Συγκίνηση για την Ζάμπια

Το Κόπα Αφρικά 2012 ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η κορυφαία διοργάνωση ποδοσφαίρου σε επίπεδο εθνικών ομάδων στην «μαύρη» ήπειρο  ολοκληρώθηκε και το παραμύθι είχε… σταχτοπούτα. Και ήταν και αρκετά δακρύβρεχτο. Η Ζάμπια είναι η νέα πρωταθλήτρια Αφρικής επικρατώντας στον τελικό με 8-7 στα πέναλτι της Ακτής Ελεφαντοστού. Το Κόπα Άφρικα ή αλλιώς Κύπελλο Εθνών Αφρικής […]

Το Κόπα Αφρικά 2012 ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η κορυφαία διοργάνωση ποδοσφαίρου σε επίπεδο εθνικών ομάδων στην «μαύρη» ήπειρο  ολοκληρώθηκε και το παραμύθι είχε… σταχτοπούτα. Και ήταν και αρκετά δακρύβρεχτο. Η Ζάμπια είναι η νέα πρωταθλήτρια Αφρικής επικρατώντας στον τελικό με 8-7 στα πέναλτι της Ακτής Ελεφαντοστού.

Το Κόπα Άφρικα ή αλλιώς Κύπελλο Εθνών Αφρικής μας κράτησε ωραία συντροφιά από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις12 Φεβρουαρίου. Μας χαλάρωσε το μυαλό αυτές τις δύσκολες μέρες για όλους μας. Ξεφύγαμε έστω και λίγο από το Μνημόνιο, την Τρόϊκα, τα χαράτσια…. Άλλωστε ο τελικός έγινε την μέρα που ψηφιζόταν το Μνημόνιο2. Μία οδυνηρή μέρα για τους Έλληνες αλλά σπουδαία για την Ζάμπια.

Η διοργάνωση έγινε φέτος σε Γκαμπόν και Γουϊνέα Ισημερινού και ήταν η 28η έκδοση της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της Αφρικής που διοργανώνεται από την Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF) με την συμμετοχή 16 ομάδων.

Πριν από ένα μήνα σας γράφαμε οτι: “Νιγηρία, Καμερούν, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος και Αλγερία δεν προκρίθηκαν στα τελικά (!), έτσι τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τροπαίου είναι η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα και η Σενεγάλη ενώ δεν αποκλείεται και κάποια ομάδα – έκπληξη».

Τελικά η ομάδα έκπληξη υπήρξε. Και ήταν η Ζάμπια. Το 1993 το ταξίδι της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ζάμπια προς την πρωτεύουσα της  Γκαμπόν Λιμπρβίλ τελείωσε άδοξα με την πτώση του αεροπλάνου που στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους. Προορισμός ήταν η Σενεγάλη για ματς στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 1994.Ένα χρόνο μετά την τραγωδία η Ζάμπια πήγε τελικό του Κόπα Άφρικα, αλλά έχασε από την Νιγηρία.

Η μεγάλη επιτυχία της Ζάμπια έχει λοιπόν και συμβολική αξία αφού ο φετινός τελικός διεξήχθη στην ίδια πόλη όπου αφανίστηκε η εθνική ομάδα πριν από 19 χρόνια σε αεροπορικό δυστύχημα. Έμελλε να έρθει το τρόπαιο το 2012, για πρώτη φορά στην ιστορία της, για να αφιερωθεί στους νεκρούς.

Στον τελικό του Αφρικα Καπ 2012 η Ζάμπια αντιμετώπισε την Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία ήταν και το μεγάλο φαβορί. Η παρέα του Ντιντιέ Ντρογκμπά, είχε χάσει τον τίτλο το 2006 από την Αίγυπτο στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο άσος της Τσέλσι είχε αστοχήσει. Και σε αυτόν τον τελικό όμως ο Ντρογκμπά ήταν και πάλι ο μοιραίος καθώς αστόχησε σε πέναλτι στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης (70’), η οποία τελείωσε ισόπαλη 0-0.

Στη διαδικασία των πέναλτι ευστόχησαν και οι πρώτοι επτά ποδοσφαιριστές κάθε ομάδας. τα άστοχα πέναλτι των Κόλο Τουρέ και Ζερβινιό για την Ακτή Ελεφαντοστού και του Καλάμπα της Ζάμπια, η οποία με το εύστοχο του Σούνζου πήρε τον τίτλο!

Η κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής ήρθε για την Ζάμπια στην τρίτη της συμμετοχή σε τελικό (οι πρώτες δυο το 1974 και το 1994), ενώ και για την Ακτή Ελεφαντοστού ήταν ο τρίτος τελικός με μια μόνο νίκη στο σύνολο (το 1992).

Η Ζάμπια ως αουτσάιντερ είχε την υποστήριξη των ποδοσφαιρόφιλων της Γκαμπόν, οι οποίοι φώναζαν «Τσιπόλοπόλο», όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας, κατά τη διάρκεια του αγώνα, τον οποίο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της FIFA κ. Ζεπ Μπλάτερ, ο πρόεδρος της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί και ο κορυφαίος ίσως ποδοσφαιριστής όλων των εποχών Πελέ.

Ο αρχηγός της Ζάμπιας και πρώην παίκτης της Ξάνθης, Κρίστοφερ Κατόνγκο, αναδείχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής του Κόπα Άφρικα!

Πρώτος σκόρερ του τουρνουά ο Εμανουέλ Μαγιούκα της Ζάμπιας με τρία γκολ, ενώ το βραβείο Fair Play πήγε στον Ζαν Ζακ Γκοσό της Ακτής Ελεφαντοστού.

Η κορυφαία 11άδα της διοργάνωσης:
Τερματοφύλακας: Μουενέ (Ζάμπια) Αμυντικοί: Γκοσό (Α. Ελεφαντοστού), Τζον Μενσά (Γκάνα), Σουνζού (Ζάμπια), Ταμπουρά (Μάλι)

Μέσοι: Γιαγιά Τουρέ, Ζερβίνιο (Α. Ελεφαντοστού), Σ. Κεϊτά (Μάλι), Κατόνγκο (Ζάμπια) Επιθετικοί: Μαγιούκα (Ζάμπια), Ντρογκμπά (Α. Ελεφαντοστού)

H Zάμπια πέρασε στον τελικό αποκλείοντας στα ημιτελικά το φαβορί της διοργάνωσης Γκάνα με 1-0 και στα προημιτελικά το Σουδάν με 3-0. Στον όμιλο της τερμάτισε πρώτη με 7 βαθμούς έναντι 6 της Ισημερινής Γουϊνέας, 4 της Λιβύης και κανέναν της Σενεγάλης.

Ο προπονητής της θριαμβεύτριας Ζάμπια, στον τελικό του Κόπα Άφρικα, Ερβ Ρενάρ, βρίσκοταν σε… έκσταση μετά τη λήξη του παιχνιδιού κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού.«Υπήρχαν σημάδια της μοίρας, σαν να μας προστάτευε μια δύναμη. Ίσως να ήταν γραφτό να πάρουμε το τρόπαιο» δήλωσε ο τεχνικός της Ζάμπια που πάντα φοράει άσπρο πουκάμισο όταν κοουτσάρει.Ο 43χρονος Γάλλος ήθελε να… μιμηθεί τον Ζοσέ Μουρίνιο, φωνάζοντας πως είναι ο εκλεκτός! «Είμαι ο εκλεκτός! Είμαι μοναδικός», φώναζε. Για να συμπληρώσει: «Είμαι ο εκλεκτός προπονητής στην Αφρική».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ποσό των 59.000 δολαρίων έδωσε η Κυβέρνηση της χώρας σε κάθε ποδοσφαιριστή της Ζάμπια που αγωνίστηκε στο Παναφρικανικό Κύπελλο και περίπου 200.000 άνθρωποι υποδέχθηκαν και αποθέωσαν τους θριαμβευτές του φετινού Κόπα Αφρικα.

Επόμενο ραντεβού με το Κόπα Αφρικά, του χρόνου, τον Γενάρη του 2013 στην Νότια Αφρική.Μέχρι τότε βασίλισσα της Αφρικής θα είναι η Ζάμπια.                                                                                         

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook