Ώρα για Κόπα Αφρικα

Μια σημαντική ποδοσφαιρική διοργάνωση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους απανταχού φίλους του αθλήματος. Το Κόπα Άφρικα ή αλλιώς Κύπελλο Εθνών Αφρικής θα μας κρατήσει συντροφιά από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις12 Φεβρουαρίου. Θα μπορέσουμε να δούμε και εμείς τα ματς μέσα από την συχνότητα του Eurosport μέσω της NOVA. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί σε […]

Μια σημαντική ποδοσφαιρική διοργάνωση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους απανταχού φίλους του αθλήματος.

Το Κόπα Άφρικα ή αλλιώς Κύπελλο Εθνών Αφρικής θα μας κρατήσει συντροφιά από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις12 Φεβρουαρίου. Θα μπορέσουμε να δούμε και εμείς τα ματς μέσα από την συχνότητα του Eurosport μέσω της NOVA.

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί σε Γκαμπόν και Γουϊνέα Ισημερινού και θα είναι η 28η έκδοση της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της Αφρικής που διοργανώνεται από την Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF).

Θα φιλοξενηθεί λοιπόν σε δύο χώρες με την συμμετοχή 16 ομάδων και η κλήρωση των ομίλων έγινε στις 29 Οκτωβρίου.

Τα προκριματικά του Africa Cup of Nations ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο της περασμένης σεζόν με την Ακτή Ελεφαντοστού να είναι η μόνη ομάδα που έκανε το “6 στα 6” στους ομίλους.

Η  προκριματική διαδικασία περιλάμβανε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων, έναν των τριών (μετά την αποχώρηση της Μαυριτανίας) και έναν των πέντε. Στην τελική φάση προκρίθηκαν οι πρώτοι αλλά και οι δύο συνολικά καλύτεροι δεύτεροι των ομίλων. Τα προκριματικά πέρασαν 14 ομάδες που αν τις προσθέσουμε στους δύο διοργανωτές μας κάνουν τους 16 τελικούς συμμετέχοντες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι Νιγηρία, Καμερούν, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος και Αλγερία δεν προκρίθηκαν στα τελικά (!), έτσι τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τροπαίου είναι η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα και η Σενεγάλη ενώ δεν αποκλείεται και κάποια ομάδα – έκπληξη.

Οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην φετινή διοργάνωση είναι:

Γκαμπόν (διοργανώτρια), Γουϊνέα Ισημερινού (διοργανώτρια), Μποτσουάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο, Σενεγάλη, Γκάνα, Γουϊνέα, Ζάμπια, Λιβύη, Ανγκόλα, Τυνησία, Μάλι, Νίγηρας, Μαρόκο και Σουδάν.

Στον πρώτο όμιλο στις πόλεις Μπάτα και Μαλάμπο συμμετέχουν: Ισημερινή Γουινέα, Λιβύη, Σενεγάλη και Ζάμπια και στον δεύτερο όμιλο στις ίδιες πόλεις : Ακτή Ελεφαντοστού, Σουδάν, Μπουρκίνα Φάσο και Ανγκόλα.

Στον τρίτο όμιλο σε Λιμπρεβίλ και Φράνσβiλ συμμετέχουν οι Γκαμπόν, Νίγηρας, Μαρόκο και Τυνησία ενώ στον τέταρτο στις ίδιες πόλεις Γκάνα, Μποτσουάνα, Μάλι και Γουινέα.

Η φάση των ομίλων θα ολοκληρωθεί την 1η του Φλεβάρη και μετά θα ακολουθήσουν τα νοκ άουτ ματς των προημιτελικών, ημιτελικών και φυσικά ο μεγάλος τελικός στις 12 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ.

Αναντίρρητα πρόκειται για μια σημαντική ποδοσφαιρική διοργάνωση όπου πλήθος  από μάνατζερ, σκάουτερς και προπονητές θα συρρεύσουν για να δουν νέα ταλέντα αφού η Αφρικανική Ήπειρος τροφοδοτεί αφειδώς τα τελευταία χρόνια τους μεγάλους συλλόγους με φθηνά αλλά πολύτιμα «διαμάντια».

Η προηγούμενη διοργάνωση του Κόπα Αφρικα έγινε στην Αγκόλα το 2010 και η Αίγυπτος κέρδισε για 7η φορά, και μάλιστα τρίτη συνεχόμενη, το Κύπελλο, αφού επικράτησε στον τελικό της Γκάνας με 1 – 0. Την τρίτη θέση πήρε η Νιγηρία που επικράτησε με 1-0 της Αλγερίας.

Δυστυχώς, το τουρνουά σημαδεύτηκε από ένα πολύ άσχημο γεγονός. Στις 8 Ιανουαρίου του 2010, καθώς η αποστολή του Τόγκο κατευθυνόταν προς την πόλη Καμπίντα για το πρώτο παιχνίδι με τη Γκάνα, δέχτηκε επίθεση από ανθρώπους με όπλα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οδηγός του πούλμαν και να τραυματιστούν εννιά άτομα συμπεριλαμβανομένων δύο ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Το ανταρτικό κίνημα «Front for the Liberation of the Enclave of Cabinda» θεωρείται υπεύθυνο για την επίθεση. Μετά από αυτήν, η ομοσπονδία ποδοσφαίρου αλλά και οι παίχτες του Τόγκο αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στη διοργάνωση.

Ας ελπίσουμε αυτή η διοργάνωση να είναι πιο ήρεμη και να την θυμόμαστε για τις επιδόσεις των ομάδων και των ποδοσφαιριστών και όχι για θλιβερά έξω αγωνιστικά γεγονότα.

Η επόμενη διοργάνωση, του χρόνου, τον Γενάρη του 2013, ενώ αρχικά ήταν να διοργανώσει η Λιβύη, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην μετά – Καντάφι εποχή της χώρας, τελικά αντικαταστάθηκε από τη Νότια Αφρική. Η Λιβύη ανέλαβε τη διοργάνωση του 2017. Η Νιγηρία θα αντικαταστήσει μια από αυτές τις χώρες εάν κριθούν ακατάλληλες.

«It’s time for Africa» λοιπόν όπως τραγουδούσε και η Σακίρα στο επίσημο τραγούδι, «WAKA WAKA», του Μουντιάλ της Ν. Αφρικής πέρυσι. «Tsamina mina zangalewa» που λένε και οι Αφρικανοί.

Η ώρα της Αφρικής λοιπόν έφτασε. Ως μία πρόγευση για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που θα μας καθηλώσει το φετινό καλοκαίρι με την συμμετοχή της εθνικής μας ομάδας.

Η «μαύρη» ήπειρος έχει να μας προσφέρει πολλές συγκινήσεις και φέτος αφού υπάρχουν αστέρια που λάμπουν στα Παγκόσμια γήπεδα ενώ αναμένεται να ξεπεταχθούν και νέα ταλέντα. Κόπα Αφρικά ή Κύπελλο Εθνών Αφρικής ή Africa Cup of Nations ή όπως αλλιώς λέγεται, μας αρέσει και το περιμένουμε.

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook