Ο ΟΦΗ και το «κυνήγι» επενδυτών…

Του Γιώργου Κορτσιδάκη Στο απλό ερώτημα ενός φιλάθλου του ΟΦΗ που αγωνιά, παρακολουθώντας τις εξελίξεις «γιατί ο ΟΦΗ παραμένει απρόσιτος από επιχειρηματίες, από τη στιγμή που βρίσκεται στην Α’ Εθνική, έχει καλή ομάδα, συσπειρωμένο κόσμο και σημαντικές ενδείξεις προοπτικής» η απάντηση δείχνει προκλητικά δύσκολη. Ο πιο εύκολος δρόμος για ένα στέλεχος της ΠΑΕ, ώστε να… […]

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Στο απλό ερώτημα ενός φιλάθλου του ΟΦΗ που αγωνιά, παρακολουθώντας τις εξελίξεις «γιατί ο ΟΦΗ παραμένει απρόσιτος από επιχειρηματίες, από τη στιγμή που βρίσκεται στην Α’ Εθνική, έχει καλή ομάδα, συσπειρωμένο κόσμο και σημαντικές ενδείξεις προοπτικής» η απάντηση δείχνει προκλητικά δύσκολη.

Ο πιο εύκολος δρόμος για ένα στέλεχος της ΠΑΕ, ώστε να… αποφύγει την ερώτηση, για να δώσει μια «λάιτ» απάντηση,  είναι να επικαλεστεί την οικονομική κρίση. Υπαρκτός λόγος, αλλά που δεν είναι ικανοποιητικός στη συνείδηση του κόσμου.

Η μεγάλη μερίδα θεωρεί -και όχι άδικα- ότι παρά τις δεδομένες οικονομικές δυσκολίες, υπάρχουν κάποιοι που θα μπορούσαν να έχουν διευκολύνει τον ΟΦΗ με μια χρηματοδότηση και μια συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο, με 100-200 χιλ. ευρώ έκαστος.

Η δεύτερη αιτιολογία μπορεί να είναι η «μπόχα» του ελληνικού ποδοσφαίρου, η οποία και λειτουργεί απωθητικά για εκείνους που πιθανόν να ήθελαν να επενδύσουν τα λεφτά τους. Ακόμα και σε μια ομάδα όπως ο ΟΦΗ που σήμερα δείχνει επιφανειακά «προσιτός» αν αναλογιστούμε ότι βρίσκεται στη μεγάλη κατηγορία, έχει καλή ομάδα και συσπειρωμένο κόσμο, ο οποίος είναι έτοιμος να… αποθεώσει τον οποιοδήποτε «σωτήρα» δείξει διατεθειμένος να εμφανίσει τα ευρώ του, για χάρη της κρητικής ομάδας.

Ούτε και με αυτήν την αιτιολογία πείθονται οι οπαδοί. «Κάτι άλλο συμβαίνει» υποστηρίζουν. Η αιχμή τους αφορά κυρίως στο ιδιοκτησιακό, για το οποίο κάποιοι είναι σαφές, ότι δεν έχουν πειστεί πως είναι τόσο «καθαρό» όσο κατηγορηματικά διατυπώνουν τα στελέχη της ΠΑΕ , αλλά και ο Μαχλάς.

Ορισμένοι δεν πείθονται ούτε από τις καλές σχέσεις και τις «συνεργασίες» που έχουν αναπτυχθεί με τον Ολυμπιακό, του Μαρινάκη, τον οποίο όμως ο ΟΦΗ «περιποιήθηκε» δεόντως στο παιχνίδι του Καραϊσκάκη, με αυτό το 2-2, που σίγησε στην κατάλληλη ώρα εκείνους που είχαν στα χείλη τους για να ξεστομίσουν την ταμπέλα του «τσάτσου», αλλά αυτή τη φορά για άλλο αφεντικό.

Το οικονομικό «πρόβλημα» του ΟΦΗ, το άνοιγμα που εμφανίζει σαν Ανώνυμη Εταιρεία και το χρέος του προς Δημόσιο και τρίτους, δεν μπορεί όμως να μην αποτελεί ένα από τους βασικούς λόγους, που η ομάδα αυτή, δεν έχει βρει ακόμη λύση στα «βάσανά» της. Ίσως να είναι και η βασική αιτία. Γιατί οι παράγοντες της ΠΑΕ τονίζουν ότι με 1,5 εκ. ευρώ μετρητά, ο ΟΦΗ προχωράει δυνατός, αλλά αποφεύγουν να τοποθετηθούν στο ερώτημα για το πόσο «χρέος» λογιστικά ή ακόμη και πραγματικά, «κληρονομεί» εκείνος που θα δείξει διάθεση να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο και να γίνει «ιδιοκτήτης».

Κάποια στιγμή αυτή η οικονομική αποτύπωση είχε αγγίξει τα όρια των 7 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά θα περιμένουμε την επικείμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ για να δούμε τη σημερινή εικόνα.

Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι με την περίπτωση του ΟΦΗ ένας ιδιοκτήτης, παίρνει στα χέρια του μια ομάδα δυνατή, με κόσμο, προοπτική και ιστορία, αλλά παίρνει ταυτόχρονα και ένα καταχρεωμένο ταμείο, για το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμος για σημαντικές οικονομικές θυσίες, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια, για να μπορέσει να βάλει σε μια σειρά τις μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν.

 *To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Athleticpress.

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook