Προετοιμασία σε χρόνο «ντέ-τέ» για την Σούπερ Λίγκ

Από μια συζήτηση που είχα στην ραδιοφωνική μου εκπομπή στον Athletic Radio 104,2 πριν την έναρξη των πλέι-όφ με ένα σοβαρό στοιχείο του δύσμοιρου Ελληνικού ποδοσφαίρου και ειδικά  του «βούρκου»  αυτής της κατηγορίας «της πλάκας» όπως είναι η Β’ Εθνική, μου γεννήθηκαν προβληματισμοί.   «Η ομάδα που θα επικρατήσει στα πλέι-όφ και θα ανέβει στην […]

Από μια συζήτηση που είχα στην ραδιοφωνική μου εκπομπή στον Athletic Radio 104,2 πριν την έναρξη των πλέι-όφ με ένα σοβαρό στοιχείο του δύσμοιρου Ελληνικού ποδοσφαίρου και ειδικά  του «βούρκου»  αυτής της κατηγορίας «της πλάκας» όπως είναι η Β’ Εθνική, μου γεννήθηκαν προβληματισμοί.

 

«Η ομάδα που θα επικρατήσει στα πλέι-όφ και θα ανέβει στην Σούπερ Λίγκ» θα είναι το αουτσάιντερ στην μάχη της παραμονής, καθώς θα έχει μηδενικό χρόνο προετοιμασίας και οργάνωσης, για την συμμετοχή της στην μεγάλη κατηγορία, αν οριστικά το πρωτάθλημα ξεκινήσει στις 27-28 Αυγούστου όπως έχει αποφασιστεί» μου είπε ο Μιχάλης Γρηγορίου προπονητής της Δόξας Δράμας, ενός από τους αντιπάλους του ΟΦΗ στα πλέι-όφ.

 

Ο οποίος τεκμηρίωσε προπονητικά  την θέση του εξηγώντας κάποιους παραπανίσιους λόγους  για το γεγονός ότι η ομάδα που θα τερματίσει με τα χέρια ψηλά, από αυτήν την ανοησία της διεξαγωγής των πλέι-όφ στην Β’ Εθνική, θα πρέπει το κάνει με σφιχτά χείλη και όχι με θριαμβολογίες.

 

Οι αντίπαλοι έχουν προχωρήσει σε προετοιμασία, μεταγραφές και αγωνιστική ετοιμότητα και είναι λογικό να «βλέπουν» τη νέα ομάδα που μπαίνει στην κατηγορία, ως τον σάκο του μπόξ. Τον εύκολο και ανέτοιμο αντίπαλο, τον οποίο όλοι θα θέλουν να κερδίσουν ειδικά στην αρχή της σεζόν.

 

Αν η ομάδα που θα ανέβει  δεν έχει ένα έτοιμο  και γρήγορο «σχέδιο»  για να ετοιμαστεί να μπεί σε τρείς εβδομάδες στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκ, τότε κινδυνεύει να αποτελέσει τον αδύναμο κρίκο στο ξεκίνημα της νέας περιόδου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μια κακή και αγχωτική αρχή στο πρωτάθλημα φέρνει αλυσιδωτά προβλήματα και ακόμη και αν κάποια στιγμή καταφέρεις να ορθοποδήσεις, είναι σίγουρο ότι η «ζημιά» που έχει γίνει δε είναι πολλές φορές εφικτό να καλυφθεί. Και βαραίνει την πλάτη, μέχρι το τέλος…

 

 

Παρ’ ότι οι απόψεις του Γρηγορίου δεν μου δημιούργησαν καμία έκπληξη, καθώς αποτελούσαν και δικές μου σκέψεις, όπως και πολλών άλλων  οι αποτελούν αυτήν την εποχή «μέρος» αυτής της «τραγωδίας» που είναι τα πλέι-όφ της Β’ Εθνικής, η επιβεβαίωση από ένα άνθρωπο του  χώρου και η προπονητική τεκμηρίωση για τα στενά χρονικά περιθώρια της «προετοιμασίας» (αγωνιστικά, μεταγραφικά, οργανωτικά) μιας ομάδας, που θα κληθεί μέσα σε 20 μέρες να «μεταμορφωθεί» από ομάδα Β’ Εθνικής σε ομάδα Σούπερ Λίγκ, αναδεικνύουν και τον δρόμο που θα πρέπει να βαδίσει ο ΟΦΗ, από την επόμενη κιόλας ημέρα, της διασφάλισης της ανόδου.

 

 

Η άνοδος στην Α’ Εθνική ή Σούπερ Λίγκ αν θέλετε, είναι ένα μεγάλο γεγονός. Είναι μια σπουδαία επιτυχία. Ειδικά στην περίπτωση του ΟΦΗ που αποτελεί και την μοναδική «διέξοδο» για την οικονομική του εξυγίανση και τις λύσεις που αναζητάει στα προβλήματα του. Ωστόσο είναι σαφές, ότι πρέπει να βρεί παράγοντες, προπονητές, παίκτες και φιλάθλους, έτοιμους να αντιμετωπίσουν μια σκληρή πραγματικότητα. Καθώς  πρέπει να «τρέξουν» πολύ για να προλάβουν τους υπόλοιπους και να γίνουν ανταγωνιστικοί και μάχιμοι.

 

Τα πανηγύρια πρέπει να τελειώσουν από το ίδιο το βράδυ της επιτυχίας και η επόμενη μέρα να είναι αποκλειστικά στραμμένη στο πως η ομάδα που θα κερδίσει το εισιτήριο της ανόδου, θα βγεί νικήτρια σε ένα άνισο  αγώνα δρόμου, που πρέπει να κάνει για να συναγωνιστεί ομάδες της Σούπερ Λίγκ, που έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό τους και έχουν κάνει τα 2/3 της προετοιμασίας τους. Και αυτό τις κάνει σαφώς να υπερτερούν σε ετοιμότητα και ομοιογένεια των ομάδων που θα παρουσιάσουν τουλάχιστον  στο ξεκίνημα της περιόδου.

 

Οσο και αν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Μαχλάς και Αναστόπουλος έχουν «συνεργαστεί» στο μεταγραφικό κομμάτι όπου ο ΟΦΗ θα χρειαστεί τουλάχιστον 8-10 παίκτες πρώτης γραμμής και έχουν κάνει όλη την απαραίτητη «διερευνητική» διαδικασία της αγοράς, για να προσεγγίσουν παίκτες, που έχει προκρίνει το τεχνικό επιτελείο, είναι σαφές ότι θα χρειαστούν καλές επιλογές, τύχη στις μεταγραφές, υπομονή και γερό στομάχι από όλους, καθώς οι ομάδες (ειδικά αυτές που ανεβαίνουν κατηγορία και επιδίδονται σε πολλές αλλαγές), δεν χτίζονται από την μια μέρα στην άλλη, αλλά χρειάζονται χρόνο, για να αποκτήσουν την συνοχή και την χημεία που απαιτείται.

 

Ας ευχηθούμε ότι ο ΟΦΗ θα μπορέσει να κρατήσει δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Θα «διαχειριστεί» σωστά την επιτυχία της ανόδου, μόλις αυτή επικυρωθεί και μαθηματικά, αλλά και θα μπορέσει σε χρόνο «ντέ-τέ» να παρουσιάσει στα τέλη του Αυγούστου μια ομάδα η οποία παρ’ ότι σε αγωνιστική ετοιμότητα δεν θα μπορεί να είναι στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες, θα έχει μέσα της το στοιχείο του ενθουσιασμού, του πάθους και της αγωνιστικότητας και θα στείλει από νωρίς το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να πουλήσει ακριβά το τομάρι της…

 

Ειδικά μέσα στο Γεντί Κουλέ οι αντίπαλοι του ΟΦΗ πρέπει να είναι συμβιβασμένοι  εκ των προτέρων ότι θα ματώσουν  και το απόγευμα τους μόνο εύκολο δεν θα είναι…

 

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην Athletic Press στις 25 Ιουλίου

 

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook