Μέσι και φέτος. Ας πάρει την «Χρυσή Μπάλα» σπίτι του…

Το 2011 ήταν η χρονιά της Μπαρτσελόνα. Του Πέπ Γκουαρντιόλα. Του Μέσι, του Τσάβι, του Ινίεστα και των άλλων παλικαριών. Όμως ο Λιονέλ Μέσι για μία ακόμη χρονιά πήρε όλη την δόξα όσον αφορά τις ατομικές διακρίσεις. Πήρε για τρίτη σερί χρονιά την «Χρυσή Μπάλα» και έγινε ο 2ος στην ιστορία που το καταφέρνει μετά […]

Το 2011 ήταν η χρονιά της Μπαρτσελόνα. Του Πέπ Γκουαρντιόλα. Του Μέσι, του Τσάβι, του Ινίεστα και των άλλων παλικαριών. Όμως ο Λιονέλ Μέσι για μία ακόμη χρονιά πήρε όλη την δόξα όσον αφορά τις ατομικές διακρίσεις.

Πήρε για τρίτη σερί χρονιά την «Χρυσή Μπάλα» και έγινε ο 2ος στην ιστορία που το καταφέρνει μετά τον Μισέλ Πλατινί. Έτσι όπως πάει μάλλον αντί για «Χρυσή Μπάλα» ο θεσμός θα πρέπει να μετονομαστεί σε… «Λιονέλ Μέσι». Ρουτίνα κάθε χρόνο το ίδιο. Και είναι και μικρός ακόμα σε ηλικία. Μόλις 24 χρονών. Να δούμε πόσες χρυσές μπάλες θα πάρει ακόμα…

Το πήρε και φέτος. Και ενώ οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Τσάβι τον κάνει … μάγκα με τις πάσες του. Και ο Μέσι φυσικά δεν τον ξέχασε και απέδωσε το… μισό βραβείο του σε αυτόν. Ο Αργεντινός πήρε το βραβείο από τα χέρια του Βραζιλιάνου, Ρονάλντο (“φαινόμενο”), ενώ άφησε στην δεύτερη θέση τον Κριστιάνο Ρονάλντο της Ρεάλ και στην 3η τον συμπαίκτη του στην Μπαρτσελόνα, Τσάβι.

Θυμίζουμε πως από πέρσι FIFA και France Football… ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας το FIFA Ballon d’Or.

Ο Μέσι έγινε ο 4ος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που κατακτά την “Χρυσή Μπάλα” για 3η φορά, μετά τους Γιόχαν Κρόιφ, Μισέλ Πλατινί και Μάρκο φαν Μπάστεν. Κανείς όμως δεν έχει 4 κατακτήσεις. Και αυτό είναι μία μεγάλη πρόκληση για τον μικρό Μάγο από την Αργεντινή. Και δεν θέλει και πολύ να τους ξεπεράσει όλους. Και να γίνει ο απόλυτος Βασιλιάς του θεσμού. 2009, 2010 και 2011 γράφουν ήδη το όνομά του στην λίστα με τους κορυφαίους.

«Είναι μια τεράστια χαρά για μένα. Θέλω να ευχαριστήσω όσους με ψήφισαν, την ομάδα μου, τον προπονητή μου και τους συμπαίκτες μου. Επίσης, θέλω να μοιραστώ αυτό το βραβείο με τον Τσάβι. Σας ευχαριστώ ξανά όλους και ελπίζω να είμαι ξανά εδώ και του χρόνου», είπε ο Μέσι αμέσως μετά τη βράβευσή του από τον Μισέλ Πλατινί.

Στη Ζυρίχη λοιπόν ανακοινώθηκαν οι καλύτεροι του 2011 στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο σε άνδρες και γυναίκες. Οικοδεσπότης της βραδιάς ο Ρουντ Γκούλιτ, νικητής της “χρυσής μπάλας” το 1987.

Η Σακίρα, Κολομβιανή τραγουδίστρια και σύντροφος του Πικέ, πήγε στο γκαλά με τον πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ και γενικότερα έκλεψε την παράσταση, ενώ ο Τζέιμς Μπλαντ τραγούδησε το “Stay the Night”.

Την πρώτη βράβευση την έκανε ο Πελέ, για την καλύτερη 11άδα της χρονιάς, η οποία είναι: Ικερ Κασίγιας (Ρεάλ Μαδρίτης), Ντάνιελ Αλβες, Ζεράρ Πικέ (Μπαρτσελόνα), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης), Νεμάνια Βίντιτς (Μάντσεστερ Γ.), Αντρές Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Τσάβι (Μπαρτσελόνα), Τσάμπι Αλόνσο (Ρεάλ Μαδρίτης), Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης), Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα) και Γουέιν Ρούνι (Μάντσεστερ Γ.). Μία μικτή Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Μάντσεστερ Γ. δηλαδή.

Η δεύτερη βράβευση έγινε από τον πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος έδωσε στον σερ Άλεξ Φέργκιουσον τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα πήρε το βραβείο του καλύτερου τεχνικού από τα χέρια του Λόταρ Ματέους, ενώ οι άλλοι δύο υποψήφιοι ήταν οι Ζοζέ Μουρίνιο και σερ Άλεξ Φέργκιουσον ενώ ο Ούγκο Σάντσες έδωσε το βραβείο για το καλύτερο γκολ της χρονιάς, το οποίο ψηφίστηκε αυτό του Νεϊμάρ για την Σάντος κόντρα στην Φλαμένγκο.

Η Σακίρα έκανε την βράβευση στην Χομάρε Σάουα (παγκόσμια πρωταθλήτρια με την Ιαπωνία) ως καλύτερη γυναίκα ποδοσφαιριστής για το 2011 για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, όπου το αντίστοιχο βραβείο ήταν υπόθεση της Βραζιλιάνας, Μάρτα

Η βραδιά όμως άνηκε στον Μέσι. Όπως και η περυσινή χρονιά. Στην ψηφοφορία, όπου συμμετείχαν οι αρχηγοί και τεχνικοί όλων των εθνικών ομάδων και πάνελ δημοσιογράφων που επιλέχθηκε απ’ το «France Football», ο Μέσι άφησε πίσω τους Τσάβι και Κριστιάνο Ρονάλντο με ποσοστό 47,88% έναντι 21,6% και 9,23% αντίστοιχα.

Ο Αργεντινός λοιπόν μπαλαδόρος της Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι, κατέκτησε για τρίτη συνεχή χρονιά τη «Χρυσή Μπάλα» κι έγραψε με χρυσά γράμματα τ’ όνομά του δίπλα σε ιερά τέρατα του ποδοσφαίρου.

Το 1956 ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους πήρε την πρώτη χρυσή μπάλα. Έκτοτε τεράστιοι ποδοσφαιριστές την κατέκτησαν αλλά κανείς δεν την πήρε.. σπίτι του. Αν συνεχίσει πάντως με τέτοιο ρυθμό ο Μέσι δεν θα είναι απίθανο ο θεσμός να χάσει το ενδιαφέρον του για το ποιος θα είναι ο πρώτος κάθε χρόνο. Και ας αδικείται ο Τσάβι και κάποιοι άλλοι.  Γιατί το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα αλλά πάντα κάποιοι ξεχωρίζουν.

Κάποιοι έχουν το μαγικό ραβδάκι που τους κάνει ξεχωριστούς. Και ο Μέσι είναι ένας από αυτούς και ας μην έχει ακόμα πάρει τον μεγάλο τίτλο με την Εθνική Αργεντινής. Άλλωστε τα χρόνια δεν τον πήραν κιόλας. Και στο τέλος της καριέρας γίνεται ο απολογισμός. Και οι συγκρίσεις. Σαρώνει πάντως με την Μπαρτσελόνα.

Ο Μέσι έκανε το χατ – τρικ και συνεχίζει. Μπήκε στο Πάνθεον της ιστορίας και είναι αποφασισμένος να μείνει στην κορυφή για πολλά ακόμα χρόνια. Η Χρυσή Μπάλα, Ballon d’Or, του ανήκει και για φέτος.

Να δούμε τα προσεχή χρόνια αν θα τα καταφέρει τελικά να την κάνει δική του οριστικά….

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook