Ιδανικό μεταγραφικό πλάνο, αλλά και οικονομικοί προβληματισμοί…

  Του Γιώργου Κορτσιδάκη   Ο νέος ΟΦΗ του Αναστόπουλου, είναι σε ένα βαθμό αυτός  που όλοι είδαμε την Παρασκευή στο Καραϊσκάκη.  Μαχητικός, δυνατός, ανταγωνιστικός. Αρέσει σε τακτική και αγωνιστική λογική. «Δείχνει» ομάδα που θα κάνει ζημιές. Και  όταν θα  μπουν στο πετσί της ομάδας οι δυο Λόπεζ και ο Μποντόρ, με τον Μάτζιο, δηλαδή […]

 

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

 

Ο νέος ΟΦΗ του Αναστόπουλου, είναι σε ένα βαθμό αυτός  που όλοι είδαμε την Παρασκευή στο Καραϊσκάκη.  Μαχητικός, δυνατός, ανταγωνιστικός.

Αρέσει σε τακτική και αγωνιστική λογική. «Δείχνει» ομάδα που θα κάνει ζημιές. Και  όταν θα  μπουν στο πετσί της ομάδας οι δυο Λόπεζ και ο Μποντόρ, με τον Μάτζιο, δηλαδή οι τελευταίες μεταγραφές, είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει  ο ΟΦΗ να έχει και καλύτερες επιδόσεις στην παραγωγή παιχνιδιού και φάσεων.

Οι νέες μεταγραφές, σε συνδυασμό με κάποιους σημαντικούς παίκτες από το  παλιό ρόστερ έχουν προσδώσει ποιότητα στο σύνολο. Έχουν ανεβάσει την ποιότητα της ομάδας.

Ο ΟΦΗ δεν είναι πια η ομάδα των  15  παικτών που ολοκλήρωσε τα πλέι-οφ και  έβγαλε την προετοιμασία του Καρπενησίου. Είναι μια ομάδα με πληρότητα και λύσεις σε όλες τις γραμμές.

Ο Αναστόπουλος έχει στα χέρια του ένα καλό υλικό για να διαχειριστεί και να μας παρουσιάσει σε διάρκεια,  μια ομάδα  που θα έχει «σημαία» στο παιχνίδι της  τα στοιχεία που έδειξε ο ΟΦΗ κόντρα στον Ατρόμητο, αλλά πολύ περισσότερο στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Ομάδα με συγκέντρωση στο αγωνιστικό της πλάνο, πειθαρχία στο παιχνίδι της  και έντονο μαχητικό πνεύμα, σε όποια έδρα και με όποιο αντίπαλο και αν αγωνίζεται.

Οι πρώτες ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι ο  ΟΦΗ -όπως έγραψα και την περασμένη εβδομάδα- θα είναι ένα σκληρό καρύδι, για κάθε αντίπαλο και θα τιμωρήσει σκληρά όποια ομάδα τον αντιμετωπίσει υπεροπτικά και υποτιμητικά.

Κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις ορισμένων , ο ΟΦΗ και αυτή τη φορά διέψευσε τις Κασσάνδρες. Ο Μαχλάς και ο Αναστόπουλος συνεργάστηκαν ιδανικά στον σχεδιασμό των μεταγραφών και  έκλεισαν παίκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με σημαντικές ποδοσφαιρικές παραστάσεις. Παίκτες ποιότητας. Παίκτες από το… πάνω ράφι των μεταγραφών και όχι από τα …περισσεύματα  της αγοράς. Παίκτες ικανούς να ανεβάσουν τον ΟΦΗ σε ένα άλλο επίπεδο αγωνιστικά.

Και αν το μεταγραφικό σχέδιο προέδρου και προπονητή ήταν ιδανικό, εκείνο που απομένει να δούμε τώρα είναι αν  υπάρχει αντίστοιχο σχέδιο, στην οικονομική «κάλυψη» της ομάδας,  το ταμείο της οποίας είναι λογικό να έχει «φορτωθεί» από  μια ντουζίνα περίπου μεταγραφές που έγιναν.

Μεταγραφές που έπρεπε να γίνουν για να μπορέσει  η ομάδα να αποκτήσει ανταγωνιστικό πρόσωπο στην επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία, αλλά  που στη γλώσσα των αριθμών, ειδικά όταν πρόκειται για οικονομικά, είναι  ένα ακόμη βαρύ φορτίο, στην ήδη βεβαρυμμένη οικονομικά πραγματικότητα του σημερινού ΟΦΗ.

Ο Μαχλάς τονίζει ότι οι συμφωνίες με τους παίκτες ήταν σε οικονομικά πλαίσια, που δίνουν στον ΟΦΗ  τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσει. Κάνει λόγο για συμφωνίες (με εξαίρεση την μεταγραφή Μάντζιου όπου έγινε μια οικονομική υπέρβαση από το σύλλογο) που δεν ξεπερνούν τις 100-120 χιλιάδες ευρώ, η κάθε μια.

Σε αυτά τα χρήματα βέβαια δεν υπολογίζονται η Εφορία, που είναι αδυσώπητη και οι άλλες παροχές που έχουν οι ποδοσφαιριστές, όπως τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, αλλά και αγωνιστικά μπόνους με συμμετοχές, γκολ και διακρίσεις  που προβλέπονται  κατά περίπτωση. Στοιχεία που ανεβάζουν οικονομικά τον πήχη, πολύ ψηλότερα από ότι αρχικά υπολογίζει κανείς.

Θέλω να πιστεύω  όμως  ότι για όλα αυτά θα έχει γίνει η σχετική πρόβλεψη. Αλίμονο αν δεν έχει γίνει! Γιατί οι οικονομικές ισορροπίες παραμένουν στον ΟΦΗ τόσο λεπτές, όσο μια κλωστή και η «προετοιμασία» της ομάδας  για την επόμενη «αδειοδότηση» που κορυφώνεται περί τα τέλη του Δεκεμβρίου,  πρέπει να απασχολήσει από τώρα και μάλιστα σοβαρά, τα διοικητικά στελέχη, γιατί δεν είναι μακριά.

Οι τέσσερις περίπου μήνες που μεσολαβούν είναι ένα καλό διάστημα για να γίνει η σωστή πρόβλεψη, αλλά χρονικά το περιθώριο δεν είναι μεγάλο αν κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Χρειάζεται προσοχή και σωστοί χειρισμοί στο ζήτημα των παλιών, αλλά και των νέων προσφυγών που έχουν προκύψει.

Επ’ αυτού σκορπά ανησυχίες μια αδικαιολόγητη –κατά την άποψή μου- στάση της ΠΑΕ ΟΦΗ ως εταιρεία, αλλά  και μια αδυναμία να κοιτάξει στα μάτια τους παίκτες που φεύγουν και να επιχειρήσει να «διακανονίσει» μαζί τους  την οφειλή που υπάρχει, αντί να τους δίνει τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια, για να πάρουν ένα σωρό χρήματα.

Έχω την αίσθηση ότι έχει έρθει οριστικά πλέον η ώρα, ο ΟΦΗ να αποκτήσει ένα οικονομικό διευθυντή. Έναν άνθρωπο που θα έχει την ικανότητα της διαπραγμάτευσης για όλα αυτά τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά.

Το κόστος μιας τέτοιας πρόσληψης  δεν ξεπερνάει ετησίως  τα χρήματα που παίρνει ο πιο μέτριος παίκτης της ομάδας. Και είναι βέβαιο ότι  αν γίνει μια σωστή επιλογή, ο σύλλογος θα γλυτώσει πολλά από τα «κερατιάτικα»  που συνεχώς επιβαρύνουν το ταμείο της ομάδας…

 *Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην Athleticpress (12/9).

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook