάσουν τη «γραμμή» ότι υπάρχουν κυρώσεις εξαφάνισης των «άτακτων» σωματείων. Ο Πιλάβιος , αλλά και η νομική υπηρεσία της ΕΠΟ είναι σαφές ότι έχουν πιαστεί στον ύπνο. Δεν περίμεναν την απόφαση του Εφετείου. Ο ΟΦΗ τους έχει βάλει ένα πολύ μεγάλο «πρόβλημα»  η λύση του οποίου δεν είναι απλή. Όπως απλή  δεν είναι και μια απόφαση  από την ΕΠΟ ή ακόμη και από την FIFA  «εξαφάνισης» του ΟΦΗ. Η οποία θα  πρέπει να προσθέσουμε επιφέρει αυτόματα πρόστιμο στην  ίδια την ΕΠΟ και ποινή αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη.

Ο Πιλάβιος, η  ανησυχία του είναι το σήμα κατατεθέν στις κινήσεις του αυτήν την εποχή, έχω την αίσθηση ότι έχει αρχίσει να πείθεται για το αν αξίζει τον κόπο να φτάσουμε μέχρι εκεί. Ο ΟΦΗ  είναι μια καυτή πατάτα στα χέρια του.

Η  κρητική ομάδα είναι αποφασισμένη να παίξει τα… ρέστα της στα δικαστήρια, αν δεν γίνει πράξη το αίτημά της, για επανεξέταση του φακέλου της με άλλη σύνθεση. Αυτό θα αποτελέσει βέβαια μια μεγάλη προσωπική ήττα του Πιλάβιου (ή Πι… λάφιου  όπως τον αποκαλούν εύστοχα οι φίλαθλοι του ΟΦΗ αυτήν την εποχή), αλλά πιθανόν να τον γλιτώσει  από νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει και τα οποία ως δικηγόρος έχει αντιληφθεί από πρώτο χέρι ότι κρύβουν μεγάλους κινδύνους, αν στις 7 Ιουλίου εκείνοι που θα δικάσουν, σεβαστούν την πρώτη απόφαση δικαίωσης του ΟΦΗ στο Εφετείο.

Και κλείνω με τούτο. Παρ’ όλα αυτά που έχουν αναδειχθεί στην υπόθεση του ΟΦΗ δεν χρειάζεται «έπαρση» αλλά μόνο πλήρης και συνεχής επαγρύπνηση. Πολύ δε περισσότερο δεν χρειάζονται επισήμως οι κορώνες περί «λαβάρων επανάστασης», επιστροφή στην εποχή του Κολοκοτρώνη και άλλα συναφή που στην ουσία πέρα από λαϊκισμό δεν προσφέρουν  το παραμικρό επί της ουσίας. Ο ΟΦΗ είναι σε μια καλή θέση, αλλά αυτό απέχει σημαντικά ακόμη από την τελική δικαίωση που επιδιώκει.

*To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην αθλητική εφημερίδα Athletic Press στις 11/6.

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook