Το ΝΒΑ δεν θα είναι το ίδιο χωρίς τον Φιλ Τζάκσον

Ξεκίνησε τα Χριστούγεννα επιτέλους το ΝΒΑ. Το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη θα μας συντροφεύει και φέτος, έστω και καθυστερημένα, μετά από παύση εργασιών για 161 μέρες, λόγω διαφωνίας παικτών και ιδιοκτητών, όσον αφορά στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το λοκ άουτ του αμερικάνικου πρωταθλήματος μπάσκετ έληξε, αφού μετά από καιρό ήρθαν σε συμφωνία […]

Ξεκίνησε τα Χριστούγεννα επιτέλους το ΝΒΑ. Το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη θα μας συντροφεύει και φέτος, έστω και καθυστερημένα, μετά από παύση εργασιών για 161 μέρες, λόγω διαφωνίας παικτών και ιδιοκτητών, όσον αφορά στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Το λοκ άουτ του αμερικάνικου πρωταθλήματος μπάσκετ έληξε, αφού μετά από καιρό ήρθαν σε συμφωνία οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις.

Καλύτερο Χριστουγεννιάτικο μποναμά δεν θα μπορούσαν να περιμένουν οι φίλοι του αθλήματος. Η νέα σεζόν του ΝΒΑ ξεκίνησε τα Χριστούγεννα και θα έχει συνολικά 66 αγώνες αντί 82 στην κανονική περίοδο.

Όμως στο φετινό πρωτάθλημα θα λείπει η λάμψη από τους πάγκους. Ο τεράστιος προπονητής Φιλ Τζάκσον δεν θα κοουτσάρει κάποια ομάδα κάνοντας πιο φτωχό το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο. Αποσύρθηκε. Μπήκε στην σύνταξη. Αφήνοντας πάντως πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη.

Ο άνθρωπος των 11 τίτλων και των ισάριθμων δακτυλιδιών, έχοντας βάλει δακτυλίδι…. ακόμα και στο δάκτυλο του ποδιού πλέον, δεν θα είναι φέτος παρών και η απουσία του θα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Έξι τίτλοι με το Σικάγο των Τζόρνταν και Πίπεν, πέντε πρωταθλήματα στο Λ.Α. με τους Λέϊκερς του Κόμπε και του Σακίλ, 1.155 νίκες στην κανονική περίοδο σε 1.640 ματς με το ασύλληπτο ποσοστό 70,4%, 229 νίκες σε 333 ματς στα πλεϊ οφ με ποσοστό 68,8% είναι μερικά από τα νούμερα που… ζαλίσουν και συνθέτουν το εντυπωσιακό παλαμαρέ του κόουτς των κόουτς.

Ο Τζάκσον είναι ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους στο ΝΒΑ Με τους 11 τίτλους του ξεπέρασε τον Ρεντ Άουερμπαχ, που κατέκτησε εννιά πρωταθλήματα, στο ρεκόρ τίτλων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Πλέον μας χαιρετά και πάει να ζήσει μόνιμα στο ράντζο του στη Μοντάνα. Χώρισε για δεύτερη φορά στη ζωή του και έκανε δεσμό με την κόρη του ιδιοκτήτη των Λέικερς, την Τζένι Μπας, απλά διότι του άρεσε.

Ο Φιλ έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Maverick» όπου παραδεχόταν πως έκανε χρήση μαριχουάνας όταν ήταν φοιτητής.

Από το Όλμπανι που προπονούσε στο CBA βρέθηκε στο τιμ των Σικάγο Μπουλς.

Το 1985 ο Τζέρι Κράουζε τον κάλεσε να περάσει από συνέντευξη για τη θέση του βοηθού προπονητή όπου εμφανίστηκε με ένα καουμπόικο καπέλο και παρδαλό πουκάμισο. «Εμφανίστηκε σαν αλήτης και ο κόουτς Σταν Άλμπεκ τον απέρριψε. Του είπα, την επόμενη φορά, φόρεσε ένα κοστούμι», θυμάται ο Κράουζε, ο οποίος βέβαια τον αποθεώνει για την καλύτερη εφαρμογή της τριγωνικής επίθεσης : «Κανείς δεν το κατάφερε όσο ο Φιλ Τζάκσον. Και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους»…

To 1991 οδήγησε τους «Ταύρους» στην κορυφή του ΝΒΑ και άρχισε να σαρώνει τους τίτλους. Κέρδισε έξι πρωταθλήματα με τους Μπουλς στην οκταετή θητεία του (1990-98), φτάνοντας σε κάθε μία σεζόν στα πλέι οφ.

Όταν κάποτε η δυναστεία των Μπουλς έφτασε στο τέλος της, ο Τζάκσον ξεκουράστηκε για ένα χρόνο και πήρε τον δρόμο για το Λος Αντζελες όπου πήρε τον τίτλο αμέσως 1999-2000. Στο Λ.Α, όπου έκανε το τρίτο θρι πιτ της καριέρας του, φτάνοντας στα πέντε πρωταθλήματα με τους Λέικερς.

Το 2004 έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Last season” όπου πέρασε γενεές δεκατέσσερις τον Κόμπι Μπραϊαντ. Τον αποκαλεί αλαζόνα , εγωιστή , εκκεντρικό , κακομαθημένο  ενώ και οι διαφωνίες του με τον Στερν θα μπορούσαν να αποτυπωθούν σε τόμο και όχι σε βιβλίο.

Ενηλικιώθηκε στην «εποχή των λουλουδιών». Τα καλοκαίρια τα περνούσε στο ράντζο του μακριά από τα φώτα και τον Τύπο. Όταν βαριόταν έπαιρνε την Harley και βολτάριζε την Αμερική. Αντί να παρακολουθεί σεμινάρια και να ενημερώνεται για οτιδήποτε καινούργιο στο μπάσκετ εκείνος έστρεφε επιδεικτικά την πλάτη του σε όλα αυτά .

Οι ομάδες του ήταν όμως πάντοτε πειθαρχημένες. Κοντρόλ ρυθμός και επιθετική άμυνα. Ήξερε που τελειώνει η ελευθερία του αθλητή και που αρχίζει η πειθαρχία του προπονητή. Η εφαρμογή της περίφημης τριγωνικής επίθεσης ήταν το σήμα κατατεθέν του. Δίδαξε μπάσκετ και επί των ημερών το μπάσκετ ανέβηκε επίπεδο.

Οι εχθροί του Τζάκσον λένε ότι δεν απέδειξε ότι είναι ο καλύτερος προπονητής όλων των εποχών, διότι δούλευε πάντα στις καλύτερες ομάδες με τους καλύτερους παίκτες. Υπερβολές διότι ο κόσμος λατρεύει να μισεί τους απόλυτα επιτυχημένους.

Το ΝΒΑ δεν θα σίγουρα είναι το ίδιο χωρίς τον  Φιλ Τζάκσον! Θα λείψει ένας προπονητής που πήγαινε κάθε χρόνο για πρωτάθλημα, θα λείψει η προσωπικότητα που έκραζε δημόσια όποιον τον ενοχλούσε. Θα λείψει η προσέγγισή του στο παιχνίδι, μοναδική στην επίθεση, ιδιαίτερη και στην άμυνα.

Το ξεκίνημα του φετινού ΝΒΑ ήρθε με το Αντίο του πιο πετυχημένου προπονητή σε όλη την Ιστορία του σπουδαιότερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη.

Ο 66χρονος Αμερικανός αποσύρθηκε ως ο προπονητής των τίτλων, των ρεκόρ και των νικών. Είναι πλέον όνομα θρύλος για το παγκόσμιο μπάσκετ και το όνομά του ε΄χει ταυτιστεί με την νίκη. Προπονητής σταρ αλλά και επαναστάτης με αιτία. Άνθρωπος με συνώνυμο την επιτυχία. Ή απλά ο Φιλ Τζάκσον…

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook